Верховна Рада у «турборежимі» призначила нових членів ЦВК: вони вже вирішили дати грошей депутатам

08.10.2019
17 нових членів ЦВК, яких парламент призначив у звичному «турборежимі», розпочали свою роботу вже в п’ятницю.
 
 
Призначали їх як ніколи швидко — у четвер президент Володимир Зеленський вніс до Верховної Ради відповідне подання. А вже у п’ятницю зранку парламентарії призначили новий склад Центрви­борчкому. 
 
Із 17  нових членів  12 — від партії «Слуга народу», два висуванці представлені від «Опозиційної платформи — За життя» і по одному кандидату від «Голосу», «Батьківщини» та «Європейської Солідарності».
 
Цікаво, що до нового ЦВК ввійшли й четверо представників із минулого складу. Серед них і теперішній голова ЦВК Олег Діденко.
 
Усі четверо представників попереднього складу обиралися від інших політичних сил — двоє від тодішнього Блоку Петра Порошенка, а саме Олег Діденко та Віталій Плукар, Ірина Єфремова представляла «Народний фронт», а Андрій Євстігнєєв потрапив до попереднього Центрвиборчкому від «Батьківщини». Але в новий склад ЦВК усі четверо потрапили від партії «Слуга народу».
 
«Я вам чесно скажу, що, коли подали кандидатури, я не зміг розрізнити, де наші, а де не наші. Тому я переконаний у незаангажованості нового складу Центрви­борчкому. Основна мета перезавантаження — це щоб ЦВК працювала не ручним методом, без політичних мотивів та упередженості. Тому ми і проголосували за нових членів», — зазначив голова фракції «Слуга народу» Давид Арахамія. 
 
В опозиції рішення про розпуск попереднього складу вважають політично вмотивованим. Тому і призначення нових членів ЦВК в опозиційних партіях зустріли нерадісно.
 
«Це надзвичайно важливе питання розглядається таким поспіхом, що вам важко передати. Ми отримали список кандидатів напердедодні самого голосування. Хіба це нормально? Хіба ми мали час проаналізувати цих кандидатів? Такого ще не було за весь час роботи парламенту», — розповів  депутат від «Європейської Солідарності» Олексій Гончаренко.
 
У «Голосі» ж заявили: мають надію, що це востаннє ЦВК призначається саме в такий спосіб.
 
«Я дуже сподіваюся, що це буде останній прецендент, коли фракції пропонують членів ЦВК і що наступний склад ми будемо формувати в інший спосіб», — сказав депутат від «Голосу» Роман Лозинський. 
 
Оновлена ЦВК ж вирішила працювати, як і депутати, у «турборежимі». За два дні вона встигла двічі зібратися на засідання і прийняти кілька рішень. Голову ЦВК обрали теж миттєво. Кандидатуру Олега Діденка на першому засіданні підтримали 16 членів комісії, тобто усі присутні.
 
Згідно з повідомленням громадської мережі «Опора», Діденко закінчив Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича, Інститут публічного управління та адміністрування Національної академії державного управління при президентові України.
 
Також він є аспірантом докторантури та аспірантури Національної академії внутрішніх справ. У 2014 році Олег Діденко став членом Центральної виборчої комісії після того, як член ЦВК Олександр Копиленко написав заяву про звільнення.
 
Під час першого робочого засідання новий голова ЦВК навіть встиг прокоментувати ситуацію щодо виборів на Донбасі.
 
«Для того, щоб провести вибори на тимчасово окупованих територіях, по­трібні відповідні умови. І безпекові, і основне — це питання повинно бути законодавчо врегульоване», — сказав він.
 
За його словами, питання виборів на тимчасово окупованих територіях — переважно  питання не до ЦВК у нинішніх умовах, а до законодавців. Він також вважає, що «рано чи пізно вибори будуть проведені на всій території України, окуповані райони будуть звільнені».
 
Серед рішень, які прийняли нові члени ЦВК, — відшкодувати політичним партіям, які подолали 5-відсотковий бар’єр на виборах до Верховної Ради, витрати на передвиборчу агітацію. Загальна сума компенсації становить 467 мільйонів гривень.
 
Отже, президентська партія «Слуга народу» отримала 114 мільйонів, «Голос» — 105 мільйонів, «Європейська Солідарність» — 99, «Батьківщині» віддали 87 мільйонів та 60 мільйонів гривень повернули «Опозиційній платформі — За життя». 
 
Нагадаємо, що про дострокове припинення повноважень попередніх членів ЦВК стало відомо на початку вересня. Тоді президент Володимир Зеленський вніс до парламенту подання про розпуск Центрвиборчкому.
 
Мотивував тим, що ЦВК була упереджена у прийнятті своїх рішень. Уже 13 вересня Верховна Рада підтримала президентський проєкт постанови і розпустила ЦВК на чолі із Тетяною Сліпачук, команда якої пропрацювала менше року, але встигла провести президентські та парламентські вибори.