New Fashion Zone: як дизайнери захищали тварин від вимирання і створювали образи зірок світового кіно

25.09.2019
New Fashion Zone: як дизайнери захищали тварин від вимирання і створювали образи зірок світового кіно

Дитяча колекція від Яни Соломка була неперевершеною. (Фото надані організаторами.)

У Києві визначили переможців масштабного Міжнародного конкурсу молодих дизайнерів New Fashion Zone, який зібрав аж 698 дизайнерів із 17 країн світу.

 

Фінал — це третій етап змагання, де 44 фіналісти кастингу конкурсу продемонстрували міжнародному журі свої навчальні колекції з шести луків.

 

Головним переможцем New Fashion Zone стала Галина Васеніна з колекцією «На межі», номінація Men. 

Важливі ідеї не можуть пробитися через тонни інформаційного сміття

«Своєю колекцією я хочу звернути увагу на проблему тварин, що вимирають, — каже дизайнерка Галина Васеніна. — Понад 2,5 тисячі видів тварин, птахів, риб і комах перебувають на межі зникнення. Наша планета втрачає від 10 до 130 видів щодня! Я бачу світ, у якому сучасна мода, створюючи прекрасні образи, підніматиме соціально важливі питання для всього людства. Звертатиме увагу на важливі ідеї, які самостійно не можуть пробитися через тонни інформаційного сміття».
 
Ментор переможиці — Наталія Лук’янець, fashion insider, блогер, ексголовний редактор журналу «Ательє» відзначила, що колекція Галини має глибокий соціально-екологічний підтекст. Над її створенням ретельно працювали, продумували всі деталі і навіть спеціально створювали музику.
 
Марія Терехова, керуючий партнер проекту New Fashion Zone зазначила: «New Fashion Zone Group — це майданчик для розвитку конкурентоспроможності фешн-продукту і креативного підприємництва. Ми фокусуємося на сталому розвитку, моді майбутнього і безперервному навчанні. Адже світ постійно змінюється і ринок моди разом із ним».

Регіони, вперед!

Чимало призерів конкурсу було з різних регіонів України. Наприклад, у номінації Fashion-Tech перемогла Юлія Постушна з Краматорська. Для конкурсу дизайнерка створила колекцію «Чорна людина» за принципом «функціональності крізь призму естетики». Ідея колекції випливає з однойменної поеми Сергія Єсеніна і є певним посланням глядачеві.
 
Спеціально для цієї колекції були розроблені принти, надруковані за допомогою широкоформатних принтерів Epson. Для перенесення зображення на тканину був обраний сублімаційний спосіб друку.
 
16-річна Тетяна Огій із Дніпра стала золотою призеркою у номінації Z-Generation. В її роботах домінує шкіра. «Чорна шкіра — це елегантний і грубий, універсальний і неповторний матеріал, — розповідає Тетяна. — Якщо шкіра — це більше про грубість і структурованість, то шовк своєю ніжністю і м’якістю, зберігає баланс. Органза надає легкості образу, а чорна сітка з металевим блиском дарує ефект невагомості». 
 
Ментор дизайнера — Леся Зятковська, відомий стиліст-іміджмейкер, високо оцінила колекцію дніпровчанки. Вона розповіла, що разом із Тетяною вони трохи змінили концепцію колекції, додали контрастів. Зробили її більш «дорослою».
 
Ірина Пошивайло з Обухова ще на кастингу вразила суддів конкурсу своїми роботами і створила цікаву колекцію для фіналу конкурсу. «Моя концепція колекції — щоденний одяг зі світловідбивними елементами. Я реалізувала свою ідею у верхньому одязі — у демісезонних і зимових куртках. Вони призначені для активних сучасних жителів міста. Моделі курток продумані таким чином, щоб не заважати рухам, захистити від вологої і холодної погоди, забезпечити безпеку поруч із проїзджою частиною», — зазначила дизайнерка.
Ірина отримала друге призове місце у номінації Outerwear.
 
Тим часом Хруленко Анна з Борисполя (друге місце, номінація Art) створює одяг для мусульманок. Він підходить для відвідування урочистостей, фотосесій і зйомок відеороликів. У колекції переважають тканини з шифону та шовку, а також кристали Swarovski в металевій оправі. На створення колекції дизайнера надихнула книга... «Дружини Івана Грозного», а також замки і культура Швеції (вікінгів).

Одинадцять +

Наймолодша учасниця конкурсу — 11-річна Таїсія Старостюк із Броварів (друге місце номінація Z-Generation) впевнено рухається кар’єрними сходами. В юної дизайнерки вже є дві колекції одягу та плани створити власний бренд.
 
Таїсія розповіла: «Моя колекція для фіналу складається з шести моделей, вона космічна й авангардна. Одну сукню створено з регілінових трубочок блакитного і чорного кольорів. Друга називається «Метелик». Вона — з різнокольорових кульок, схожих на планети. Я співаю і виступаю на сцені у своїх костюмах».
 
Модель найменшої учасниці конкурсу — 11-річної 
Таісії Старостюк із Броварів.
 
