Ситі на святі: у скільки обійдеться українцям новорічний стіл-2020

27.11.2019
Ситі на святі: у скільки обійдеться українцям новорічний стіл-2020

Експерти радять готувати курку — вона в ціні не зросте.

Падіння курсу долара дозволить українцям «весело зустріти Новий рік» при витратах, які лише на сім відсотків перевищують торішні.
 
 
На думку голови Асоціації постачальників торговельних мереж Олексія Дорошенка, ціни ростуть повільними темпами через те, що у 2019 році інфляція становить лише 7,3%, а це мінімальний показник за останні п’ять років.
 
 
Тому мешканці України поки що не мають потреби робити продуктові запаси та напередодні свята змітати з полиць усе їстівне, як то кажуть, «на випадок атомної війни».
 
— Експерти підрахували, що святковий стіл на вісім осіб з алкоголем, але без надмірностей обійдеться приблизно у 3,5 тисячі гривень, — розповів член Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин. — За ці гроші можна купити традиційні для українського меню страви: салати, м’ясні та рибні продукти, овочі, фрукти, кондитерські вироби, напої. А ось за делікатеси доведеться окремо доплатити не менше 500 гривень.
 
Із класичних для новорічних свят страв значно подорожчав хіба що «Олів’є». А ось імпортні продукти за цей час не сильно додали в ціні, а деякі навіть подешевшали. Адже завдяки зміцненню гривні для імпорту зараз створено дуже сприятливі умови.
 
Експерти відзначили цікавий парадокс: для тих українців, чия зар­плата не перевищує позначку в 4-6 тисяч гривень на місяць, доступними за ціною залишаються такі продукти, як хліб, овочі, фрукти (які дорожчають щодня). 
 
Зате для представників середнього класу, готових викласти за новорічне частування більш значну суму та придбати продукти іноземного виробництва, навпаки, вартість новорічного столу зменшиться. Це правило дiє за умови, якщо кількість вітчизняних товарів у продуктовому кошику українця становить приблизно 20%.
 
За минулий рік мінімально виросли ціни на м’ясо. Наприклад, вартість свинини та яловичини залишилася майже незмінною. Найдемократичнішою за ціною залишається курятина, експерти стверджують, що ціні на цю продукцію рости вже нікуди, отже вона навряд чи перевищить 80 гривень за кілограм.
 
А от м’ясо качки та гуски, яких традиційно готують на святковий стіл, навіть подешевшало: продавці просять у середньому від 250 до 400 гривень за тушку (торік ціни доходили до 350 гривень).
 
Також більш доступними для народу стануть такі імпортні делікатеси, як червона риба та ікра: є надія, шо до Нового року ця продукція здешевшає завдяки падінню курсу долара. 
 
Зате на алкогольні напої спостерігається подорожчання на рівні 20—40 відсотків, тому тверезий спосіб життя дозволить значно заощадити. 
 
Доповнити святковий стіл допоможуть ароматні мандарини та яскраві апельсини з Туреччини та Іспанії. поки що їх можна купити за ту ж ціну, що й минулоріч: мандарини продають за ціною від 22 до 28 гривень за кілограм, а от апельсини — по 40—45 гривень за кілограм.
 
Найбільшою статтею витрат для українців стануть кондитерські вироби, адже ціни на шоколадно-мармеладну продукцію підскочили в середньому на 30—40 відсотків. Проте можна знайти вихід і з цієї ситуації та приготувати домашній пиріг або смачний торт до Нового року самостійно.
 
А ще, як розповіли представники Асоціації «Українські імпортери риби та морепродуктів», напередодні новорічних свят постачальники зазвичай збільшують обсяги закупівель, що сприяє здоровій конкуренції на ринку.