Армія без захисту: слідчі ДБР заблокували постачання до ЗСУ бронежилетів, касок і військової форми

03.07.2019
Армія без захисту: слідчі ДБР заблокували постачання до ЗСУ бронежилетів, касок і військової форми

Міноборони не може купувати або приймати на склади жодного елемента речового забезпечення. (Фото Головного управління розвитку та супроводження матеріального забезпечення ЗСУ.)

Реваншисти атакують фундамент української державності, який був укріплений командою екс-президента Петра Порошенка за останні п’ять років: армія, мова, українська церква, а ще декомунізація, люстрація, енергетична незалежність та інші досягнення.

 

Таку думку висловив голова фракції партії «Європейська солідарність» Артур Герасимов під час виступу на погоджувальній раді Верховної Ради в понеділок.

 

Депутат, зокрема, зазначив, що дії реваншистів найбільше завдають ударів у спину українській армії. Йдеться про десятки обшуків, проведені слідчими ДБР (Державного бюро розслідувань) у службовців Міноборони і волонтерів минулого тижня. 

Хто ж той загадковий фігурант із Міноборони?

«Нещодавні обшуки в Міністерстві оборони та у «волонтерського десанту», який у 2014-му поламав десятки корупційних схем, повністю паралізували постачання до армії бронежилетів, касок і зимової форми. Армію у стан 14-го року прагнуть повернути наші вороги, але коли це починає робити замість них українська влада, то виникає питання, чиї інтереси вона відстоює?» — підкреслює пан Герасимов.
 
І додає, що усе це — невід’ємні частини воєнно-політичної атаки Кремля на незалежну Україну.
 
Скандальна світлина балістичного пластиліну.
Фото ДБР.
 
Зауважимо, що минулої середи директор ДБР Роман Труба повідомив про проведення близько 40 обшуків у посадовців Міністерства оборони в межах прова­дження про закупівлю за завищеними цінами речей для Збройних сил України.
 
За його словами, слідчі дії проводилися вдома і в офісах чиновників. Мовляв, за попередніми висновками, державі нібито завдано близько 100 млн грн збитків. Пан Труба стверджує, що військове відомство нібито закупило 20 тисяч бронежилетів поганої якості і намети, не придатні для проживання.
 
Щоправда, як доказ у ДБР оприлюднили не лише світлини вилучених «броніків», а й фото балістичного пластиліну з отворами! Тобто експериментальну модель бронежилета слідчі сплутали з базовою і тим самим насмішили справжніх фахівців. 
 
Відомо, що під час обшуків вилучено 11 тисяч бронежилетів на військових складах у Хмельницькому, Києві, Одесі і Харкові (які не встигли потрапити у зону бойових дій на Донбасі) та документацію про постачання. За версією слідства, усього за завищеними цінами нібито було закуплено 100 тисяч комплектів військової форми, при цьому за кожен вид одягу було сплачено близько 10 зайвих мільйонів. 
 
Також у слідства є версія, що до оборудок може бути причетний один із керівників Міноборони, а також керівництво департаментів і управлінь міністерства. 
 
«Ці особи діяли в групі з іншими службовими особами суб’єктів приватного права, а також дослідницьких закладів», — заявив Роман Труба. І додав, що це кримінальне провадження розслідується вже два місяці, але наразі про підозру нікому не оголошено.
 
Що виходить: підозрюваних немає, але голова ДБР натякає на когось із керівництва Мін­оборони. При цьому пан Труба відмовився назвати фірму-по­стачальника амуніції, але повідомив, що договір на постачання був укладений із Міноборони на початку 2019 року.
 
Суцільні загадки виходять. Але все значно простіше, якщо врахувати, що за підслідністю саме ДБР може розслідувати злочини, в яких фігурують високопосадовці категорії «А». Тобто достатньо заявити, що є версія про причетність когось із керівників Міноборони — і все, провадження за підслідністю порушує саме бюро, а не військова прокуратура, як мало би бути у цьому випадку. 
 
Цікаво, чи не візьметься Роман Труба після бронежилетів іще й за рюкзаки міністра МВС Арсена Авакова?

Волонтер без злата-срібла

Паралельно обшуки відбулися і вдома у відомого волонтера, колишнього радника президента Порошенка і радника міністра оборони Полторака, а нині кандидата в народні депутати від партії «Європейська солідарність» Юрія Бірюкова. 
 
«Вони дуже сподівалися знайти злата-срібла, тонни грошей, колекції раритетних автомобілів... Скажу чесно — і я б таке хотів знайти. Але, на жаль», — написав Бірюков у «Фейсбуці».
 
За його словами, в результаті співробітниками ДБР було вилучено старий неробочий флеш-накопичувач і дві чернетки з довідками Міноборони. Пан Бірюков дивується тому, як його колишня діяльність може мати відношення до ДБР і його повноважень, оскільки він ніколи не був держслужбовцем в жодному статусі і не мав права підпису.
 
