Поезія кольорів Солов’я: у Музеї літератури презентували несподівані роботи художника

22.11.2019
Поезія кольорів Солов’я: у Музеї літератури презентували несподівані роботи художника

Олесь Соловей здивував імпресіоністичними пейзажами. (Фото Андрія НЕКРАСОВА.)

Похмурі осінні дні осяяла у Києві виставка живопису «Сонячна повінь» Олеся Солов’я — заслуженого діяча мистецтв, одного з організаторів щодворічної масштабної всеукраїнської бієнале творів історичного жанру «Від Трипілля до сьогодення в образах сучасних художників».
 
Учень Миколи Стороженка відомий, зокрема, тим, що разом із учителем та ще кількома молодими його послідовниками розписував частину старовинної церкви Миколи Притиска, що у столиці, на Подолі. Олесь Соловей є автором епічних полотен «Рік 1764.
 
Знищення гетьманства» та «Дем’янів Лаз — відлуння «золотого вересня» (про трагедію щонайменше 524 жертв НКВС у 1939—1941 роках на території Івано-Франківщини), триптиху «Бій під Крутами». 
 
«Без монументального мистецтва я не можу жити», — зізнався художник на презентації «Сонячної повені». Утім життя різноманітне і різнопланове, тому проявляється несподіванками і в творчості. 
«Сонячна повінь» — це вже другий персональний виставковий проєкт Олеся Солов’я у залах Національного музею літератури, де художник, до речі, оформлював простір, який розповідає про рубіж ХІХ—ХХ століть. На виставці 2011 року були представлені зразки духовно-монументального малярства — як поліптих «Печатка. Дари Духа святого» (із п’яти частин), «Микола Міхновський», «Мандрівний філософ». 
 
Нинішня виставка, яка триватиме до 4 грудня, — це кардинально інші за настроєм і кольорами роботи: переважно імпресіоністичні пейзажі, створені упродовж останніх двох років. Ось «Небесна геометрія» з веселкою; «Літургія зимового ранку», на якій сніг переливається на несподівано «теплому» жовтому тлі від ледь фіолетового зблизька до глибокого сизого відтінку, якщо дивитися здаля; «Весняний настрій», «Тепло квітня», «Осіння тиша»… Сагою про острів і київський мікрорайон Оболонь, де мешкає Олесь Соловей, назвав представлене художник Олександр Мельник і додав: «Зникла буденність і все наповнилося поезією. Не сумніваюсь, наступними роботами він нас теж здивує». 

ДОВІДКА «УМ»

Олесь Соловей, лауреат премії імені Михайла Бойчука Київської організації Національної спілки художників України, цьогоріч відсвяткував свої ювілейні півстоліття життя і 25 років педагогічної діяльності в НАОМА. Із 2018-го очолює кафедру живопису та композиції, доцент. Серед відзнак художника — срібна медаль Академії мистецтв України (2007), срібна медаль Національної академії мистецтва і архітектури (2017).