Тижневе навчання у Трускавці: чого навчилися «слуги народу» та чи всі відвідували недешеві заняття

09.08.2019
Тиждень навчання: 17 модераторів і понад 20 спікерів. Після навчання народних депутатів у Трускавці президент Київської школи економіки Тимофій Мілованов розповів про те, скільки депутатів прогулювали навчання та чи всі готові до депутатства. 
 
Упродовж тижня 254 народні обранці від партії «Слуга народу» навчалися у так званій «школі народного депутата».
 
Понад 84 години лекцій i семінарів, інтенсивний курс від найкращих викладачів України, недешеве навчання та досить комфортний відпочинок. Саме так провели тиждень у Трускавці «слуги народу».
 
Врешті, це вперше, коли 254 народні депутати перед роботою у парламенті разом навчалися за програмою Київської школи економіки. 
 
За словами президента Київської школи економіки Тимофія Мілованова, більшість депутатів з ентузіазмом поставилася до тренінгів i лекцій. Проте не всі. У підсумку — лише 50-60% обранців отримають сертифікати про закінчення навчання.
 
Причиною цього стали невиконані домашні завдання депутатів. Від самого початку серед майбутніх парламентаріїв були ті, хто приїхав просто відпочивати, а не вчитися, зазначив керівник Київської школи економіки. З кожним етапом навчання відвідуваність та активність депутатів падали. 
 
За попередньою інформацією ЗМІ, навчання це коштувало понад 100 тисяч доларів. Керівництво закладу не спростувало й не підтвердило інформацію, зазначивши, що «програма, яку проходили депутати, й справді дорога».
 
Проте дізнатися, скільки ж насправді партія «Слуга народу» заплатила за таку науку, можна буде у фінансовому звіті політичної партії. А от чим попереднє скликання Верховної Ради відрізняється від депутатів дев’ятого скликання, Мілованов назвав: відсутність у «слуг народу» агресії та зверхності.
 
Чого ж обранці навчилися за сiм днів? Не мало і не багато. За словами президента школи економіки, «новообраним депутатам допомогли зрозуміти, що включає робота депутата, і дали їм якийсь старт для парламентської кар’єри».
 
Якщо говорити про ефективність навчання, то домашні завдання спершу здавали 80%, потім 72%, а вже останнє завдання керівництво тренінгів очікувало на 60%. Очільник школи економіки відверто говорить, що були й такі нардепи, яких він бачив на лекціях лише раз, приїхали вони до Трускавця, очевидно, відпочити та ходити в СПА. 
 
Цікаво, що, за словами керівництва Київської школи економіки, після навчання «слуг народу» ще дві політичні партії захотіли пройти такий курс.
 
І вже почалися перемовини з однією з політичних сил, яку буде представлено в парламенті дев’ятого скликання. За словами директора школи, приблизно 50-60% учасників отримають сертифікати про закінчення навчання.
 
Що винесли і чого навчилися депутати? Чи зможуть вони застосовувати ці зання? Які  загрози будуть перед майбутніми депутатами та чи всі усвідомлюють відповідальність за свою роботу?
 
«Я думаю, що не всі розуміють, наскільки їм багато доведеться працювати, щоб стати успішними. І не всі розуміють, наскільки великі виклики перед ними стоять стосовно потенційного підкупу проросійськими силами чи олігархами. Я думаю, що люди, на жаль, ще не повністю усвідомлюють. Скажімо так, не всі це побачили. Це мене лякає», — зазначив Тимофій Мілованов. 
 
Врешті, навчання навчанням, тут вибір за кожним — відвідувати лекції чи ні, робити домашнє завдання чи пропустити, відпочивати чи працювати? Головне, щоб майбутні депутати активніше, наполегливіше та ефективніше ставилися до роботи в парламенті, яка значно важливіша за тижневе навчання.