Фіаско старих облич: хто зміг обратися до Верховної Ради за «мажоритаркою»

24.07.2019
Фіаско старих облич: хто зміг обратися до Верховної Ради за «мажоритаркою»

(Малюнок Миколи КАПУСТИ.)

Позачергові парламентські вибори в Україні відбувалися за змішаною системою. 50% українці обирали за партійними списками, а ще 50% — за мажоритарними округами.
 
 
І якщо соціологи та експерти ще до виборів давали президентській партії «Слуга народу» більшість за партійними списками, то спрогнозувати, що ж буде з «мажоритаркою», було не так просто.
 
 
У ЦВК уже опублікували попередні електронні результати і, за якими «мажоритарка» у парламенті оновиться майже на 80%.
 
 
То хто ж ці нові обличчя, які змогли потрапити до парламенту? І як їм вдалося перемогти тих, хто був у парламенті понад 20 років?
 
Попередньо «Слуга народу» здобула перемогу в більшості округів України. Зокрема, у Вінницькій, Волинській, Дніпропетровській, Житомирській, Закарпатській, Запорізькій, Івано-Франківської, Київськiй, Кіровоградськiй, Миколаївськiй, Одеськiй, Полтавськiй, Рівненськiй, Сумськiй, Тернопільськiй, Харківськiй, Херсонськiй, Хмельницькiй, Черкаськiй, Чернівецькiй, Чернігівськiй, а також у місті Київ. Виняток — Львівська область, у якій у шести округах перемогла «Слуга народу», а в шести — «Голос».
 
Округ, який став одним із найзапекліших у цю кампанію, 94-й Київської області. Там обиралися соратник п’ятого президента Петра Порошенка Ігор Кононенко, представник партії «Слуга народу» Олександр Дубінський та колишнiй «радикал» Ігор Мосійчук, який в останні дні зняв свою кандидатуру на користь представника «Слуги народу».
 
Отже, про що ж нам говорять попередні результати? По-перше, саме в цьому окрузі було зафіксовано найбільшу кількість кандидатів-двійників.
 
Балотувалися чотири Дубінських і два Кононенки і ще один кандидат із прізвищем Кононко, а також Петро Голобородько — тезка головного героя серіалу «Слуга народу». На момент здачі номера в окрузі було оброблено 86% голосів і, за попередніми результатами, в Олександра Дубінського — 41% і 24 тис. 727 голосів підтримки, а друге місце в Ігоря Кононенка з результатом 12% (7 тис. 271 голосiв). 
 
Очікували, що запекле протистояння відбуватиметься і в Харкові на 169-му окрузі. Там балотувалися колишній депутат від БПП Олександр Грановський i соратник Арсена Авакова — Олександр Кірш, якого раніше обирали депутатом від Київського району Харкова. І що цікаво, за прогнозами більшості українців, протистояння мало б відбутися саме між цими двома політиками.
 
Проте склалось не так, як гадалось. І перемогу з великим відривом здобув представник партії «Слуга народу» підприємець Олександр Куницький. На окрузі опрацьовано вже 100% електронних протоколів і, за попередніми даними, розташування сил таке: Олександр Куницький має 48% підтримки (34 тис. 908 голосів), а от Грановський i Кірш можуть позмагатися хіба що за друге місце, адже у Грановського підтримка 15,88%, а в Кірша — 15%.
 
Схоже, що без мандата залишиться і депутат двох скликань «свободівець» Андрій Іллєнко. За підсумками 100% електронних протоколів, у 215-му київському окрузі перемогу здобув представник партії «Слуга народу» Богдан Яременко. Він отримав понад 37% підтримки, а це 27 тис. 223 голоси, у свою чергу, Іллєнко здобув 21% і 15 тис. 290 голосів. 
 
У столиці на всіх 13 округах перемогу здобувають представники президентської партії «Слуга народу». Серед них і телеведучий i ресторатор Микола Тищенко. За результатами 100% опрацьованих електронних протоколів, саме Тищенко з підтримкою в 31% представлятиме Святошинський район у Верховній Раді. Без депутатського крісла він залишив нардепа Олександра Третьякова, який і був його конкурентом на виборах.
 
Нагадаємо, що бізнесмен і нардеп чотирьох скликань Третьяков був одним iз найвпливовiших і заможних депутатів БПП. Уперше став депутатом Ради ще в 2002 році за списком Народного руху. На виборах 2014 року потрапив у Раду як мажоритарник від Блоку Петра Порошенка по 219-му округу, в якому тепер і зазнав поразки. 
 
