На сході України пройде перший фестиваль культури за принципом «нуль відходів»

02.10.2019
У Харкові днями відбудеться фестиваль Kharkiv Zero Waste, де екологи та митці розкажуть, що означає на практиці формула «нуль відходів» і як її можна застосувати у власному повсякденні.
 
Цей просвітницький захід став одним із переможців міського конкурсу інноваційно-інвестиційних та іміджевих проєктів 2019 року і має всі шанси зібрати чималу кількість учасників. 
 
Програма фестивалю формувалася за п’ятьма напрямами: відмова від непотрібного, зменшення надмірного споживання, повторне використання, здавання на переробку та компостування.
 
Також на харків’ян чекають екологічні артоб’єкти, які вже з початку серпня розробляють місцеві художники.
 
Координаторка візуальної частини Kharkiv Zero Waste Ірина Кудрявцева зазначає, що для своїх інсталяцій прихильники формули «нуль відходів» використовують усе, що можна «перевикористати» у змістовному дизайні.
 
Це різноманітний пластик і поліетилен, вінілові та комп’ютерні диски, відходи деревини, дитячі іграшки, ґудзики. Словом, усе, що могло відправитися на смітник, але в руках художників перетворилося на витвір мистецтва у дусі zero waste. 
 
У свою чергу, студенти Харківського академічного художнього ліцею вирішили створити великі літери для екологічних гасел.
 
«Ми оцінили те сміття, що у нас є, — розповідає художниця Анна Тимченко, — і подумали над тим, якими саме відходами можна обклеїти кожну букву. Використали також скотч, рідкі цвяхи, степлер». 
 
У рамках фестивалю пройде «зелений» лекторій, зустріч з українськими блогерами, переробниками сміття. На кожному з цих заходів обговорюватимуть теми екології та управління відходами за стандартами Європейського Союзу.
 
Харків’яни, зокрема, дізнаються, у яких крамницях можна вже сьогодні придбати мішечки для продуктів, що є екологічно чистою альтернативою поліетиленовим пакетам. Зацікавить їх і майстерклас від Анастасії Середченко, яка навчить присутніх власноручно виготовляти ідеальну вощену серветку трьома способами.
 
Ці багаторазові кухонні вироби вдало замінюють харчову плівку. Ними можна накрити тарілку з овочами, загорнути половинку фрукта і взяти його з собою. Прекрасно підходять такі серветки також для зберігання продуктів у морозильній камері.
 
Організатори фестивалю подбали і про формування світогляду прихильників формули zero waste, що має власну філософію буття. В рамках фестивалю буде показано виставу-перформанс «Ми — Кареніна після потяга», створена як експериментальна робота Театральної студії Pegasus при Театрі сучасної драми і комедії.
 
Це історія про наш дім, про надумані людські цінності, підтвердження їх руйнації на сцені на знак протесту проти самого себе. Йдеться про почуття, які не мають меж, і про природу, що є початком усієї історії.