Активісти у Харкові вимагають зняти меморіальну дошку генералу КДБ Юрію Шрамку

06.11.2019
На будинку №8 по вулиці Свободи у Харкові днями установили меморіальну дошку колишньому начальнику управління КДБ у Харківській області генералу-майору Юрію Шрамку.
 
 
Після успішної кар’єри чекіста, вже в роки незалежності, володар орденів Червоної Зірки та Трудового Червоного Прапора перекваліфікувався у фінансисти, очоливши правління ПАТ «Реал Банк».
 
 
У його послужному списку є також посада віце-президента банку «Грант» і звання почесного громадянина міста Харків та Харківської області.
 
Ця подія викликала неоднозначну реакцію  у мешканців міста. Ще у серпні представниця Українського інституту національної пам’яті Марія Тахтаулова повідомила, що звертатиметься до мерії з вимогою не встановлювати пам’ятний знак, оскільки він суперечить закону «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного тоталітарних режимів». 
 
А вже після встановлення дошки активісти патріотичної організації «Світанок» пригрозили знести дошку, оскільки Юрій Шрамко, за їхньою інформацією, причетний до пресування демо­кратичного руху Харкова.
 
«Саме за його головування у місті були заарештовані та засуджені до семи років таборів правозахисник Генріх Алтунян, лікар-психіатр Анатолій Корягін, історик Євген Анцупов. — написали активісти у «Фейсбуці». — І саме «під крило» до Шрамка, під гласний нагляд КДБ був засланий у 1983 році до села Безлюдівка Харківської області поет-дисидент Степан Сапеляк із Західної України, який відбув п’ять років у таборах і в’язницях і три роки заслання на Колимі».
 
Як скоро патріотична громадськість міста доб’ється демонтажу меморіального знаку — наразі невідомо. Але, схоже, місцева влада своїм дозволом на встановлення дошки створила ще один привід для ідеологічних конфліктів.