«Мрійте про космос, щоб захистити Землю»: американська астронавтка українського походження Гайдемарі Стефанишин-Пайпер

18.10.2019

Хто з нас у дитинстві не марив, дивлячись у небо, далеким космосом, таємничими галактиками?

 

Чимало хто хотів бути й космонавтом, відслідковуючи життєписи героїв підкорювачів галактик та зачитуючись фантастикою, наприклад творами Айзека Азімова про освоєння космічного простору.

 

Але в дорослому житті такі дороги підкорились одиницям, напевне, тим, хто зумів залишитися впертим мрійником і великою дитиною в душі. А захоплюються космонавтами, астронавтами однаково — і діти, і дорослі. 

 

Днями у київському Планетарії, у рамках міжнародного тижня космосу, відбулась зустріч з однією з таких легенд, американською астронавткою українського походження Гайдемарі (Гайді-Марія) Стефанишин-Пайпер. 

Батьки Гайді Стефанишин-Пайпер емігрували до Америки із Західної України. Під час свого першого візиту в Україну, взимку 2007 року, Гайдемарі відвідала села Якимів та Новий Яричів (Львівська область), де народився її батько, а також живуть 16 двоюрідних братів та сестер. 

Також американо-українська астронавтка зустрілась із президентом України Віктором Ющенком. Нинішній, другий, візит в Україну астронавт Гайдемарі Стефанишин-Пайпер присвятила виступам iз лекціями у навчальних закладах Харкова, Києва, Житомира та Львова.

Український прапор у космосі

Капітана запасу Гайдемарі Стефанишин-Пайпер називають видатною жінкою-астронавтом: вона здійснила два польоти й п’ять разів виходила у відкритий космос, а ще вона є першою жінкою-астронавтом українського походження, ну і, звісно, розмовляє українською мовою.
 
Для України пані Гайдемарі знакова постать, окрім походження, ще й тому, що завдяки їй у космосі вперше замайоріли гармонійні космічні поєднання синьо-жовтого українського прапора. 
 
А ще Гайдемарі надавала психологічну підтримку сім’ї першого і єдиного астронавта незалежної України Леоніда Каденюка, коли той здійснював свою космічну місію. 
 
Зустріч у київському Планетарії була цікавою, насиченою та пізнавальною, особливо для допитливих школярів, котрих захоплює все в таємничій космічній високості. 
 
Окрім презентації космічних місій, учасником яких вона була, астронавт Гайдемарі демонструвала й власну презентацію особистого зоряного сходження до космічних вершин. 
 
«Я в школі добре знала математику. От і думала: а що мені робити з тією математикою? Якій кар’єрі віддати перевагу? — розповіла про себе Гайдемарі. — Вирішила піти навчатись до Массачусетського технологічного університету. По закінченні стала інженером». 
 
Під час випускних іспитів члени екзаменаційної комісії зауважили, що Гайдемарі за всіма необхідними показниками і якостями цілком може бути й астронавтом. Цей висновок фа­хівців її порадував і засів у свідомості як керівництво до дії, бо ж вона саме з тих, хто з дитинства не лише мріє про підкорення неба, а й хто вперто слідує за своєю мрією. 
 
Представники Космічного агентства України вручають 
спеціальну відзнаку.
 
З 1985 року Стефанишин-Пайпер проходила військову службу у військово-морському флоті як офіцер-інженер, однак мрія про те, щоб стати астронавтом, не полишала Гайдемарі. І от у 1996 році її прийняли до корпусу американських астронавтів (NASA-16) як кандидата на політ у складі місії.
 
А в 1998-му Стефанишин-Пайпер закінчила підготовку, після якої стала членом Відділу астронавтів NASA: спочатку в групі, яка займалася спорядженням астронавтів у день відльоту; згодом — у відділі, що займається діяльністю астронавтів у відкритому космосі (EVA Branch).

«Ми розуміли всі ризики, але були впевнені в успіху»

У 2002-му році Стефанишин-Пайпер обрали спеціалістом місії STS-115, старт якої було заплановано на весну 2003. Проте після катастрофи шатла «Колумбія», що сталась незадовго до запланованого старту місії STS-115, відліт кілька разів переносився. І перший 12-денний політ астронавт здійснила восени — у вересні 2006 року. 
 
