Зарплати й премії та адвокатські монополії: за що взялася Верховна Рада після зимових канікул

15.01.2020
У вівторок Верховна Рада продовжила свою роботу першим у 2020 році засіданням. Однак вiдразу ж почалася низка перерв, що протривали майже до обіду.
 
І все ж депутати вирішили працювати до повного розгляду питань порядку денного 14 січня.
 
А тим часом під будівлею Верховної Ради відновили акції протесту представники «Національного штабу захисту української землі», до складу якого входять аграрії, профспілки, політичні сили та інші невдоволені. Вони вимагають не ухвалювати законопроєкт «Про обіг земель сільськогосподарського призначення», що відкриває шлях ринку землі.
 
Ні — адвокатській монополії
 
Першим питанням депутати взялися розглядати внесений президентом законопроєкт про внесення змін до Конституції України, що передбачає скасування адвокатської монополії. Пропонується вилучити положення Конституції, за яким винятково адвокат здійснює представництво іншої особи в суді. 
 
Також депутати планують розглянути законопроєкт щодо програми Фонду розвитку підприємництва заради підтримки малих підприємців. На меті у ВР — також внести зміни до Митного кодексу України та деяких інших законів України у зв’язку з проведенням адміністративної реформи; усунути неузгодженості в тексті прийнятого Закону України «Про внесення змін до Кодексу законів про працю України»; попрацювати над збереженням культурних цінностей тощо.
 
Притча во язицех: зарплати й премії урядовців 
 
Про бажання депутатів прослухати в сесійній залі урядовців через високі зарплати під час перерви у засіданні ВР повідомив спікер парламенту Дмитро Разумков. Він запропонував порушити питання щодо надвисоких премій членів Кабмiну під час години запитань до уряду 17 січня. 
 
«Усі ми бачили інформацію щодо преміювання окремих керівників різних установ i відомств. Гадаю, що й мені як голові Верховної Ради, й вам як народним депутатам і громадянам держави дуже цікаво почути позицію щодо цих надбавок, премій, наскільки вони відповідають дійсності. І якщо відповідають, то за що?» — поцікавився Разумков. 
 
Тому в п’ятницю після доповіді очільника МЗС Вадима Пристайка про свої компенсації за надгероїчні зусилля в розбудові держави, ймовірно, розповідатимуть міністри.
 
Водночас Дмитро Разумков прокоментував і зарплати депутатів. Він спростував чутки про заробітні виплати парламентарiям розміром у 100 тис. грн, додавши, що після індексації, пов’язаної зі збільшенням прожиткового мінімуму, зарплата народного депутата зросте на 3 тис. грн. 
Тетяна МИХАЙЛОВА