Гарантії під сонцем: інвестори просять владу не зменшувати зелений тариф заднім числом

17.12.2019
Гарантії під сонцем: інвестори просять владу не зменшувати зелений тариф заднім числом

Влада намагається домовитися з інвесторами у відновлювані джерела енергії, аби ті погодилися на нижчі ціни за свій товар. (Фото з сайта 8channel.ua.)

В Україні планують зменшити тариф на зелену електроенергію.

 

Свого часу наша держава, намагаючись розвивати альтернативну енергетику, запровадила у себе одні з найвищих у світі тарифів на електрику, вироблену сонячними, вітровими, а також малими гідроелектростанціями.

 

Тариф гарантували на роки вперед, і цей факт справді спричинив бум інвестиційних проєктів в українську нетрадиційну енергетику. Утiм, сьогодні влада вирішила відіграти назад.

Влада: «Ринок погодився на компроміс» 

Сама влада оцінює свої потуги напрочуд оптимістично. «Попередньо були проведені переговори з найбільшими гравцями ринку. Близько 75 із них підписали лист до нашого комітету з підтримкою, — стверджує народний депутат України від «Слуги народу», член Комітету з питань економічного розвитку Людмила Буймістер. — Впевнені, що більшість учасників ринку вже задекларували свої позиції, вони пого­джуються на таку добровільну реструктуризацію. Я сподіваюся на порозуміння і з локальними гравцями, українськими підприємствами. Я розумію, що у них складна ситуація з фінансуванням, але ми з ними теж, думаю, знайдемо спільну мову». 
 
Реструктуризація, на думку Буймістер, є цілком добровільною, і цей фактор здатний, як вважає нардеп, забезпечити подальший розвиток альтернативної енергетики у нашій державі. 
«Це ринок, на який зайшли вже 5 млрд євро інвестицій. Весь світ рухається у бік зелених інвестицій. Ми просто не можемо дозволити собі цей ринок вбити, коли він тільки починає розвиватися... Добровільність забезпечує те, що інвестори розуміють: тариф у нас був істотно завищений, і це ми всі говоримо відверто, і ми повинні називати речі своїми іменами», — сказала нардеп, додавши, що особисто вона вважає законопроєкт компромісним і розраховує на його підтримку в сесійній залі.
 
«Ми змогли знайти порозуміння з урядом, iз міністерством. Тому це єдиний можливий на сьогодні компроміс iз ринком. Я думаю, що і народні депутати, які працюють у комітеті, побачать, що це дійсно наша спроба врятувати ринок, і підтримають нас, — сказала Буймістер. — Я думаю, що цей закон можна ухвалити досить швидко, тому що нам дійсно потрібно запускати процес переговорів і підписання змін до угоди з ринком. І чим швидше ми ухвалимо цей закон, тим швидше зможемо сподіватися на отримання 93 мільйонів євро інвестицій». 
 
Такої ж думки і позафракційна нардеп Вікторія Гриб, яка також стверджує про досягнутий компроміс. І зазначає, що підготовлений депутатами Комітету з питань економічного розвитку законопроєкт №2543 дозволить розв’язати проблеми у сфері альтернативної енергетики та сприятиме по­кращенню інвестиційного клімату в Україні. «Він вирішує відразу кілька проблем: знижує зелений тариф і покращує інвестиційний клімат. Важливо і те, що законопроєкт погоджений iз більшістю учасників ринку. Це відмінний приклад того, як потрібно готувати законопроєкти до розгляду в парламенті. Жодного турборежиму! Тільки скрупульозне опрацювання, ретельний аналіз, узгодження з громадськістю та бізнес-середовищем», — стверджує нардеп. 

Ринок: «Ми ні про що не домовилися!!!»

Утім уже перші коментарі учасників ринку на цю тему свідчать, що проблема існує. На початку грудня стало відомо, що понад 30 виробників альтернативної енергії підписали відкрите колективне звернення до голови Комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Андрія Геруса і міністра енергетики Олексія Оржеля з вимогою змінити підготовлюваний урядовий законопроєкт про альтернативні джерела енергії. 
 