Для створення робіт Таїсія використовувала кринолін, сітку, шифон, гірлянди, гнучкий неон, дріт, акрил тощо.
 
Ментор Таїсії — Гоша Артшулер, дизайнер одягу, співзасновник ТМ Gosha Altshuler і 16G by Gosha Altshuler розповів, що колекція в юної дизайнерки вийшла неординарною і цікавою за рахунок використання нетрадиційних матеріалів.
 
«У Таїсії незвичайний погляд на речі і своєрідна подача, — каже Гоша Артшулер. — Завдяки своєму віку вона не стурбована поняттями «правильно» або «неправильно». У неї ще чистий, дитячий погляд на речі, і це дуже круто. Мене Таїсія вразила ще на кастингу. І тому було дуже приємно, що вона потрапила до мене. Таїсія дуже виділялася з усіх учасників».
 
Ідея колекції дитячого одягу МILA від Оксани Гриценко (3-тє місце, номінація Kids) — у створенні образу мрійливих маленьких принцес напередодні свят, особливо казкових новорічних і різдвяних.
 
Творчим джерелом такого образу послужили поєднання філософії фешн-стилю «бохо» і романтики. Фешн-стиль «бохо» закладений в основних якостях одягу: зручності,  натуральних тканинах, збереженні свободи рухів та температурному комфорті.

Голівуд +1

На фіналі конкурсу провели перетворення українських зірок на голлівудських акторів. У креативному проекті Make Art взяли участь телеведучі популярного ранкового шоу «Сніданок з «1+1»: Руслан Сенічкін, Неля Шовкопляс, Людмила Барбір і ведучий кулінарної телепрограми «Їмо за 100»  Олексій Душка.
 
А також відомий шоумен і хореограф Дмитро Коляденко. Всього за кілька годин талановиті майстри б’юті- і фешн-індустрії створили яскраві образи. У проєкті використовували одяг та аксесуари українських брендів, молодих дизайнерів, фіналістів та членів Community NFZ.
 
Ведуча «Сніданку» Людмила Барбір, учасниця оновленого сезону шоу «Танці з зірками» після роботи стиліста Оксани Шевченко-Дудченко стала ефектною Анджеліною Джолі (прихильники української телеведучої часто порівнюють її з відомою акторкою). Для Людмили підготували плаття Інги Макогонюк (2018 рік). 
 
Ведуча «Сніданку з «1+1» Людмила Барбір стала ефектною Анджеліною Джолі.
 
«На мій погляд, дуже влучно підібрали образ. І його гарно доповнили рукавички, такі ж, як були на Анджеліні Джолі у фільмі. Для повного образу не вистачило лише  перефарбувати волосся, але на такий крок я поки не наважилася», — посміхаючись, прокоментувала ведуча ранкової програми.
 
Її колега Неля Шовкопляс показала знаменитий образ Адель. Її стилістом була Наталія Луста (пальто — бренд Miley, плаття — Ірина Лук’янова). Дівчата залишилися задоволеними своїми образами і почувалися в них комфортно.
 
А ось Руслан Сенічкін точно зміг би зіграти в турецьких серіалах замість актора Бурака Озчівіта. Недарма у нього є турецьке коріння. Стиліст Кирило Савченко (комбінезон — Оксана Манкевич).
 
Руслан зазначив: «Чесно кажучи, для мене це черговий виклик, я не очікував, що це може бути настільки складно й емоційно. Тут всі під таким мікроскопом і біноклем розглядають тебе, з одного боку, а з іншого боку, я думаю, — це фешн-індустрія. Бурак — відомий турецький актор, який свого часу приблизно в такому вигляді зіграв у серіалі про Роксолану «Величне століття». Звичайно ж, я не модель, але ми постаралися відтворити образ. Все добре, тільки вуса сверблять і сміятися хочеться».
 
Дуже яскравим вийшов образ Олексія Душки. Він перетворився на актора Зака Галіфіанакіса і навіть станцював на сцені. Стиліст образу — Катерина Черняк (футболки — Галина Васеніна). Олексій розкрив себе як комедійний актор. У нього був найвеселіший образ.
 
А харизматичним Леоном-кілером став Дмитро Коляденко. Як і у фільмі, його супроводжувала дівчинка з фікусом. Відомий шоумен підкорив глядачів своєю акторською грою. Стилісти образу — Рост Дікой і Катерина Черняк (пальто — Мирослава Вітовщік, брюки — Галина Васеніна).
 
Нагадаємо, NFZ — це 5 років роботи, 5 конкурсів, 1 тис. 678 заявок, 512 учасників, 217 фіналістів. Конкурс є центром розвитку молодих дизайнерів і дає можливість новим учасникам обмінятися досвідом, набути необхідних знань та продемонструвати своє бачення українським і зарубіжним експертам у сфері моди.
 
У цьому році в конкурсі показували свої роботи дизайнери з 17 країн. Зокрема, це Україна, Казахстан, Узбекистан, Молдова, Німеччина, Данія, Польща, Китай, Чехія, Грузія.