Турборежим Ради: чого чекати від депутатів найближчим часом та які законопроєкти стануть першочерговими

10.09.2019
Турборежим Ради: чого чекати від депутатів найближчим часом та які законопроєкти стануть першочерговими

Плани Верховнох Ради на тиждень: закон про імпічмент, антикорупційні ініціативи та місія Пета Кокса. (Фото з сайта 112.ua.)

Шуфрич проти Разумкова

Із суперечки між представником «Опозиційної платформи — За життя» Нестором Шуфричем i спікером парламенту Дмитром Разумковим розпочалася погоджувальна Рада.
 
Нестор Іванович був незадоволений тим, що голова Верховної Ради не вніс до порядку денного на пленарний тиждень законопроєкти «Опозиційної платформи — За життя», які вони визначили пріоритетними.
 
«Несторе Івановичу, я про це говорив, але ви, мабуть, неуважно слухали», — заявив Разумков. — Ваші законопроєкти будуть розглянуті вже наступного тижня». На що Шуфрич зазначив: «Якраз я вас уважно слухав, але в порядку денному так і не з’явилися законопроєкти, ініційовані нашою партією». 
 
Цього тижня депутати працюватимуть щодня. «Ми готові до перепрацювань. Тому цього тижня не плануємо збавляти темпи», — заначив депутат від «Слуги народу» Олександр Корнієнко. Відкриваючи засідання, Дмитро Разумков наголосив, що в суботу, 7 вересня, відбулася справді визначна подія — повернення українських громадян iз російського полону.
 
«Президент показав, що якщо є політична воля, якщо є мета, якщо є розуміння, що треба робити, то майже ніколи не буває питань, які неможливо вирішити», — зазначив Разумков. — Цю практику ми зможемо перейняти і впровадити під час нашої роботи у Верховній Раді, об’єднавши наші зусилля в інтересах нашої держави та в інтересах наших громадян». 
 
Не оминув у вступному слові Разумков згадати і ефективність роботи Верховної Ради минулого тижня. До порядку денного другої сесії Верховної Ради дев’ятого скликання ввійшло 188 питань. Більшість iз них стосується ініціативи народних депутатів, iз яких 50 визначено президентом України як невідкладні, 13 невідкладних проєктів ініційовано самим президентом України. До перехідних iз минулого скликання належать 69 питань. Серед них чотири законопроєкти повернуто з вето президента для повторного розгляду. 

Рекорди Ради: 176 рішень за дві доби

Також, за словами Разумкова, для розгляду на поточному тижні комітети вже підготували 36 питань. Загалом за дві доби роботи новообраної Верховної Ради України ухвалено 176 рішень iз позитивним результатом.
 
Мінімальна кількість голосів, які були віддані за те чи інше рішення, — 258, а максимальна — 390. Враховуючи той факт, що до складу фракції «Слуга народу» входить 252 народнi депутати, решта голосів за кожним з ухвалених рішень, відповідно, належить іншим фракціям чи позафракційним народним депутатам.
 
Саме це, на думку голови Верховної Ради, свідчить про консолідацію сесійної зали та суперечить тезі про «монополізацію» або «диктатуру». Голова парламенту повідомив, що підтримує продовження судової реформи та реформи правоохоронної системи, за продовження боротьби з корупцією.
 
Для цього, за його словами, потрібно зробити багато кроків. «Важливо, коли ти починаєш бігти, треба гарно відштовхнутись. Мені здається, що поштовх уже відбувся», — зазначив він. Торкаючись питання дотримання свободи слова у вищому законодавчому органі країни, Дмитро Разумков запевнив, що журналістам не обмежують і не обмежуватимуть доступ до парламенту.
 
«У журналістів є й буде доступ до кулуарів Верховної Ради», — наголосив він і додав, що влада захищатиме свободу слова в Україні.

Слава... своїм

У вступному слові депутат від «Слуги народу» Олександр Корнієнко на самому початку привітав громадян із поверненням полонених українців додому.
 
Корнієнко зазначив, що даний приклад є взірцем того, як політик має виконувати свої обіцянки (дуже якось «по-ленінськи»): «Партія «Слуга народу» слідуватиме прикладу президента Зеленського і так само виконуватиме свої обіцянки перед виборцями.
 
Тому все, що ми обіцяли, ми виконаємо». Пріоритетом для партії цього тижня у Верховній Раді є впровадження антикорупційних ініціатив. «Ми не плануємо зменшувати темп. Навіть більше скажу, я вважаю, що ми могли б ефективніше та більше працювати, ніж минулого тижня. Тому цей тиждень, сподіваюся, буде ще ефективнішим», — додав Корнієнко. 
 
Також партія «Слуга народу» планує внесення змін до регламенту Верховної Ради. «Зараз робоча група готує проєкт нового регламенту і, відповідно, за процедурою його прийматимуть. Фактично в серединi — наприкiнцi жовтня ми можемо вийти на новий регламент, за яким далі працюватимемо».
 