Колишній голова Херсонської облдержадміністрації Андрій Гордєєв заявив: тиск на українську альтернативну енергетику почався після того, як з критикою зелених тарифів виступив бізнесмен Ігор Коломойський. «Ці інвестиційні проєкти у відновлюваній енергетиці зараз зависли. Тому що, по-перше, було інтерв’ю Ігоря Коломойського, який сказав, що будуть переглядати зелений тариф, потім незрозумілі рухи, тобто цілком зрозумілі, але для інвестора — незрозумілі рухи з боку Укренерго. І також заяви профільного комітету Верховної Ради, голови цього комітету Геруса», — цитують Гордєєва ЗМІ.
 
Першою ластівкою ситуації невизначеності на українському ринку зеленої енергетики стала заява норвезької компанії Scatec Solar, яка заявила про зупинку реалізації проєкту з будівництва сонячної електростанції в Херсонській області: через можливий ретроспективний перегляд зеленого тарифу.
 
А наприкінці минулого тижня посольства Данії, Норвегії та Швеції звернулися із відкритим листом на адресу тих же Геруса і Оржеля, у якому наголошують на необхідності досягнення на законодавчому рівні компромісу в питанні зелених тарифів заради збереження інвестиційної привабливості України і продовження розвитку відновлюваних джерел енергії. Лист підписали посол Данії в Україні Рубен Мадсен, посол Норвегії в Україні Уле Тер’є Хорпестад, посол Швеції в Україні Тобіас Тіберг.
 
«Ми рішуче закликаємо уряд України і Верховну Раду України якомога швидше знайти за результатами консультацій з інвесторами у відновлювані джерела енергії та іншими зацікавленими особами належне і збалансоване рішення, засноване на запропонованих проєктах і компромісах, яке відновить довіру інвесторів», — написали вони, нагадавши членам Зе-команди про великі інвестиції в українську галузь ВДЕ, відзначивши, що подальший розвиток галузі стримується ініціативами ретроспективного перегляду зеленого тарифу.
 
«Завдяки відчутним зусиллям уряду України держава отримала понад 8 млрд доларів іноземних інвестицій у галузь відновлюваної енергетики. Однак після запуску нового енергоринку у червні нам стало відомо про серйозні занепокоєння з боку скандинавських та інших міжнародних інвесторів щодо допущення «Гарантованим покупцем» прострочення платежів, можливих зворотних змін законодавчої бази, яка регулює ВДЕ, і можливих обмежень компенсації витрат виробників iз ВДЕ. Така невизначеність негативно впливає на довіру інвесторів і банків до галузі відновлюваної енергетики України», — йдеться у листі.
 
Посли Данії, Норвегії та Швеції наполягають на важливості подальшого розвитку галузі ВДЕ в Україні і вважають за необхідне ухвалення компромісного законопроєкту, який врахує інтереси держави та інвесторів. «Як ми розуміємо, зараз у Верховній Раді України триває законодавчий процес iз пошуку компромісу. Проєкти використання відновлюваних джерел енергії важливі для економічного розвитку України, а також для скорочення викидів CO2. Відсутність угоди між українською владою та інвесторами в галузі відновлюваної енергетики може нашкодити не тільки залученим інвесторам, а й репутації і здатності України залучати іноземні інвестиції», — резюмували вони.

Так сказав Коломойський

Проблема пошуку компромісу між інвесторами і владою ускладнюється ще надмірно критичним ставленням до вiдновлюваної енергетики з боку олігарха Ігоря Коломойського, якого вважають головним бенефіціаром сьогоднішньої української влади. 
 
«Я зараз консультуюся з юристами з приводу подачі запиту в Конституційний Суд: чи справедливо, що вся країна, в якій гігантські економічні проблеми, скидається і дотує один iз найдорожчих видів виробництва електроенергії в порівнянні з іншими, дешевшими і доступнішими?» — свого часу заявляв Коломойський в інтерв’ю виданню «Цензор.нет».
Тож проблеми, про які повідомили посли скандинавських країн у своєму листі у грудні, інвестори відчули ще влітку нинішнього року. Так, 30 липня Європейський банк реконструкції і розвитку як один iз найбільших інвесторів у зелену енергетику звернувся до президента України Володимира Зеленського з проханням вирішити проблему виплат за зеленим тарифом, яка виникла після рішення Окружного суду Києва про припинення таких виплат...
 
