Предстоятель ПЦУ митрополит Єпіфаній не виключає перенесення дати святкування Різдва

27.11.2019
Предстоятель ПЦУ митрополит Єпіфаній не виключає перенесення дати святкування Різдва

Життя сучасних українців припало на роки всіляких катаклізмів — щороку відбуваються непересічні події, як героїчні, так і трагічні, а часом й абсолютно непередбачувані.
 
І ці переміни стосуються не лише світського життя, а й релігійного.
 
Досить несподіваною, хоча якоюсь мiрою й очікуваною, стала заява предстоятеля ПЦУ, митрополита Київського і всієї України Єпіфанія, який назвав умову, за якої Православна церква України може почати офіційно відзначати Різдво за новим, григоріанським, календарем 25 грудня. А не традиційно, як звикли українські православні, за юліанським — 7 січня.
 
Він сказав, що якщо в ПЦУ побачать зростання в українському суспільстві кількості тих, хто відзначає Різдво 25 грудня, то в церковний календар можуть внести корективи, й зазначив, що з цим питанням «не виникне жодних проблем». Водночас предстоятель Православної церкви України не береться прогнозувати, скільки часу знадобиться, щоб змінити дату цього великого свята.
 
Єпіфаній також попросив українців не забувати, що на сході нашої країни йде війна, й молитися про воїнів, які захищають Донбас, а також тих людей, котрі вимушено проживають на окупованих територіях. 
 
Нагадаємо, що до 2017 року в Україні лише 7 січня було державним вихідним днем. Завдяки закону від 16 листопада 2017 року, ухваленому Верховною Радою України, вже третій рік поспіль офіційно святкувати Різдво Господнє можуть не лише православні та греко-католики, а  й 25 грудня — римо-католики.
 
Додамо, що цьогоріч Кабінет Міністрів затвердив перенесення деяких робочих днів у 2020 році: зокрема, 6 січня вирішили зробити вихідним і перенесли робочий день на 11 січня.