Плели усім містом: у Полтаві створили рекордний вінок-оберіг завдовжки понад кілометр

27.09.2019
Плели усім містом: у Полтаві створили рекордний вінок-оберіг завдовжки понад кілометр

На рекордний вінок-оберіг пішло кілька тонн квітів, трав та гілочок дерев.

Полтавці в День міста замахнулися на Національний рекорд — на честь 1120-ліття Полтави спільними зусиллями сплели величезний вінок-оберіг.
 
 
Планували, що він буде завдовжки 1 тис. 120 метрів: по одному метру на кожен рік життя міста. Проте насправді він перевершив очікування організаторів — виявився на 63 метри довшим. До його створення залучили викладачів, учнів, студентів, працівників бюджетних установ.
 
 
Приєдналися і звичайні полтавці, котрі приносили не просто букети, а оберемки квітів, трав. Гілочками дуба, берези, верби, горобини, які мають магічні властивості, забезпечили працівники КП «Декоративні культури» (до речі, при цьому не понівечили жодного деревця чи кущика, у чому їх запідозрив дехто з містян, — гілочки ж отримали в результаті санітарної обрізки зелених насаджень).
 
Усе це різноманіття квітів, трав та віття старанно прив’язували до зробленої зі джґутової мотузк основи. У підсумку вийшов прекрасний вінок, попри те, що наприкінці вересня квітів, які не відцвіли, у садибах лишилося не так і багато. Відтак представники Книги рекордів України зафіксували новий рекорд «Найбільший вінок-оберіг». 
 
Ідея створення вінка-рекордсмена належить декоратору, автору проекту «В вінок України вплітаємо знов надію і віру, і справжню любов» Ірині Григоровій, котра пропагує традиційний народний головний убір як один із символів нашої країни (про цю майстриню «Україна молода» писала в номері за 25 вересня 2019 року. — Ред.).
 
«Виношувала ідею досить довго, а оце тільки зараз вирішила озвучити директору Полтавського міського Будинку культури Ларисі Семенязі. Їй вона припала до душі. А потім її підхопили міське управління культури, керівництво міста. І так усе закрутилося-завертілося, — розповідає пані Ірина. — А втілили мою ідею в життя звичайні полтавці — ми навіть не очікували такої активності. Скажімо, прийшла сьогодні вранці до Корпусного парку, а тут зібралося понад тисячу охочих долучитися до створення вінка-оберега! Я була просто вражена. Мені вже сотні людей сказали: «Те, що ми зробили, є справжнім взірцем злагодженої командної роботи». Як бачите, полтавці досі все несуть і несуть квіти, гілочки дерев. Ми думали, що загалом їх буде приблизно п’ять тонн, але зараз бачу, що вже знесли чи не всі 15 тонн. Усе вдалося! Це справжній подарунок рідному місту».
 
Очільниця ГО «Полтавська громада разом» Віра Маслак також прийшла з букетом, аби долучитися до плетення величезного вінка-оберега. Говорить, що квіти зібрала у власному садку. «Тут троянди, чорнобривці, айстри, навіть одна ромашка, а ще гілочки глоду, калини, — перераховує жінка. — Хотіла й полину додати, але, бачу, його й без мене уже хтось вплів у вінок. Полин обов’язково потрібен для захисту від усіх злих помислів». 
 
Уже готовий оригінальний вінок, у який вплели ще й різнокольорові стрічки, виклали посеред Корпусного парку в кілька рядів. Сотні полтавців стали свідками народження рекорду, споглядаючи, як представники Книги рекордів України старанно вимірюють довжину оберега. Після цього, дочекавшись учасників великої ходи у вишиванках, усі присутні під музичний супровід міського духового оркестру «Полтава» взяли в руки довжелезний вінок і живим ланцюгом стали з ним обабіч Круглої площі. Таким чином створений колективними зусиллями гігантський оберіг охопив увесь Корпусний парк. До речі, в Україні є рекордні купальські вінки, а от рекордного вінка-оберега досі ніхто сплести не додумався.
 
«Думаю, цей вінок додасть снаги нашому місту, оберігатиме його від недругів, адже, оскільки до його створення долучилося так багато людей, він має дуже потужну енергетику», — вважає моя співрозмовниця Віра Маслак.