А з явкою неув’язка: як проходив день голосування та чого очікувати від нової Верховної Ради

23.07.2019
А з явкою неув’язка: як проходив день голосування та чого очікувати від нової Верховної Ради

Явка у 49,84% — найнижчий показник за всю історію виборів в Україні. (Фото з сайта unian.net.)

Треті в історії України позачергові парламентські вибори. Невисока явка, п’ять прохідних партій i вперше можливість створити коаліцію з однієї політичної сили. На момент здачі номера в ЦВК уже опрацювали понад 65% електронних протоколів.

За попередніми результатами, лідирує президентська партія «Слуга народу» — 42,5% (а це 3 млн 305 тис. підтримки виборців), друге місце посідає «Опозиційна платформа — За життя» — 13% (понад 1 млн українців), за «Європейську Солідарність» віддали свої голоси 8,5% (669 тис. 395 українців), четвертою йде «Батьківщина» — 8,02% (624 тис. 588 виборців), останнє місце серед прохідних зайняла молода політична партія «Голос» iз підтримкою в 6,3% (496 тис. 810 громадян).

Інші політичні сили — це «Радикальна партія», «Сила i честь», «Опозиційний блок» i «Партія Шарія» — набрали менше 5%, тому, за попередніми даними, не проходять до парламенту. 

Відразу після закриття виборчих дільниць свої результати опублікували й національні екзитполи. За їхнiми даними, за партію «Слуга народу» проголосували 44,2%, «Опозиційну платформу — За життя» — 11,4%, «Європейську Солідарність» — 8,8%, «Батьківщину» — 7,4%, «Голос» — 6,5%.

Партію «Сила і честь» Ігоря Смешка підтримали 4,3% опитаних, «Опозиційний блок» — 3,3%, партію Шарія — 3,1%, Радикальну партію Олега Ляшка — 2,8%, «Українську стратегію Гройсмана» — 2,2%, Всеукраїнське об’єднання «Свобода» — 2,1%. Усі інші партії набрали менше одного відсотка голосів.

Чи збiгатимуться остаточні результати ЦВК з екзитполами, можна буде простежити вже після офіційних даних. 

Як пройшов день голосування?

Першою відкрилася виборча дільниця в Канберрі, що в Австралії. Вона почала працювати за київським часом ще в суботу о 23:00. Згодом відкрили дільниці в Новій Зеландії, Японії, Кореї та Китаї. Традиційно українці за кордоном приходили на дільниці у вишиванках, а дехто навіть із прапорами в руках.
 
«У нас це сімейна традиція — одягати вишиванки та йти на вибори, як на свято», — коментує під час голосування мешканка Варшави Ірина Старовойт. Переїхала до Польщі вже понад 20 років тому, проте діти живуть та навчаються у Львові.
 
«Голосую сьогодні за їхнє майбутнє. Вірю, що вибори зможуть щось змінити в країні», — додала жінка, спілкуючись зі ЗМІ. 
 
Уже в понеділок зранку було відомо, що на закордонних ви­борчих дільницях у 14 державах опрацьовано 100% електронних протоколів. За результатами їх опрацювання, на виборчих дільницях в Австралії, Кувейті, Білорусі, Кіпрі, Македонії та Чорногорії лідирує партія «Європейська Солідарність». Більшість виборців в Азербайджані, Грузії, Ірані, Йорданії, Киргизькій Республіці, у Вірменії, Індії та В’єтнамі, за результатами опрацювання 100% протоколів, обрали «Слугу народу». 
 
Не обійшлося на виборах і без конфузів. Так, на Миколаївщині 55-річний місцевий мешканець не зміг проголосувати проти всіх, тому зняв штани і спідню білизну, і в такому вигляді вийшов із кабінки, вигукуючи: «Де графа проти всіх?». 
 
У Києві стосовно 34-річного місцевого мешканця склали два адміністративні протоколи: за дрібне хуліганство та появу в громадських місцях у п’яному вигляді. До речі, історії з алкогольним сп’янінням були досить поширеними на цих виборах. На багатьох виборчих дільницях траплялося по кілька випадків суперечок із людьми напідпитку. 
 
Інцидент трапився і на львівській дільниці: жінка відмовилася голосувати, порвала і намагалася з’їсти свій бюлетень. Зазначається, що на дільницю прийшла 94-річна жінка, внесена у список виборців, які не здатні самостійно пересуватися і мають голосувати вдома. Незважаючи на пояснення членів виборчої комісії, що вона повинна реалізувати свій вибір вдома, жінка у скандальній формі наполягала на тому, що хоче голосувати на дільниці. Після тривалих суперечок виборча комісія за згоди наявних на дільниці спостерігачів проголосувала та вирішила надати жінці право проголосувати на дільниці. Після видачі бюлетенів та їх заповнення жінка не захотіла вкинути бюлетені у переносну скриньку, а лише у стаціонарні скриньки, які члени виборчої комісії були змушені захищати. Проте на цьому історія не закінчилась, адже 94-річна жінка порвала і почала їсти свої бюлетені.
 
За даними ЦВК, напередодні виборів 280 тис. 922 українці скористалися тимчасовою зміною місця голосування. Таким виборцям, за правилами, мали видавати тільки один бюлетень — для голосування за партії. Проте на низці дільниць фіксували порушення, оскільки виборцям видавали два бюлетені — за мажоритарною системою та за списками. Проте у ЦВК та поліції зазначили, що це порушення і будуть з’ясовувати кожен інцидент. 
 
А от у Дніпрі біля виборчої дільниці встановили намет, де продавали печиво по 5 копійок і наливали воду. Ще один такий намет стояв трохи далі, приблизно за 200 метрів від дільниці. Як повідомляє «Опора», активісти викликали поліцію через незаконну торгівлю.
Найпопулярнішими порушеннями на виборах фіксували: незаконну агітацію, пере­шкоджання голосуванню та підкуп виборців.