Президент інвестиційної компанії A7 Capital і співзасновник Союзу українських підприємців Марія Барабаш пропонує від імені всіх виробників електроенергії за зеленим тарифом внести критичні зміни в законопроєкт, який для них підготувала влада. Позиція компаній викладена в чотирьох пунктах. 
Перший із них — це визначення для компаній, які підписали попередню угоду з гарантованим покупцем до 31 грудня 2019 року, що термін введення їх об’єктів в експлуатацію: до 1 січня 2021-го — для об’єктів, що виробляють електричну енергію з енергії сонячного випромінювання, і до 1 січня 2022-го — для об’єктів, що виробляють електричну енергію з інших видів альтернативних джерел енергії.
 
Другий пункт — додати гарантію у формі стабілізаційного застереження, що держава після ухвалення змін до законопроєкту не матиме права примусово ретроспективно знижувати розмір зеленого тарифу для всіх компаній, які підписали такі угоди з гарантованим покупцем. І що ця гарантія діятиме на весь термін дії підписаної угоди незалежно від типу електричної енергії за видами альтернативних джерел енергії.
 
Третє застереження — додати гарантію, що держава після набуття чинності змін до законопроєкту не матиме права змінювати такі істотні умови угоди з гарантованим покупцем, як термін введення об’єктів в експлуатацію, право отримати зелений тариф і термін дії самої угоди незалежно від типу електричної енергії.
 
І зрештою, додання зобов’язання держави гарантувати всім компаніям, які підписали угоди з гарантованим покупцем, що в цих договорах буде застосовуватися законодавство України, чинне на момент укладення цих договорів, крім законодавства, що зменшує розмір податків чи зборів або скасовує їх, спрощує регулювання діяльності з реалізації проєктів будівництва об’єктів електроенергетики з альтернативних джерел енергії або черг їх будівництва і регулювання діяльності з виробництва електричної енергії на зазначених об’єктах.
 
«Або ми пошлемо прямий сигнал інвесторам, що наша держава може змінити правила вже взятих на себе зобов’язань і відповідальності в будь-який час, або ми надамо державні гарантії у стабільній безперервній роботі для вітчизняних та іноземних інвесторів, які повірили і вклали в нашу економіку свої гроші, час, експертизу і знання», — резюмувала Барабаш.
 
...Аби ефективно залучати іноземних інвесторів в українську економіку, зокрема у сектор «зеленої» енергетики, нашій владі доведеться попрацювати ще доволі багато. Як заявив «УМ» у приватній розмові один з інвесторів у цю галузь: «Навіть якщо в Україні тариф становитиме 15 центів, а в США — 3 центи, то вигідніше інвестувати буде в США. Враховуючи загальний стан економіки у двох державах та супутні процеси. На кшталт захисту інвестицій». 
 

А ТИМ ЧАСОМ...

Сонячна енергетика замість ГТС

Керівник компанії «Нафтогаз України» Андрій Коболєв заявив, що державна компанія у найближчі п’ять років планує розвивати напрямок альтернативної енергетики, зокрема на Донбасі. «Зараз займаємося декількома проєктами. Нещодавно ми підписали контракт на будівництво сонячної електростанції. У нас є майданчик у Житомирській області. Також ми розглядаємо майданчики і в інших областях. У нас є цікава ідея з розвитку альтернативної енергетики в Донецькій області. Але для її реалізації потрібна згода уряду і Міністерства оборони», — заявив Коболєв.
 
Розвитком альтернативної енергетики 
 
«Нафтогаз» планує займатися після завершення реформи газового ринку в Україні, оскільки компанія вже не отримуватиме доходів за транзит газу в розмірі 3 млрд доларів щорічно, — газотранспортну систему передадуть іншій компанії, оператору ГТС України.
 
«Також ми зараз розглядаємо варіанти, пов’язані з біогазом. Ми вважаємо, що в біогазі є великий потенціал», — додав Коболєв.