В Україні у Чорному морі через забруднення води та браконьєрів різко знизилася кількість дельфінів

07.08.2019

За останні 60 років поголів’я морських ссавців постійно зменшується через погіршення якості води, а також несанкціоноване полювання на тварин із використанням рибальських сіток, які дельфін не може виявити.
Таких висновків дійшли вчені українського наукового Центру екології моря під час проведення польових досліджень у рамках проекту ЄС / ПРООН «Посилення екологічного моніторингу Чорного моря: вибрані заходи». 
Фахівці підрахували дельфінів уздовж узбережжя Чорного моря на понад 564 кілометрах, від дельти Дунаю до коси Тендри. Результат дослідження невтішний: у красивих ссавців погіршилося здоров’я, вони гинуть від рук браконьєрів та підприємців, які перетворили дельфінарії на прибутковий бізнес.
В оприлюдненому фахівцями Міністерства екології та природних ресурсів України повідомленні сказано про те, що у нашій країні діє близько 19 дельфінаріїв, в яких утримують приблизно 80 морських ссавців: дельфінів, морських котиків, морських левів, моржів.
Звісно, що жоден із дельфінаріїв не може забезпечити належних умов перебування, адже морські мешканці живуть в обмеженому просторі, де не зберігається соціальна структура і вони не можуть проживати сім’ями, як на волі. Отож у «полонених» послаблюються природні інстинкти, погіршується самопочуття від постійного перебування у хлорованій воді.
Проект Європейського Союзу передбачає проведення спеціального розширеного міжнародного авіаобліку дельфінів у Чорному морі з фото- та відеофіксацією впродовж двох років. 
Ці морські дослідження дозволять оцінити стан Чорного моря за всіма показниками, передбаченими Директивою з морської стратегії ЄС. У дослідженнях візьмуть участь учені з України, Болгарії, Румунії, Туреччини та Монако. На думку міністра екології та природних ресурсів України Остапа Семерака, проблеми із захистом дельфінів, що мешкають у Чорному морі, можна вирішити лише спільними зусиллями фахівців різних країн. 

ДОВІДКА «УМ»

У Чорному морі мешкає три види морських ссавців: дельфін звичайний, або дельфін-білобочка, афаліна та морська свиня.
Уздовж українського узбережжя Чорного моря дельфін-білобочка є найпоширені­шим ви­дом ­(1 ­тис. 170 особин), але зустрічали його вчені рідше за морських свиней, бо свині живуть самотньо або у невеликих зграях, на відміну від товариських білобочок. Афалін нарахували 930 особин, але під час моніторінгу вчені зустріли їх лише 13 разів.
Фахівці з Міністерства екології та природних ресурсів України особливо відзначають той факт, що, згідно з Директивою ЄС про морські стратегії, здоров’я дельфінів є одним із показників здоров’я Чорного моря.
Ці розумні ссавці відрізняються від інших тим, що здатні розрізняти до 60 слів, з яких можна скласти до 2 тисяч речень. Дельфіни не живуть на самоті. Вони мають складну соціальну структуру та широкий діапазон емоцій, зокрема й почуття гумору. 
Середня швидкість, з якою пливе дельфін, становить від 5 до 13 кілометрів за годину, а деякі дельфіни можуть пересуватися зі швидкістю до 32 кілометрів на годину.