У Харкові з’явився «козацький хрест» на честьзагиблих на Донбасі захисників України

03.12.2019
Сьогодні на території Харківського національного педагогічного університету імені Сковороди відкриють пам’ятник на честь студентів та викладачів, які не повернулися з українсько-російської війни. Наразі їх п’ятеро — Микола Акінцев, Андрій  Ваховський, Святослав Горбенко, Юрій Литвиненко та Андрій Маслов.
 
«Ідея виникла ще в 2015 році, коли ми втратили трьох студентів, серед яких був і мій син, — каже співробітниця вишу Наталя Левченко. — Спочатку хотіли встановити його по завершенні війни, викарбувавши імена всіх загиблих героїв з університету. Але тепер, здається, стало очевидним, що кінця цьому лихові не видно, а ми тим часом втратили ще двох студентів. Саме тому й вирішили встановити пам’ятник, присвячений усім, хто вже віддав, а може, ще й віддасть своє життя за майбутнє нашої країни. Без табличок та імен».  
 
Пам’ятний знак героям відкриють біля центрального корпусу з ініціативи студентської громади. Ескіз також розробляли самі студенти.
 
В основі ідеї монументу — пам’ятний хрест як образ давньої козацької нагороди, що на сьогоднішній день символізує звитягу сучасних українських воїнів. Висота гранітного пам’ятника — понад два метри. Усі 100 тисяч гривень, які потрібні були на створення «Козацького хреста», зібрали теж у стінах ВНЗ.
 
«Ми хочемо показати, що були і є реальні люди, які віддали життя за країну, в якій ми живемо, — пояснила своєчасність своєї ініціативи пані Наталя. — А то останнім часом усе почало знецінюватися. Навіть багато ЗМІ вже називають агресором не Росію, а якусь «ту країну». Дуже важливо, щоб патріотичну свідомість виховували від початку, ще в школах».