«Дивний збіг: позавчора я зареєстрований кандидатом у народні депутати, три тижні тому я закінчив позаштатну роботу в Міністерстві оборони, а зараз приходять співробітники Державного бюро розслідувань, які взагалі не мають стосунку до волонтерів, вони повинні займатися розслідуванням дій посадових осіб 1-2 категорій. Це не збіг, це так просто трапилося? Не знаю», — сказав колишній керівник волонтерського фонду «Крила Фенікса» Бірюков, який іде в Раду за списками «ЄС» під №32. 
 
Що цікаво, простий аналіз постанови на обшук у Бірюкова, яку надав слідчим ДБР чомусь Бориспільський міськрайонний суд (!) і копія якої вже потрапила в інтернет, засвідчує, що її готували поспіхом і припустилися грубих юридичних помилок. Зокрема, суд не вказав, фабулу провадження і не вказав у якому статусі фігурує пан Бірюков. 
 
Відтак у партії «ЄС» заявили, що обшуки у кандидата в народні депутати Юрія Бірюкова, які розпочалися «за відверто невмотивованим рішенням суду», є «цинічним політичним тиском і неприховуваним переслідуванням з політичних мотивів». Також партія розцінює обшуки «як частину реваншу, як спробу розправи над тими, хто в перших рядах допомагав Збройним силам протистояти путінській агресії».

Привіт від Портнова

У свою чергу, одіозний ексзаступник глави адміністрації президента часів Віктора Януковича Андрій Портнов (який повернувся в Україну в день президентської інавгурації Володимира Зеленського) натякнув, що причетний до обшуків у будинку Юрія Бірюкова.
 
«Партія Порошенка скаржиться на обшуки у його колишнього радника Бірюкова та заявляє про реванш. Це не реванш. Це Вам, Петре Олексійовичу, від мене привіт», — написав Портнов у своєму Telegram-каналі. І пообіцяв Порошенку і керівництву Міноборони в цьому кримінальному провадженні «ще пару десятків незрозумілих сюрпризів».
 
Утім партія Петра Порошенка «Європейська солідарність» у боргу не лишилася і вже минулого четверга заявила про те, що вимагає від Генпрокуратури відкрити кримінальне провадження за фактом підриву обороно­здатності української армії через дії Державного бюро розслідувань.
 
«Слідчі ДБР провели виїмку оригіналів документів в окремих підрозділах Міністерства оборони України. Як зазначають військові та волонтери, це вже призвело до зупинки роботи Головного управління розвитку і супроводження матеріально-технічного забезпечення Міністерства оборони України, що неприпустимо в умовах війни», — йдеться в заяві партії «ЄС».
 
Також партія вважає дії ДБР «спланованою операцією, спрямованою на підрив обороно­здатності української армії». Серед іншого, «ЄС» звертається до Служби безпеки України та Національного антикорупційного бюро із закликом перевірити зв’язок Андрія Портнова і директора ДБР Романа Труби на предмет корупційних дій, «які при­зводять до свідомого ослаблення обороноздатності України в інтересах Кремля».

Без броніків та касок

Перед цим Юрій Бірюков уточнив, що Міноборони не може купувати або приймати на склади жодного елемента речового забезпечення (каски, бронежилети тощо), бо слідчі Державного бюро розслідувань ще вранці 27 червня вилучили всю документацію в Головному управлінні розвитку та супроводження матеріального забезпечення ЗСУ.
 
Йдеться про оригінали всієї робочої документації, всіх технічних умов (ТУ), про всі зразки-еталони, на підставі яких проводиться контроль якості, всі комп’ютери з документацією на розробку тощо.
 
Ексрадник міністра оборони зазначив, що протягом кількох тижнів видача форми буде йти зі складів, запаси є, але потім нібито доведеться волонтерам знову забезпечувати армію.
 
«Можна було зробити копії, благо МФУшки там були. Можна було запросити копії офіційно, і вони  були б вислані. Можна було б завантажити документацію просто з сайта МО, благо вона там опублікована. Але ні, вилучили оригінали, а це ключове для оголошення нових закупівель або приймання вже закупленого раніше», — розповів Бірюков.
 
На його думку, за місяць Україну відкинули на 15 років назад, а українську армію готують до капітуляції. «І ще один момент. Дехто Портнов написав про те, що це його «привіт Порошенку». Цікавий привіт — вилучення комп’ютерів з усіма матеріалами науково-дослідної роботи. Далі ці всі комп’ютери де ... а матеріали... Росія?» — цікавиться кандидат у нардепи.
 
У свою чергу, начальник Голов­ного управління розвитку та супроводження матеріального забезпечення ЗСУ Дмитро Марченко також заявив, що забезпечення армії заблоковано через обшуки ДБР: «У нас були вилучені оригінали документів, робочі зразки і, відповідно, всі електронні носії інформації. Це говорить про те, що повністю паралізовано роботу нашого головного управління. Ні видати висновок на проведення торгів, ні отримати готову продукцію ми зараз не можемо. Тобто повністю зупинено постачання в армію засобів захисту».
 
А адвокат Володимир Охріменко, який виступає стороною захисту у справі, додав, що під час проведення обшуку були вилучені документи, які не вказані у переліку, визначеному судом.