Український школяр на карантині розробив програму для Європейського космічного агентства

15.05.2020
Дані про вирубку лісів у Чорнобилі не відповідають офіційним цифрам. Таких висновків дійшов восьмикласник із Києва, учень Малої академії наук Іван Карпенко.
 
Хлопець порівняв супутникові знімки сервісів Google Earth та EO Browser та статистичні дані. Згідно з отриманими цифрами, за 2017 рік у Чорнобильській зоні було вирубано на 168 га лісу більше, ніж це вказується у статистичних даних за цей період.
 
А у 2015 році — на 184 га більше. Стосовно пожеж, то у 2015 році вогонь простягався на 15 тис. 646 га, а не на 15 тис. га.
 
При цьому за 2017 рік цифри різняться на 524 га. Як зазначив юний науковець, в інтернеті доступно дуже мало інформації й на пошук статистичних даних він витратив шість місяців. 
 
Тим часом учениця МАН Вероніка Бастракова дослідила показник вмісту NO2 у повітрі за даними супутника Sentinel-5p на трьох тестових ділянках у Кривому Розі. Дівчина прослідкувала прямий зв’язок між кількістю шкідливих викидів та кількістю онкохворих у місті. 
 
І поки Іван та Вероніка досліджували екологічні проблеми, скриптом, який удосконалив український школяр, буде користуватись Європейське космічне агентство. Семикласник із Києва Артем Шелест розробив програму для Європейського космічного агентства, якою зможуть користуватись науковці з усього світу.
 
Модифікований скрипт дозволить із супутників точніше відрізнити здорову рослинність від хворої.
 
Школяр дослідив кореляцію між зеленими насадженнями і якістю атмосферного повітря міста Київ. У Малій Академії наук зазначили, що з 2019 року проводять Всеукраїнський конкурс «Еко-погляд».
 
Мета проведення — популяризація знань з екології, географії, дистанційного зондування Землі і суміжних галузей науки, підтримка обдарованих дітей та учнівської молоді, залучення їх до науково-дослідницької діяльності.