Смачна і традиційна: рецепт домашньої тушонки

27.11.2019
«Ще з дитинства любиться мені тушонка, і зараз, коли майже ніхто не робить заготовок, я по-старомодному кілька разів на рік готую тушонку і топлю шкварки», — каже львів’янка Люба Кач­мар, яка ділилася своїми рецептами з читачами «УМ» у минулому номері.
 
Мати стратегічний запас «про всяк випадок» — цілком слушна порада. Отже, спробуйте приготувати цю смачну й дуже ароматну страву. 
 
«М’ясо беремо лопатку чи шинку, залежить, яка тушонка вам більше до вподоби — жирніша чи сухіша, — каже пані Люба. — На дно банки 0,5 л кладемо 3-4 горошини чорного перцю, 1 горошину духмяного, 1 лавровий лист, 0,5 ч. л. солі. Потім викладаємо м’ясо, порізане досить великими шматками. Майже вгорі досипаємо ще 0,5 ч. л. солі. В банку наливаю 1-2 ст. л. води. Накриваю кришкою — і в холодну духовку. Включити на 180 градусів, як закипить, зменшити температуру і готувати 4-5 годин, щоб ледь булькало. Тоді витягнути і можна одразу закатати, а якщо трохи соку вивітрилося, то можна залити розтопленим смальцем, а тоді закатати».
 
Як наголошує господиня, тушонка смакує просто на хліб, а також до макаронів, картоплі, гречки. Вона завжди виручить, коли свою родину треба нагодувати дуже швидко.