Святковий штолен: два рецепти знаменитого різдвяного кекса

27.11.2019
Святковий штолен: два рецепти знаменитого різдвяного кекса

Люба Біріна.

Цей солодкий, запашний, гарний кекс знають у всьому світі. Штолен — традиційна німецька випічка, яка своєю формою та білим кольором повинна була «нагадувати» загорнутого у пелюшки Христа-немовля.
 
Господині вкладають у таку випічку всю душу: там і цукати, і сухофрукти, і горіхи, і щось міцне та запашне.
 
 
Словом, у всьому дійстві творення різдвяного кекса має відчуватися наближення свята, різдвяних див і смачних сюрпризів. Печеться штолен за 3-4 тижні до свята. 
 
Рецептами цієї дивовижної випічки ділиться знайома нам господиня з Калуша Люба Біріна. Рецептам пані Люби довіряють дуже багато господинь і чекають її порад стосовно такої випічки. 
 
 
«Перший штолен спекла ще дев’ять років тому. Прижився він у нас. Чудово себе почуває в компанії з галицькими пляцками. Перепробувала кілька рецептів, дам два, які, на мою думку, найбільш вдалі», — каже Люба Біріна, заохочуючи всіх до творіння різдвяного смаколика. 
 
Штолен цукатів і горіхів повен.

Дрезденський штолен від Іден

Тісто:
борошно 500 г,
свіжі дріжджі 60 г,
цукор 90 г,
молоко тепле 140 мл,
вершкове масло 250 г,
жовток — один,
сіль 1/3 ч. ложки,
ванільний цукор 8 г,
цедра 1 лимону.
Наповнення:
родзинки 225 г (можна кількох видів, темні і світлі),
цукати 250 г (різнокольорові, кількох видів),
мигдаль 175 г (іноді замінюю на волоські, або печу зовсім без горіхів),
ром 150 г (заміняю будь-яким фруктовим соком).
Обмазка:
розтоплене вершкове масло 100 г,
цукрова пудра 150 г.
Усі інгредієнти для наповнення змішати у великій ємкості та залишити на добу. Дріжджі розкришити, залити теплим молоком, присипати ложкою цукру. Залишити в теплому місці. В чашу міксера просіяти борошно, решту цукру, сіль, жовток, ванільний цукор та цедру. Додати розчин та замісити тісто. Наприкінці замісу поступово додавати розм’якшене вершкове масло. Вимісити до гладкості. Накрити, залишити підходити в теплому місці до підйому вдвоє (десь 2-2,5 години). Додати наповнення, промісити з ним, знову накрити та залишити для повторного підйому (ще десь на  годину).
Готове тісто розділити на дві частини. Кожну розкачати в прямокутник-овал. Скласти вдвічі, але не рівно, з нахльостом (ступінчатою складкою). 
Перекласти на деко на відстані одне від другого. Накрити плівкою, залишити хвилин на 20-30. Пекти при 180 градусах приблизно 40 хвилин. Готовність провірити паличкою.
Теплі штолени промастити розтопленим маслом та обваляти в частині пудри. Залишити вистигати. Ще раз обсипати пудрою (весь штолен має бути в пудрі). Тоді кожен замотати в фольгу та залишити дозрівати на три тижні (просто поміщаю на підвіконня в кімнаті).

Різдвяний штолен

Тісто:
750 г борошна,
125 г цукру,
250 мл молока,
350 г вершкового масла (замінила 200 г масла і 100 г смальцю, дуже вдало, бо смалець дав додаткову крихкість),
80 г дріжджів свіжих (і ще 2  чайної ложки цукру),
1 пакетик ванільного цукру,
1/4 ч.л. молотого кардамону,
1/4 ч.л. молотого імбиру.
Наповнення:
родзинки 450 г (можна кількох видів, темні і світлі),
цукати 200 г (за рецептом цитрусові, але я дала шматочки своєї фруктової пастили, дуже сподобалося),
мигдаль 150 г (можна замінити на волоські або зовсім без горіхів),
ром 150 г (згодиться будь-який фруктовий сік).
Обмазка:
розтоплене вершкове масло 100 г,
цукрова пудра 150 г.
Хід роботи ідентичний першому рецепту. Тільки формую не два, а три штолени.
Отож ще можна встигнути долучитися до створення різдвяного солодкого дива! Святкового натхнення на смачну випічку! n