Тренінг із «душком»: у «Слузі народу» відмовились пояснити, хто оплатив розкішне навчання депутатів у Трускавці

02.08.2019
Топовою новиною останніх днів є тренінг майбутніх народних депутатів від правлячої партії «Слуга народу» у п’ятизірковому готелі «Ріксос» (нібито належить олігарху Р. Ахметову) міста Трускавець Львівської області. Залучено також готелі «Женева», «Міротель».
 
Немає потреби детально озвучувати міркування на кшталт того, що громадянин, який балотується на подібну посаду, в тому числі і президента України, апріорі повинен бути готовим до неї функціонально.
 
А додатково навчатися для реалізації високої місії він зобов’язаний постійно. І головне, за власний кошт.
 
Із огляду на те, що лише одна доба проживання у «Ріксосі» вартує близько 5 тис. грн, то за сім днів перебування у готелі більшості (із 260 осіб) депутатського кагалу, набігає кругленька сума.
 
До цього потрібно додати вартість проживання в інших досить недешевих готелях, транспортні витрати (проїзд у трьох спеціальних вагонах підвищеної комфортності) та оплату викладацького складу.
 
На відповідне запитання журналістів голова партії Разумков досить непереконливо пояснив, що до проблем фінансування політичної сили і тренінгу він відношення не має. Проте і конкретних прізвищ осіб, які в партії опікуються залученням «спонсорської допомоги», не назвав.
 
Його соратник Корнієнко обмежився обіцянкою, що все буде вказано у відповідних деклараціях.
 
Таке публічне ухиляння від чесного пояснення стану справ  із великою вірогідністю дає підстави припускати, що просвітницький експрес-семестр незаконно оплачує відомий олігарх та інші фінансові тузи, які сподіваються на щедрі преференції від нової влади за надані послуги.
 
Отже, більше всього йдеться про банальну корупцію, проти якої чинний президент і його політична сила обіцяли нації безкомпромісно боротися. Вочевидь не складається.
 
А побажання Європейського Союзу «младореформаторам» запровадити в Україні у повній мірі принцип верховенства права, напевно, повисне в повітрі.
 
Щоб уникнути такого прикрого сценарію, НАБУ, ДБР, Генпрокуратурі на часі провести ретельну перевірку обставин і джерел фінансування «трускавецьких гулянок» небожителів «Слуги народу», а потім прозоро та гідно поінформувати про наслідки суспільство.
 
Нації не завадило б почути і про доцільність проведення на «широку ногу» такого тренінгу, що більше подібний до курортного банкету.
 
Адже в умовах російської збройної агресії правоохоронні структури держави та українська свідома громада не повинні дозволяти новітній аристократії безкарно паразитувати та дискредитувати інститут президента країни і вітчизняний парламентаризм.
 
Інакше Україна стрімко прямуватиме у катастрофічну прірву, прірву авторитаризму і диктатури. Історичний гіркий досвід колишньої правлячої КПРС є яскравим тому свідченням та переконливим застереженням. Яким би високим не був рівень підтримки виборців, партія «Слуга народу» і її лідер не мають права нею зловживати.
 
Тим паче, що прихильність демосу (народу) до влади ще з часів стародавнього Риму ніколи не була сталою і завжди є загрозливо мінливою для самовпевнених та політично короткозорих «кумирів». 
Василь БОГДАН,
експерт із питань безпеки, генерал-лейтенант, публицист