У новий рік із новими зарплатами: як народні депутати пересварились через гроші

16.01.2020
Народні депутати ще не встигли й тижня пропрацювати, як уже заговорили про зарплати.
 
Перший день роботи в парламенті після канікул не обійшовся без скандалів. Посварилися через гроші.
 
Адже з нового року в парламентаріїв відбудеться підвищення заробітної плати. Чому зі сварками обговорювали це питання й на скільки таки підвищиться оплата парламентаріїв?
 
Підвищення окладів для народних депутатів стало топ-темою у стінах парламенту. І якщо для когось збільшення зарплати стало приємною новиною, то дехто з депутатів був категорично проти таких нововведень.
 
«Я виступаю категорично проти таких ново­введень, адже коли в країні середня зарплата 10 тисяч, у депутатів не можуть бути в кілька разів вищі оклади. Якісна робота депутата — це коли в країні збільшується зарплата, і вже тільки потім можна говорити про підвищення для депутатів», — заявив депутат від «Європейської Солідарності» Олексій Гончаренко. 
 
Спікер парламенту не назвав, на скільки ж підвищать оплату депутатам. Лише уточнив: зарплати зростуть на кілька тисяч гривень. Мовляв, пов’язано все зі збільшенням прожиткового мінімуму в країні.
 
«Є індексація заробітних плат нардепів України, однак вона зовсім не відповідає цифрам у ЗМІ нібито по 100 тисяч гривень. Підвищення буде близько на 3 тисячі гривень для одного депутата, і це пов’язано з прожитковим мінімумом, який iз нового року підвищився», — зазначив Дмитро Разумков. 
 
Цікаво, що прожитковий мінімум зріс на 162 гривні, а мінімальна зарплатня для українців — на 550 грн.
 
«Слуги народу» в один голос заявили, що не претендують на високі оклади, але індексація — це економічний процес, тому підвищення не оминути. І чутки про підвишення у 100 тисяч є необґрунтованими. «Наступного разу, коли я отримаю зарплату, я запрошу журналістів, щоб ті побачили, яка насправді в мене зарплата. Це далеко не 100 тисяч гривень, про які говорять журналісти», — заявив депутат від «Слуги народу» Олександр Корнієнко. 
 
Уже в п’ятницю у ВР обговорять зарплати міністрів. Адже на початку року з’явилася інформація, що за останні кілька місяців виплати керівництву Мінкульту зросли в кілька разів. Урядовців викликають на килим, аби ті пояснили, чому отримали рекордні премії.
 
«Я завжди виступав за високі зарплати, але ситуація з Міністерством культури перейшла будь-які межі, тому ми запрошуємо міністрів, щоб ті пояснили, звідки такі оклади», — заявив голова фракції Давид Арахамія. 
 
У грудні міністр Володимир Бородянський i його заступники разом задекларували зарплату на понад два мільйони гривень. Водночас сам Бородянський, коментуючи цю інформацію, наголосив: «Фахівцям на держслужбі потрібні кращі умови, ніж у комерційних компаніях, тож рівень зарплат має бути відповідним».