Головний військовий прокурор Віктор Чумак розсекретив декларації підлеглих

18.09.2019
Головний військовий прокурор Віктор Чумак розсекретив декларації підлеглих

Віктор Чумак вважає, що військовим прокурорам нема чого приховувати.

Новопризначений заступник генерального прокурора — головний військовий прокурор Віктор Чумак — скасував рішення свого попередника Анатолія Матіоса, через яке декларації військових прокурорів вилучили з публічного доступу.
 
 
Ідеться про постанову Матіоса від 31 березня 2017 року, яка забезпечувала конфіденційність даних низки посадових осіб військової прокуратури.
 
 
Тоді з реєстру НАЗК зникло 72 декларації військових прокурорів, а зараз їх удвічі більше, бо прокурори ще мали подати щорічні декларації за 2018 рік. 
 
«Відтепер інформація про статки військових прокурорів стане відкритою, і кожен громадянин матиме змогу ознайомитися з нею на офіційному веб-сайті НАЗК», — йдеться у повідомленні прес-служби ГПУ. 
 
Зауважимо, що НАЗК має оприлюднити декларації прокурорів одразу після того, як отримає офіційно відповідне рішення головного військового прокурора Віктора Чумака.
 
Раніше його попередник Матіос i колишнє керівництво ГПУ пояснювали рішення про приховування декларацій загрозою через конфлікт iз Росією.
 
І хоча Центр протидії корупції оскаржував постанову Матіоса та рішення НАЗК, проте 27 грудня 2017 року Окружний адміністративний суд Києва визнав законною постанову головного військового прокурора Анатолія Матіоса про засекречування декларацій прокурорів. Апеляційний суд скаргу ЦПК також відхилив.
 
До речі, суспільство досі не має доступу до декларацій посадовців Служби безпеки України. Зокрема, призначений президентом глава СБУ Іван Баканов заявив, що закон не зобов’язує його подавати декларацію, тому він цього не робитиме. 
 
Декларації керівництва СБУ не публікуються для громадськості, але вони є у Службі безпеки.