«Шалений принтер» не зупиниться: у «Слузі народу» радіють з нових рейтингів і збираються продовжувати в тому ж дусі

17.09.2019
У понеділок ранкове засідання Погоджувальної ради розпочалося з привітань.
 
Дмитро Разумков повідомив, що народний депутат від фракції «Слуга народу» спортсмен Жан Беленюк вийшов до фіналу чемпіонату світу з греко-римської боротьби, який проходить у Казахстані.
 
Відразу після привітань голова парламенту розповів про нові соціологічні дослідження щодо довіри до парламенту. За інформацією Дмитра Разумкова, рівень довіри до Верховної Ради з 4%, які мала минула каденція парламенту, зріс до 39% за два тижні роботи нинішнього скликання.
 
«У нас було і є одним із ключових завдань — повернути довіру українського народу до Верховної Ради України», — заявив Разумков.
 
За результатами дослідження також зазначається, що в Українi позитивно сприймають зміни в роботі Верховної Ради. Зокрема, за словами Разумкова, скорочення чисельності депутатів Верховної Ради України підтримують 92% опитаних громадян, надання народу права законодавчої ініціативи — 77%, дострокове припинення повноважень депутатів за прогули і кнопкодавство підтримують 95%, а запровадження пропорційної системи виборів підтримують 66% опитаних.
 
«Тому мені здається, що ми всі з вами рухаємось у правильному напрямку, і це підтверджують соціологи», — зазначив Разумков.
 
Загалом за два тижні роботи було проведено 9 пленарних засідань, на яких розглянуто 110 законодавчих ініціатив. Зокрема, прийнято в цілому 9 законів, а 44 законопроєкти ухвалено в першому читанні за основу.
 
На поточний тиждень заплановано до розгляду 39 питань, серед яких 24 законопроєкти, що потребують підготовки до розгляду в другому читанні, два законопроєкти  щодо ратифікації міжнародних договорів, пропонується додатково включити до порядку денного другої сесії Верховної Ради 24 законопроєкти.
 
У свою чергу, перший віце-спікер зазначив, що набраний темп має зберігатися, при цьому депутати й надалі мають ефективно реагувати на всі необхідні зміни, яких потребує суспільство. 
 
Цього тижня депутати планують підготувати новий варіант Виборчого кодексу, який закріпить пропорційну систему з відкритими списками.
 
«У будь-якому випадку буде новий варіант: або доопрацьований минулий, або новий Виборчий кодекс. Бо, з одного боку, треба зробити якісний документ, якісний закон, за яким після цього можна буде проводити нормальні вибори в Україні, але на це піде деякий час. Тому говорити, що це буде скоро, не дуже коректно. Ця дискусія на часі, бо наступні вибори починаються після того, як закінчуються попередні, тому займатися підготовкою закону треба завчасно», — зазначив Разумков.
 
Нагадаємо, 13 вересня президент Зеленський ветував Виборчий кодекс iз вiдкритими списками, ухвалений парламентом попереднього скликання.