Уже восени рейтинг Зеленського та «Слуги народу» почне падати — Ірина Бекешкіна

06.08.2019
Авторитетний соціолог, директор Фонду «Демократичні ініціативи» Ірина Бекешкіна в одному з інтерв’ю розповіла, що після другого туру президентських виборів рейтинг Зеленського почав падати.
 
Причин на це було кілька, проте основною стала хоч якась конкретика в політиці президента та її критика опонентів.
 
«Опозиційна платформа — За життя» почала говорити своїм виборцям про те, що «вони (Зеленський i «Слуга народу». — Ред.) хочуть у НАТО, а ви ж проти», — розповіла пані Бекешкіна. Тому й електорат, який спершу підтримував Зеленського, допоки він не говорив узагальненої конкретики щодо міжнародної політики України, почав відсіюватись до інших політичних сил.
 
Незважаючи на це, під час парламентських виборів президенту вдалося зберегти показники рейтингу і таким чином набрати понад 40% підтримки партії «Слуга народу». Адже ні для кого не секрет, що тотальна перемога президентської партії — це заслуга здебільшого телевізійного рейтингу саме Зеленського. 
 
Утримувати зараз рейтинг президенту допомагає образ Олександра Лукашенка, говорить Ірина Бекешкіна.
 
«Зеленський увімкнув образ білоруського президента Лукашенка, популярного і в нашій країні. Картинно розібрався з кількома дрібними чиновниками, почав вирішувати питання людей, і це миттєво підняло рейтинг», — нагадала пані Бекешкіна.
 
Водночас вона вважає, що рейтинг президента у найближчі місяці знову поступово, але почне падати.
 
«Не думаю, що цього достатньо і вистачить надовго. Уже восени, ближче до зими, люди отримають перші платіжки за газ. Навіть якщо ціну трохи знизять, вони все одно згадають про Юлію Володимирівну [Тимошенко], яка обіцяла зменшити ціну вдвічі», — каже соціолог.
 
Бекешкіна нагадала, що українці також чекають, що «нарешті влада розправлятиметься з корумпованими чиновниками, що будуть якісь рішення щодо війни». 
 
Які б рішення президент не прийняв, вони задовольнять лише частину українців, а частину налаштують проти нього.
 
«Ще один виклик стосується соціальних проблем — зарплат, пенсій, медичного обслуговування. Люди очікують, що настануть покращення, а швидко їм настати немає звідки», — зауважила соціолог. Цей виклик пов’язаний із протиріччям.
 
«Бідний клас хоче, щоб податки були вищими, а бізнес — ниж­чими. І ті, й інші підтримали партію президента Зеленського, але «Слуга народу» не зможе проводити політику, знижуючи податки й підвищуючи пільги одночасно. Так не буває. І це ще одне перехрестя, де політична сила Зеленського може втрачати підтримку», — заявила пані Бекешкіна.