Черкащина зібрала найбільший у державі врожай

08.11.2019
Черкащина зібрала найбільший у державі врожай

Черкащина, попри подекуди посушливі 156 днів, зібрала рекордні врожаї. (Фото з сайта hubs.ua.)

Черкащина вкотре зібрала найбільший у державі врожай зернових та зернобобових культур — 4,2 млн тонн зерна.
 
 
І наразі знову посіла перше місце в Україні з урожайності, ще раз підтвердивши своїми досягненнями статус аграрної області.
 
 
Як повідомили «УМ» у департаменті агропромислового розвитку ОДА, середня врожайність зернових i зернобобових культур становить цього року 68,9 ц/га проти минулорічних 67,1 ц/га.
 
Кукурудзи зібрано на 91% площ та намолочено 2,7 млн. тонн з урожайністю 79,9 ц/га. Найбільше вродило у Корсунь-Шевченківчському, Лисянському та Катеринопільському районах.
 
Також уже зібрано соняшнику 645 тис. тонн, сої — 239 тис. тонн, цукрових буряків 268 тис. тонн, наголошують фахівці департаменту.
 
За їхніми прогнозами, загалом цьогоріч аграрії Черкащини очікують зібрати близько 4,5 млн тонн збіжжя. І це при тому, що неабияка ґрунтова посуха на теренах області триває дотепер, приміром, у Смілянському районі вона сягнула 156 днів.
 
«За тривалістю та інтенсивністю нинішня посуха в Черкаській області є найжорсткiшою та згубною у порівнянні з посухами попередніх років, які припинялись у другій декаді жовтня. Приміром, зволоження метрового шару ґрунту під озиминою в нашому регіоні низьке й нині — на рівні найнижчих по­значок», — пояснює начальник Черкаського обласного гідрометцентру Віталій Постригань.
 
 
Але незважаючи на такі екстремальні погодні умови, які вплинули на темпи посіву озимих, аграрії Шевченкового краю вже завершили посівну. Загалом цих культур посіяно на площі 152 тис. га, зокрема, озимої пшениці — на 142 тис. га, ячменю озимого — на 8,5 тис. га, озимого жита  — на 1 тис. га, озимого ріпаку — на 23 тис. га.