На Тернопільщині знайшли унікальне й моторошне поховання часів Комарівської культури

24.07.2019
Цінну та рідкісну знахідку виявили студенти-учасники археологічної експедиції, організованої історичним факультетом Тернопільського національного педагогічного університету спільно з Тернопільським обласним центром охорони та наукових досліджень пам’яток культурної спадщини.
 
Проводячи під керівництвом наставників-фахівців розкопки на півночі області, біля села Кордишів Шумського району, вони знайшли добре збережене групове поховання часів Комарівської культури.
 
Цю археологічну культуру бронзової доби (ХV-ХІІ століття до нашої ери), яку поширювали на території Прикарпаття, Західного Поділля та Волині, названо на честь села на Івано-Франківщині, де в 1934-му було розкопано перший специфічний могильник.
 
Виявлене поховання цікаве тим, що в центрі — скелет дитини, а по обидва боки від нього — останки двох дорослих людей, найімовірніше, її батьків. У ногах же цієї трійці — ще три скелети... без кінцівок.
 
Експерти припускають, що останні — слуги багатої сім’ї, яких умертвили насильно, щоб було кому прислужувати господарям і в потойбічному житті, бо подібне в ті часи практикували.
 
Втім точнішу інформацію сподіваються отримати після проведення детального дослідження останків, яким більше трьох тисяч років.