Хто прем’єр? 

«Слуга народу»
 
Відразу після оголошення національних екзитполів у штабах почали лунати заяви про однопартійну більшість президентської партії. Що «Слузі народу» не доведеться створювати з кимось коаліцію, оскільки вони набирають понад 225 депутатів завдяки «мажоритарці». Таким чином відкрито у штабі «Слуги народу» почали обговорювати посаду прем’єр-міністра. На думку Зеленського, це має бути економіст і людина, далека від великої політики.
 
«Тут у мене незмінна позиція, я вважаю, що ця людина має бути професійним економістом. Я б хотів, щоб це була незалежна людина, яка ніколи не була ані прем’єр-міністром, ані спікером, ані лідером будь-якої фракції», — сказав президент і додав, що вже «бачить таку людину» і проводить консультації.
 
Вирішив привідкрити карти і натякнути, хто ж це може бути, кандидат від «Слуги народу» Давид Арахамія. Вiн зазначив, що партія допускає призначення головою уряду секретаря РНБО Олександра Данилюка, очільника НАК «Нафтогаз» Андрія Коболєва. Крім того, Арахамія додав, що кандидатуру лідерки «Батьківщини» Юлії Тимошенко в партії не розглядають. Проте не прем’єром єдиним. У неділю Володимир Зеленський відкрито сказав, що допускає можливість проведення дострокових місцевих виборів, а також очікує призначення нового генерального прокурора, щоб повністю перезавантажити владу.
 
«Опозиційна платформа — За життя»
 
Задоволені, але не зовсім. Так прокоментували результати екзитполів у партії. До штабу «Опозиційної платформи — За життя» прийшли лідери — Юрій Бойко, Віктор Медведчук, Вадим Рабінович, Юрій Павленко, Юлія Льовочкіна та інші. «Ми критично ставимося до того, що зроблено. Зараз настає серйозний етап боротьби, не можна розслаблятися і святкувати», — сказав лідер партії Віктор Медведчук. Він також заявив, що партія боротиметься за перемогу своїх кандидатів у мажоритарних округах, і поскаржився на порушення з боку «Опозиційного блоку». Пріоритетами «Опозиційної платформи» є перегляд угоди про асоціацію з ЄС, а також відновлення економічних взаємин із Росією та Митним союзом. Також голова політради «Опозиційної платформи» додав, що партія буде «допомагати відновити» газовий транзит iз Росією з січня 2020 року.
 
«Європейська Солідарність»
 
Не допустять проросійського реваншу та боротимуться за вступ України до ЄС та НАТО. Такими були основні меседжі п’ятого президента Петра Порошенка після оголошення результатів екзит-полів. Також Порошенко заявив, що своїм головним партнером у європейському напрямку вважають найбільш ідейно близьку партію «Голос». «У нас багато можливостей для консолідації навколо законів, потрібних економіці, соціальній сфері, освіті, охороні здоров’я. Законів, необхідних для державотворення і для побудови інвестиційного клімату. Ми готові реалізовувати цю програму і шукати союзників», — наголосив Порошенко. 
 
Ще одним завданням лідер ЄС назвав не допустити до реальної влади «Опозиційну платформу — За життя». «Цих путінських маріонеток не повинно бути ані в уряді, ані в коаліції, ані в керівництві парламенту. Щоб вони зсередини уряду не виконували поставлені Путіним і Москвою завдання. Вони мають залишитися на маргінесі політичного життя і під щільною увагою спецслужб», — додав п’ятий президент.
 
«Батьківщина»
 
У штабі експрем’єрки Юлії Тимошенко не дуже зраділи чи то результатам, чи то заявам Зеленського, що він не бачить леді Ю на посаді прем’єра, i атмосфера мало нагадувала святкову. Тимошенко подякувала прихильникам та команді, яка працювала на виборах. «Наша команда ні на крок не відступить від ваших інтересів. Щоб ніхто і ніколи не заступив за «червоні лінії» ваших інтересів», — сказала Тимошенко. Лідерка «Батьківщини» також пообіцяла захищати підприємства та землю, аби «не дати все розпродати». Ю. В. привітала «Слугу народу» з перемогою на виборах і підкреслила, що її партія готова увійти до коаліції зі «Слугою народу» та партією «Голос».
 
«Ні з якими іншими партіями ми об’єднуватися не будемо», — додала Тимошенко.
 
«Голос»
 
У партії Святослава Вакарчука з оптимізмом зустріли результати екзитполів, зазначивши, що саме партія Вакарчука стане рупором змін у новій Раді.
 
«Ми ідемо міняти правила в політиці. Ми два місяцi тому зібралися командою піднятися на Еверест, на вершині якого справжні зміни. Не слава чи посада. Ми так і називаємось: «Партія справжніх змін». Ми сьогодні піднялись на базовий табір, збираємось на ньому закріпитись і рухатись далі», — сказав Вакарчук. Він додав, що вся передвиборча робота робилася руками волонтерів, «які працювали за ідею». Вакарчук підкреслив, що ключовим для партії стане рух України в Європу, правило «закон один для всіх», створення вільних умов в економіці, усунення впливу олігархів на ЗМІ та очищення судової системи.
 
Також Вакарчук спростував чутки про те, що він планує скласти мандат, як і попереднього разу, назвавши ці заяви нісенітницею. А ще у «Голосі» запевнили, що вони не планують входити до коаліції з проросійськими силами, які відстоюють інтерес окупанта. 
 
Тривожно, що явка на виборах до Верховної Ради склала 49,84%. Це найнижчий показник за всю історію проведення виборів в Україні.