Без мандата лишили ще одного депутата від БПП, журналіста Сергія Лещенка. У столичному окрузі 220 він програв представниці «Слуги народу» Ганні Бондар, зайнявши лише третє місце. Пані Бондар — архітектор та ексначальник одного з відділів у департаменті з питань містобудування та архітектури КМДА. Останнім часом вона працювала в Мінрегіонбуді.
 
У 222-му столичному окрузі, за підсумками підрахунку, майже iз 38% голосів упевнено перемагає кандидат від «Слуги народу» Роман Грищук. 29-річний керівник комедійного шоу «Мамахохотала» набирає 40,3%, тоді як його головний конкурент в окрузі, народний депутат Дмитро Андрієвський,отримав 15,4%. Цікаво, що Андрієвський неодноразово здобував перемогу саме на цьому окрузі на місцевих і парламентських виборах. Проте, ймовірно, що цього разу він поступиться мандатом представнику президентської партії. 
 
Скандальні брати Ярослав і Богдан Дубневичі, відомі як фігуранти розслідувань журналістів i НАБУ щодо махінацій в Укрзалізниці, а також скандалів із сумнівними тендерами, не змогли здобути перемогу у двох округах. Тому, швидше за все, у новій Раді буде лише Ярослав Дубневич. У 118-му та 120-му округах їх було обрано до парламенту в 2014 році як представників Блоку Петра Порошенка.
 
В окрузі 118, де обирався Богдан Дубневич, підраховано 100% електронних протоколів і перемогу там здобула представниця партії «Голос» Галина Васильченко, а Богдан Дубневич не добрав лише тисячу голосів. Його ж брат Ярослав Дубневич таки буде представлений у парламенті дев’ятого скликання. 
 
«Медичне протистояння» очікувалося між колишнім міністром охорони здоров’я Олегом Мусієм та самовисуванцем — речником МОЗ та радником Уляни Супрун Олександром Ябчанкою, який цьогоріч уперше йшов на вибори. Проте ні Мусій, ні Ябчанка до Ради не потрапляють. Адже перемогу на цьому окрузі здобув кандидат від президентської партії «Слуга народу» — підприємець Юрій Камельчук.
 
За попередньою інформацією, за даними електронних протоколів, він перемагає з результатом в 16% представницю Всеукраїнського об’єднання «Свобода» Оксану Березу, в якої 13,7% і 10 тис. 454 голоси пiдтримки. 
 
Без Ківалова, але з Гончаренком. Під час підрахунку голосів в окрузі Ківалова лідерство кілька разів змінювалося. Однак, за даними обробки 100% протоколів, колишній «регіонал» Сергій Ківалов, почесний ректор Одеської юридичної академії та одіозний екс­го­лова ЦВК, програє вибори представнику «Слуги народу» — Олексію Леонову, його підтримали 40% виборців, а це — 26 тисяч голосів. 
 
На 137-му окрузі в Одеській області перемогу здобув представник від БПП Олексій Гончаренко. 
 
Ну і куди ж без зірок шоу-бізнесу? Шоумен Олександр Скічко, який балотувався від партії «Слуга народу», також потрапляє до парламенту. 28-річний телеведучий здобуває перемогу в Черкаській області в 197-му окрузі.
 
За електоронними протоколами, Скічко здобуває абсолютну перемогу з результатом у 50% підтримки виборців. Суперником шоумена в цьому окрузі був самовисуванець і чинний депутат Владислав Голуб. Компанію Скічку в Раді складе «кварталівець» Юрій Корявченко, відомий як Юзік. Він перемагає у 33-му окрузі Дніпропетровської області.
 
Не лишивши ніяких шансів своєму супернику, він переміг із результатом у 60%. Його суперником був представник «Опозиційної платформи — За життя» Вадим Віншель. Не змогла повторно обратися до Верховної Ради і депутатка Світлана Заліщук. У 2014 році вона потрапила до Ради від БПП. 
 
В окрузі, який включає частину Горлівки та Бахмутського району Донецької області, перемагає лідер громадської організації «Ніхто крім нас», самовисуванець Олександр Ковальов. Там обробити всі протоколи, і Ковальов здобув перемогу в 33,03%, тоді як нардеп Надія Савченко фінішувала лише восьмою й отримала лише 8 голосів підтримки. Нардеп Вадим Новинський від «Опозиційного блоку» переміг у своєму окрузі кандидата від «Слуги народу» В’ячеслава Слагалова — 42% проти 24%.
 
Нагадаємо, що через анексію Росією Криму, а також переходу частини Донецької та Луганської областей під контроль проросійських бойовиків, кількість одномандатних округів в Україні скоротилася. Тепер їх не 225, а 199. Відповідно, народних депутатів у Верховній Раді IX скликання, як і попереднього, буде не 450, а 424.