Ветеран АТО у Городищі створив власну ферму і розводить кудлатих свиней

23.07.2019
Ветеран АТО у Городищі створив власну ферму і розводить кудлатих свиней

Вадим Черненко: «Розпочати власну справу вдалося завдяки коштам обласної програми підтримки кооперативів».

На Черкащині ветеран АТО Вадим Черненко взявся розводити свиней. За півроку в його господарстві налічується вже близько півтори сотні п’ятачків.
 
 
Наразі сільськогосподарський обслуговуючий кооператив «Патріот», який він заснував у Городищі, впевнено розвивається.
 
 
Про це «УМ» розповіли в Черкаській обласній державній адміністрації.
 
За словами Вадима,  створення власної ферми — важка, кропітка й відповідальна робота. Взяти лише будівлі на території його сільськогосподарського кооперативу, яким по кількадесят років. 
 
«Усе вдалося відновити. Зокрема, й завдяки коштам, які отримав торік у межах обласної програми підтримки кооперативів, а також районної програми — це 570 тисяч гривень. Із них 400 тис. грн з обласного бюджету, решта — з районного», — розповідає Вадим.
 
За  ці гроші для кооперативу, де наразі працює п’ять осіб, придбали свиней, також техніку й обладнання — причіп, холодильник, генератор, комплект системи водопостачання, трактор. Вадим облаштував і водозабезпечення, зробив свердловину для забору води, освітлення. 
Наразі у сільськогосподарському кооперативі 40 свиноматок та майже сотня молодого поповнення. А ще є дев’ять овець.
 
Ветеран АТО планує нарощувати виробничі потужності, розвести гусей, качок, курей, вже придбав інкубатор на кілька тисяч яєць. У задумі — створити й переробне підприємство.
 
Та сама особлива порода свиней — мангали. 
Фото надане прес-службою Черкаської ОДА.
 
Нині ж особливу увагу фермер приділяє кудлатим свиням — мангалам, яких у нього вже зо три десятки. Це, пояснює Вадим, особлива порода свиней, вони гарно переносять наші холодні зими, мають міцний імунітет, невибагливі до харчів.
 
Вадим Черненко говорить, що стартувати йому допоміг Віктор Лукашко, досвідчений керівник місцевої агрофірми «Шульц» і голова комісії АПК при Черкаській обласній раді, з яким вони тісно співпрацюють і до якого за порадою можна завжди звернутися.
 
У свою чергу пан Віктор зазначає, що для такої справи треба було знайти людину, яка гідно проявить себе в роботі, зможе освоїти кошти з користю. А Вадим виявився саме таким. Очевидний і результат.
 
Як наголошує т.в.о. голови Черкаської ОДА Тарас Висоцький, зростання попиту на створення власних ферм у Шевченковому краю дадуть змогу збільшувати обсяг фінансування обласної програми підтримки кооперативів. І, як видно з роботи Вадима Черненка,  ця програма успішно втілюється у життя та допомогла вже не одному черкаському кооперативу.
 
Головне, підсумовує пан Тарас,  щоб програмні кошти справді ефективно використовувались — із користю для власників та для задоволення потреб українських споживачів.