Завданням місії було, серед інших, доставка та встановлення на Міжнародну космічну станцію (МКС) нових сонячних батарей та заміна відповідного обладнання. За встановлення батарей відповідала саме Стефанишин-Пайпер, яка стала восьмою жінкою астронавтом NASA, що здійснила вихід у відкритий космос (загалом таких виходів було за історію NASA 156).
 
Відповідаючи на запитання, чи не наганяла страх до польоту аварія шатла «Колумбія», капітан Стефанишин-Пайпер відповіла: «Усі астронавти, члени команди, командування центру керування польотами розуміли ті ризики, що можуть виникнути при виконанні місії. Ми не просто розуміли всі ризики, ми брали на себе всю відповідальність, а особисто я ніколи так не думала, що не повернусь на Землю. Ми були налаштовані на роботу й позитивний результат». 

Сумка з інструментами стала космічним сміттям

У листопаді 2008 року було здійснено успішний запуск американського шатла «Індевор» у рамках місії STS-126. Друга місія Гайдемарі Стефанишин-Пайпер тривала 16 діб. Американо-українська астронавтка полетіла в складі екіпажу (з семи астронавтів) «Індевор».
 
Головною метою місії була підготовка МКС до постійної роботи на її борту екіпажу із шести осіб (замість трьох раніше). До програми польоту входило проведення на зовнішній поверхні станції робіт з обслуговування і дооснащення.
 
В арсеналі космічного досвіду капітана Стефанишин-Пайпер чимало цікавих і курйозних епізодів, як побутових — зсередини корабля, так і з відкритого простору. Згадувала, що одного разу випустила сумку з інструментами у відкритий космос. 
 
Наша астронавтка.
 
«Це дуже погане відчуття, коли ти бачиш, як твоя сумка з інструментами мчить у відкритий космос, — тепер уже жартома згадує Гайдемарі ту ситуацію. — Першою думкою було стрибнути навздогін і спробувати схопити сумку на льоту, але потім зрозуміла, що це ще більше погіршить ситуацію (сміється). Потім подумала, що, можливо, слід зателефонувати до центру керування польотами, але, зрештою, знайшли спосіб з колегою користуватись однією сумкою на двох і виконали поставлене перед нами завдання».
 
До речі, сумку Гайдемарі спіткала доля космічного сміття: вона дев’ять місяців спускалась по орбіті й згоріла в атмосфері. 

«Ілон Маск робить космос доступнішим»

Присутніх у залі Планетарію також цікавило ставлення астронавтки до компанії SpaceX Ілона Маска. Як відомо, компанія є приватним розробником серії ракет-носіїв і комерційним оператором космічних систем.
 
Також передбачається що SpaceX (і подібні їй компанії) в найближчому майбутньому можуть стати основним космічним транспортним каналом. У 2012 році Маск презентував перший варіант колонізації Марсу, а 2017-го — показав оновлений план з дослідження і колонізації Марса. Маск стверджує, що охоплення життям декількох планет може служити захистом від  загрози зникнення людства.
 
«До SpaceX Ілона Маска я ставлюсь дуже добре, з великою повагою, бо він є мотивуючим і генеруючим фактором для розвитку освоєння космосу. Маск робить космос більш доступним і невпинно винаходить технології для цього», — відповіла капітан Стефанишин-Пайпер.

Освоюйте космос, щоб захистити Землю

«У тих, хто побував у космосі, змінюється ставлення до Землі, кожен починає більше цінувати свою планету. Перше, що кидається у вічі з космосу, — це те, яка вона красива. І те, наскільки тонка та блакитна лінія, що є атмосферою і що дає життя усьому на Землі та, водночас, захищає нас від тиску вакууму й космосу, — резюмує в кінці зустрічі капітан-астронавт Гайдемарі Стефанишин-Пайпер. — За допомогою презентації я розповіла вам свою історію, але я хочу, щоб ви, підростаюче покоління, яке мріє про нові космічні відкриття, уже сьогодні починали думати, якою буде ваша історія. Не полишайте мріяти, бо саме це мотивує досягати того, чого насправді бажаєте». 
 
Власне, цим зверненням американська жінка-астронавт з українським корінням здійснює вже свої земні місії, одна з яких — спонукання захоплених безмежним небесним простором українських юнок і юнаків до подальшого вивчення і освоєння космосу, задля збереження життя на Землі.