На Сумщині встановили погруддя письменнику Олексі Ющенку

06.08.2019
На Сумщині встановили погруддя письменнику Олексі Ющенку

Урочисте відкриття.

У селі Хоружівка відбулися урочистості з нагоди відкриття погруддя відомого поета, лауреата премій імені Павла Тичини, Миколи Хвильового, Михайла Коцюбинського, Олександра Олеся, заслуженого діяча мистецтв України Олекси Яковича Ющенка.
 
 
Олекса Ющенко — автор десятків поетичних книжок, споминів, нарисів, з яких, наче з правдивих фресок, постає Україна. Співуча, запашна, неповторна. А осібно — Сумщина, його рідна земля.
 
 
Він народився 2 серпня 1917 року селі Хоружівка Недригайлівського району. Після закінчення семирічки навчався в Роменському технікумі плодоовочівництва, деякий час працював агрономом.
 
Потім закінчив учительський інститут у Ніжині, працював завідувачем відділу літератури і мистецтва в редакції газети «Молодий комунар» у Чернігові. Під час війни був одним із редакторів радіостанції ім. Тараса Шевченка, а потім працював у редакції газети «Зірка».
 
Усім своїм життям і творчістю Олекса Якович підтверджував своє земне призначення — бути українцем. Невипадково і перша його збірка, що вийшла друком у 1945 році, називалася «До рідної землі».
 
Поезія Олекси Ющенка — земна, проста, близька щирій українській душі. В його творчому доробку — понад сто віршів, покладених на музику. Чимало пісень стали воістину народними.
 
В останні роки свого життя Олекса Ющенко невтомно працював. З-під його пера вийшли книги мемуарів iз фіксацією цілої епохи. Він пишався своєю дружбою з такими велетами українського духу, як Максим Рильський, Борис Антоненко-Давидович, Єгор Мовчан, Євген Адамцевич...
 
Особливу любов до джерельної української пісні та її творців Олекса Ющенко передав в одній зі своїх останніх книжок «Бандуристи орли сизі».
 
Він і сам, як той орел, широко розправив крила над землею i літав. До останнього подиху.