Корнієнко додав, що треба певний час, щоб за старою процедурою прийняти новий регламент, у якому будуть нові процедури. За його словами, зміни в новому регламенті стосуватимуться зменшення процедур, які ускладнюють прийняття законів чи ставлять перепони в прийнятті (як внесення поправок iз голосу). Також планують боротися із законодавчим спамом, хоча в самому «Слузі народу» ще точаться дискусії з цього приводу.

Розгляд бюджету-2020 на початку вересня

За словами Корнієнка, «вже наступного тижня депутати почнуть розгляд бюджету на 2020 рік. Адже Кабінет Міністрів зараз працює 24/7, щоб до 15 вересня внести до Верховної Ради проєкт бюджету на 2020 рік. Це виклик як для Кабміну, так і для нас. Це буде плідна та ефективна робота.
 
Тому ми вирішили, що в цю п’ятницю не буде години запитань для уряду. Кабмін сформований лише 23 серпня, тому нам треба трохи почекати перед тим, як вони звітуватимуть. Вони зараз працюють у цілодобовому режимі».
 
Уже в наступний понеділок Кабмін має подати повний бюджет на 2020 рік, а з наступного тижня депутати почнуть його розглядати та аналізувати. Таким чином, у «Слузі народу» пропонують провести першу годину запитань до уряду в п’ятницю, 11 жовтня. 
 
Своє вступне слово представник «Опозиційної платформи — За життя» Юрій Бойко також розпочав із привітань обміну між Україною та Росією. Він зауважив, що останні три роки цей обмін був заблокований. «Ми вдячні владі, що цей процес пішов. Це крок до мирного врегулювання на сході України», — зазначив представник «ОПЗЖ». За його словами, завдання парламенту — на найближчі тижні впроваджувати мирні ініціативи задля миру на Донбасі. «Ми повинні бути готові до компромісу, навіть болісного. Адже легко це питання вирішити неможливо. Наше завдання — підтримати мир на Донбасі політичним шляхом», — додав Бойко. 
 
Не оминув у своїй промові Бойко й ситуації навколо телеканала «Ньюзван». І не дивно, адже власником цього ЗМІ є соратник Бойка та Медведчука, народний депутат від «ОПЗЖ» Тарас Козак.
 
У телеканала «Ньюзван» можуть забрати ліцензію. Минулого тижня Національна рада з питань телебачення і радіомовлення на своєму засідання прийняла рішення звернутися до суду з позовом щодо телеканалу «Ньюзван».
 
Причиною цього стало розпалювання національної ворожнечі в ефірі телеканала «Ньюзван», який належить соратнику Віктора Медведчука Тарасу Козаку. За словами представника Нацради Ольги Герасим’юк, відомство не закриває канал і не відбирає ліцензію, вони лише можуть звернутися до суду, який уже й винесе рішення.
 
Тому, за словами Герасим’юк, канал не припиняє мовлення, а всі закиди про закриття Нацрадою є фейками. Зазначається також, що звернення до суду з позовом про анулювання ліцензії є максимальною санкцією, яку може застосувати Нацрада. 
 
Нагадаємо, що в ефірі даного телеканала неодноразово лунали заяви проросійських політиків про дружні стосунки з Росією, транслювали поїздки Віктора Медведчука до Володимира Путіна.
 
Під час свого виступу на погоджувальнiй Радi представниця «Європейської Солідарності» Ірина Геращенко також подякувала всім полоненим, які повернулися додому з полону і виявили мужність, перебуваючи в Росії: «Я хочу подякувати нашим героям i їхнiм родинам. Ми багато говоримо про внесок влади, але мало про те, що насправді вони герої, які не зламалися й повернулися додому. Я певна, що цей крок допоможе звільнити й інших наших полонених».
 
Не оминула вона й президента Володимира Зеленського: «Я щиро дякую новій команді та Зеленському за те, що вони зробили. Ми маємо продовжувати боротися на міжнародних майданчиках, щоб усі українці повернулися додому». У своїй промові Геращенко нагадала, що в неділю відбулися незаконні вибори в анексованому Криму, й додала, що явка була меншою, ніж п’ять років тому. 

І про імпічмент поговорять

Верховна Рада планує в четвер, 12 вересня, розглянути законопроєкт про імпічмент президенту.
 
«Тиждень тому була нарада, на якій президент дав низку доручень, і ми дуже раді, що за цей тиждень нам вдалося в комітетах опрацювати вже частину тих доручень і тих законодавчих актів, які вноситимуть зміни в економічні галузі, в політичному регулюванні. Законопроєкт про особливу процедуру усунення президента з поста стоїть у порядку денному в четвер. Це той самий законопроєкт про імпічмент, про який багато говорили, але ми вперше розглядатимемо його й голосуватимо», — зазначив Корнієнко.
 
Окрім того, за його словами, з 17 вересня в парламенті мають бути розглянуті антикорупційні ініціативи.
 
Нагадаємо, законопроєкт 1012 «Про особливу процедуру усунення президента України з поста (імпічмент)» передбачає, що Верховна Рада може усунути президента з посади в порядку імпічменту винятково в разі вчинення ним державної зради або іншого злочину. Процедуру імпічменту ініціюватиме більшість народних депутатів від конституційного складу.
 
Цікаво, що голова Місії Європейського парламенту з реформування Верховної Ради Пет Кокс у середу відвідає український парламент.