Щемно рвалися струни: у Києві вдячні учні вшанували концертом пам’ять скрипаля Богодара Которовича

03.07.2019
Щемно рвалися струни: у Києві вдячні учні вшанували концертом пам’ять скрипаля Богодара Которовича

У Києві у пам’ять про скрипаля Богодара Которовича організували концерт-присвяту «Божий дар». (Фото з сайта knmau.com.ua.)

«Божий дар» — так назвали концерт-присвяту скрипалеві Богодару Которовичу, який відіграли 27 червня у Великому залі імені Героя України Василя Сліпака Національної музакадемії імені Петра Чайковського.
 
 
Віртуозного Маестро, переможця багатьох міжнародних конкурсів, якому випало грати на скрипці Паганіні, диригента, народного артиста України, фундатора і художнього керівника камерного ансамблю «Київські солісти», не стало 10 років тому – 4 липня 2009-го, наступного дня опісля його 68-ліття.
 
«Пам’ять про видатного музиканта, прекрасну людину зав­жди залишиться в наших серцях, — сказав на початку концерту ректор НМАУ ім. П. І. Чайковського Максим Тимошенко. — Ми пишаємося тим, що Богодар Которович, який заснував сучасну українську скрипкову школу, був викладачем нашої Академії та залишив по собі знання і майстерність у своїх учнях».
 
Зал наповнювала прекрасна музика у виконанні віртуозів, теплі спогади про Богодара Которовича та архівні фото- й відеоматеріали. Краяли душі, зокрема, скрипки Мирослави Которович і Богдани Півненко.
 
На сцені грали камерний оркестр «Віртуози Києва» (художній керівник і головний диригент Дмитро Яблонський), що об’єднує кращих учнів Богодара Антоновича, його молодших колег, а також «перші голоси» ансамблю «Київські солісти», що нині сформувалися в окремий колектив; та камерний ансамбль Мирослави Которович «АртеХатта», який вже є продовженням, новою генерацією музикантів-послідовників школи Богодара Которовича.
 
У програмі прозвучали «Елегія» Мирослава Скорика, «Танець фурій» Дмитра Бортнянського, «Прелюдія і скерцо» Дмитра Шостаковича, «Спогад про Флоренцію» Петра Чайковського, «Новембер» Макса Ріхтера. Октетом Шостаковича диригував Володимир Кожухар.
 
«Я дуже вдячна всім, хто мені допоміг у створенні концерту-присвяти «Божий дар», — каже його ініціаторка Мирослава Которович. — Усім, хто знає, як усе починалося при татові. Ви — свідки, за вас тримаюся у спогадах про нього-музиканта. Так, Володимир Маркович Кожухар знав тата ще до мого народження, він нашим ангелом-охоронцем був на вечорі пам’яті. Відгукнулися і написали спогади про тата Олександр Татаринцев, Олег Криса, Марина Криса, Євген Станкович, Володимир Сіренко, Петро Бондас, Володимир Огризко. Спомини звучали у концерті красивим тембром Василя Шандро. Я безмежно вдячна мисткині Zinaida за дружню миттєву технічну поміч із проектором для відео, без нього все узагалі б перетворилося на просто концерт».
 
Запис концерту-присвяти «Божий бар» прозвучить в ефірі радіо «Культура» ще до кінця літа».