Ветеран українського тенісу Сергій Стаховський успішно стартував на «Аустреліен оупен»-2020

15.01.2020
Ветеран українського тенісу Сергій Стаховський успішно стартував на «Аустреліен оупен»-2020

Ветеран українського тенісу Сергій Стаховський успішно стартував у кваліфікації на «Аустреліен оупен»-2020. (Фото з сайта tennisua.org.)

Австралія — традиційне місце старту сезону в тенісистів — цьогоріч  не надто привітно зустрічає майстрів та майстринь великої ракетки.
 
 
У кількох австралійських штатах вирують небувалі за масштабами лісові пожежі, наслідки яких відчуваються по всій країні. Вражаючою ця екологічна катастрофа виглядає навіть з космосу.
 
 
Італійський астронавт Лука Пармітано, котрий перебуває на борту Міжнародної космічної станції, свідчить, що величезна хмара з попелу, немов ковдрою, покриває майже весь Зелений Континент.
 
З огляду на таку картину в Мельбурні, де вже розпочалися кваліфікаційні поєдинки першого в сезоні турніру з серії Великого шолому, не виключають, що у разі критичної необхідності, коли показники задимлення в столиці Відкритої першості Австралії досягнуть критичного рівня, там будуть змушені проводити всі поєдинки турніру під дахом.
 
Благо, у «Мельбурн-парку» три основні тенісні арени мають розсувні покривні конструкції, ще вісім кортів перебувають під стаціонарним навісом.
 
Для тих учасників «АО»-2020, котрі лише готуються до виходу на корти, серце «Аустреліен оупен» дарує позитивні емоції та враження. «Мельбурн, ти красивий!» — на своїй сторінці в «Інстаграмі» написала знана українська тенісистка Леся Цуренко, котра на місці майбутніх баталій займається підготовкою до свого старту в основній сітці «АО»-2020.
 
Натомість ті, хто розпочав кваліфікаційні баталії в «Мельбурн-парку», на відкритих кортах змушені боротися не тільки з традиційною для цієї пори спекою.
 
Запах диму, котрий усе більше насичує океанічне повітря Мельбурна, змусив припинити боротьбу за вихід до другого кола кваліфікації «АО» словенку Далілу Якупович.
 
Під час протистояння зі швейцаркою Стефані Фьогель за рахунку 6:4, 5:6 у словенської тенісистки виник сильний напад ядухи, котрий не дозволив їй продовжити поєдинок.
 
«Я не маю астми й ніколи не було проблем зі здоров’ям. Мені навіть подобається спека. Але зараз я просто не могла дихати й упала на корт. Я була здивована, думала, що ми не будемо грати в таких умовах, але вибору у нас не було», — резюмувала словенська тенісистка Якупович.
 
У перший день кваліфікаційного відбору на корти «Мельбурн-парку» виходили й двоє представників українського тенісу. Так, Ангеліна Калініна (одна з чотирьох українок-«кваліфаєрів») не змогла подолати спротив румунки Моніки Нікулеску (6:7 (7:9), 2:6). Натомість єдиний український тенісист на «АО»-2020 — Сергій Стаховський — iз перемоги розпочав свою кваліфікаційну кампанію, впевнено здолавши Блаза Ролу зі Словенії — 7:6 (7:3), 6:4.
 
Водночас Україну в кваліфікації також представлятимуть Катерина Завацька, Марта Костюк та Дар’я Лопатецька. А з «основи» свої виступи на турнірі в Мельбурні розпочнуть Еліна Світоліна (п’ятий номер посіву), Даяна Ястремська (23-я «сіяна»), Леся Цуренко, Катерина Козлова та Катерина Бондаренко. 
 
Григорій ХАТА