Кого не вбили — порахують: окупаційна влада на Донбасі проводить перепис населення

02.10.2019
Кого не вбили — порахують: окупаційна влада на Донбасі проводить перепис населення

Упродовж минулих трьох діб офіційно зафіксовано 19 випадків порушення режиму вогню російськими збройними формуваннями та найманцями країни-агресора.
 
 
Активність бойових дій наростає. Ворог обстрілював позиції підрозділів Об’єднаних сил із заборонених Мінськими угодами артилерійських систем калібру 122 мм, мінометів калібру 82 мм.
 
 
А також з озброєння БМП, гранатометів різних систем i стрілецької зброї. Найгарячіше було на донецькому напрямку. Під час одного з обстрілів противник задіяв безпілотник із підвісом для скидання гранат.
 
На донецькому напрямку в районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання «Схід» ворог обстріляв позиції Об’єднаних сил неподалік Мар’їнки, Лебединського, Водяного, Опитного, Новомихайлівки, Новолуганського, Новотроїцького.
 
На луганському напрямку в зоні відповідальності оперативно-тактичного угруповання «Північ» гаряче було біля Зайцевого, Шумів, Новозванівки, Луганського, Травневого, Новотроїцького, Світлодарська. 
 
За минулу добу внаслідок ворожого обстрілу один військовослужбовець зі складу Об’єднаних сил отримав поранення.
 
Тим часом в ОРДЛО почався перепис населення. Розповідають, буцімто для того, щоб «розробити програми економічного та соціального розвитку». Втім, за весь час війни ці питання окупантів не дуже обходили. Чому ж саме зараз вони стали актуальними? На нашу думку, причин кілька.
 
Найімовірнішою є уточнення виборчих можливостей місцевого населення. На тлі розмов про перспективу проведення чи то чергових референдумів про «особливий статус», чи виборів за українським законодавством відповідно до Мінських угод, ці цифри будуть надзвичайно важливі для прорахування наступних кроків.
 
Ще одна причина перепису — розуміння обсягів використання коштів, які Росія виділяє на підтримку окупованих територій. Розмови про те, що гроші там просто «дерибаняться», йдуть давно. Після кожного заїзду «гуманітарки» частина її опиняється на полицях магазинів.
 
Урешті, дірка в бюджеті РФ таки зростає, і її власні регіони вже напряму запитують: а чому на Донбас дають стільки? А нам, мовляв, не дають або дають мало? Перепис має ви­йти на (більш-менш) зрозумілі цифри, адже утримувати окуповані території стає все накладніше.
 
Руками Пушиліна (колаборант-очільник окупованої Донеччини) Москва посилила контроль над економікою квазіреспубліки, саме тому цей ватажок і став рупором перепису.
 
Врешті, наступна причина — налаштування ментальності місцевого населення в напрямку остаточної інфантилізації (дитяча поведінка, потреба в опіці та контролі, обмеження в ініціативі) — у стилі Кремля. Вони, які раніше нав’язували думку, що «Донбас годує Україну», пізніше трансформували її в тезу «нам усі винні». Перепис підтримує такі настрої — «от нас правильно перепишуть, і будуть правильно розподіляти блага».
 
Темою для занепокоєння у місцевих, які проживають на окупованій території, стали й розмови про те, що разом із переписниками по помешканнях ходитимуть і представники «МГБ-ФСБ».
 
Серед питань, внесених у бланки опитування, — «які ви маєте джерела прибутку», «куди виїжджаєте за межі ДНР», «скільки разів пересікали лінію розмежування з Україною».
 
А ще не останньою причиною перепису вважають отримання інформації «ужиткового» рівня. На сторінках Донецька в соцмережах на повному серйозі обговорюють, що перепис дасть можливість зрозуміти — кого ще можна поставити «під ружжо» (офіційно це звучить як «уточнення мобілізаційного резерву»), чи є вільні квартири, куди можна заселити «росіян, які приїхали підтримати та розбудовувати молоду республіку». Знову традиційні для Кремля методи роботи — вижити або виморити місцевих і заселити новими-задорними «комсомольцями-інтернаціоналістами».