Рекордна 9-та: як депутати Верховної Ради склали присягу та що пообіцяли зробити

30.08.2019
Рекордна 9-та: як депутати Верховної Ради  склали присягу та що пообіцяли зробити

Малюнок Миколи КАПУСТИ.

Гімн, оплески та п’ята річниця Іловайська

Від самого ранку під стінами парламенту зібралися мітингувальники. Представники громадського руху «Чесно» закликали новообраних депутатів не кнопкодавити та не порушувати регламент.
 
 
Із плакатами в руках «Не чіпай кнопки ближнього свого» активісти спонукали парламентаріїв до відповідальної роботи.
 
 
О 10-й годині новообрані депутати, зайнявши робочі місця, чекали на приїзд президента, щоб розпочати урочисте засідання. Трохи із запізненням голова парламенту Андрій Парубій привітальним словом відкрив урочисте засідання Верховної Ради.
 
Гімн у виконанні хору Верьовки та оплески новообраних депутатів. Відразу після Гімну Андрій Парубій згадав про п’яту річницю Іловайського котла та оголосив хвилину мовчання за загиблими. 
 
На урочистому засіданні Верховної Ради були присутні президент Володимир Зеленський, попередні президенти Леонід Кравчук, Леонід Кучма, Віктор Ющенко та Петро Порошенко, нардепи попередніх скликань, чинний прем’єр-міністр Володимир Гройсман, генпрокурор Юрій Луценко, члени ЦВК, судді Конституційного Суду та інші.
 
Після оголошення списку присутніх гостей найстарший депутат — 78-річний Юлій Іоффе від «Опозиційної платформи — За життя» — зачитав текст присяги народного депутата.
 
Після того як депутати склали присягу, в залі Верховної Ради було виконано духовний гімн «Молитва за Україну». Загалом урочисте засідання тривало близько 30 хвилин, після чого депутати до 13-ї години оголосили перерву. 
 
За день до урочистого засідання Центральна виборча комісія нарешті зареєструвала всіх 424 депутатів. Це вже вдруге в історії України народних обранців буде не 450, а на 26 осiб менше. А все через анексію Криму, адже на пів­острові вибори до парламенту не проводили. Тому й місця під куполом будуть порожнiми.

Куди ж без скандалів?

Після засідання депутати пішли підписувати присяги й отримувати депутатські посвідчення та значки. Під час вручення депутатських посвідчень у Раді виник скандал.
 
Представники апарату Ради відмовилися видавати депутатське посвідчення Сергію Рудику, депутату від «Слуги народу», на підставі листа керівника секретаріату ЦВК і не дали йому підписати присягу, бо перемогу Рудика оскаржують у суді. «Я вже викликав сюди «102», бо в нашій державі знайти крайнього потім буде неможливо.
 
Є сайт ЦВК, де зафіксована моя перемога. І лист голови секретаріату не може завадити мені бути депутатом», — заявив журналістам Рудик. В. о. керівника апарату Верховної Ради Петро Боднар наголосив стосовно конфлікту з Рудиком: «Треба дочекатися рішень судів, і ЦВК нам повідомить, коли можна видати йому посвідчення».
 
Відразу після урочистого засідання 23 депутати-самовисуванці об’єдналися в депутатську групу «За майбутнє». Про це повідомив позафракційний Дмитро Лубинець. Група матиме права фракції i зможе делегувати своїх кандидатів до комітетів i Лічильної комісії. Лубинець не назвав прізвища нардепів, які ввійдуть до групи.

Хто буде в Кабміні? 

Першочерговим питанням, яке мають вирішити депутати, стане Кабінет Міністрів. Народний депутат від «Слуги народу» і кандидат на посаду голови Комітету з питань охорони здоров’я Михайло Радуцький iнформував, що в. о. голови МОЗ Уляну Супрун не залучатимуть до роботи, а її місце займе професійніша людина.
 
А от хто залишиться в новому Кабміні — так це міністр фінансів Оксана Маркарова. Про це сказав народний депутат від «Слуги народу» Давид Арахамія.
 
«Наскільки я знаю, Маркарова точно залишиться. Вона професійна людина, нам треба готувати бюджет», — додав він. Але на цьо­му не все. Арсен Аваков, найімовірніше, також залишиться на посаді керiвника МВС. Його кандидатуру закликав підтримати Володимир Зеленський на засіданні фракції «Слуги народу», яка проходила напередодні урочистого засідання. 
 
Наймовірніше, очолить Кабінет Міністрів заступник глави офісу президента Олексій Гончарук, а от на посаду міністра закордонних справ запропонували Вадима Пристайка. За словами депутата від «Слуги народу» Микити Потураєва, Володимир Зеленський запропонує на посаду генерального прокурора Руслана Рябошапку, а на посаду голови СБУ — Івана Баканова.
 
Енергетикою та екологією завідуватиме керівник сектору «Енергетика» BRDO Олексій Оржель, повідомив депутат від «Слуги народу» і представник президента в Кабміні Андрій Герус. Міністром оборони стане Андрій Загороднюк. 

Хто головний у парламенті?

Головами фракцій стануть: «Слуга народу» — Давид Арахамія, «Опозиційна платформа — За життя» — Юрій Бойко та Вадим Рабінович, «Батьківщина» — Юлія Тимошенко, «Європейська Солідарнiсть» — Артур Герасимов та Ірина Геращенко, «Голос» — Сергій Рахманін, депутатської групи «За майбутнє» — Віктор Бондар i Тарас Батенко. 
 
Головою Верховної Ради, швидше за все, буде Дмитро Разумков, його заступником — колега по партії Руслан Стефанчук. А от хто сяде у крісло другого віце-спікера, поки остаточно невідомо, адже «Європейська Солідарність» на цю посаду висунула лідера кримських татар Мустафу Джемілєва.
 
Самовисуванці пропонують у віце-спікери Ірину Констанкевич. Водночас «Батьківщина» вирішила повторно висунути свою кандидатуру на посаду віце-спікера — це Олена Кондратюк.
 
Напередодні ж урочистого засідання Верховної Ради відбувся з’їзд фракції «Слуга народу». У підсумку пообіцяли, що першочерговими рішеннями стане закон про імпічмент президенту, зняття депутатської недоторканності, введуть відповідальність за кнопкодав­ство та прогули, а ще скоротять кількість народних обранців для Верховної Ради наступного скликання. Цифрою 465 шокував представник президента в парламенті Руслан Стефанчук. Адже саме стільки змін він хоче внести до Конституції.
 
Це при тому, що Конституція України складається зі 161 статті. Водночас Стефанчук зауважив, що всі ініціативи втілити в життя відразу навряд чи вдасться, оскільки для цього потрібна конституційна більшість.
 
Коаліція з однієї фракції
 
Фракція парламенту «Слуга народу» працюватиме на засіданні Ради на правах коаліції, заявив Дмитро Разумков. Кількість депутатів фракції — 254, що становить більшість.