Після прокурорських перевірок у Полтавській області державі повернуть майже 250 гектарів землі

06.08.2019
Після прокурорських перевірок у Полтавській області державі повернуть майже 250 гектарів землі

Повернути державі землі, розхапані під різні схеми «потрібними» приватниками, непросто. Немає й гарантії, що таке повернення відбувається не під «потрібніших» після зміни влади. (Малюнок Миколи КАПУСТИ.)

Як повідомила пресслужба обласної прокуратури, у 2011 році між одним iз приватних підприємств та Полтавською районною державною адміністрацією укладені договори про встановлення земельних сервітутів на земельних ділянках загальною площею майже 250 гектарів, розташованих на території Рунівщинської сільської ради Полтавського району.
 
 
Однак співробітники прокуратури встановили, що суть правовідносин між сторонами договорів та мета отримання земельних ділянок для ведення товарного сільськогосподарського виробництва  не відповідали такому правовому інституту, як земельний сервітут.
 
 
Як наслідок, у вказаних договорах правом земельного сервітуту було підмінене право оренди земельних ділянок, яке, згiдно з ч. 2 ст. 124 та ч. 1 ст. 134 ЗК України, набувається на конкурентних засадах за результатами проведення земельних торгів.
 
Щоб відновити порушені інтереси держави, прокуратура подала до суду позовну заяву про визнання недійсними та скасування розпорядження голови Полтавської РДА, визнання удаваними та недійсними договорів про встановлення земельних сервітутів i повернення земельних ділянок площею майже 250 гектарів державі.