Загальний «Прошкін»: в Україні вільно орудують фіктивні реєстратори, які працюють на рейдерів

26.06.2019

Незаконне позбавлення права власності на майно — будь то бізнес, квартира або автомобіль — сьогодні є поширеною практикою в Україні.

 

За допомогою ключів доступу до реєстрів, оформлених на фіктивних («чорних») державних реєстраторів, зловмисники переписують чужу власність на себе або підставних осіб.

 

У деяких випадках законним власникам пропонують викупити вкрадене.

Вибори на носі, рейдери у гості 

Голова Антирейдерського союзу підприємців України Андрій Семидідько переконаний, що лише публічність здатна хоча б трохи захистити бізнесменів від нахабних рейдерів. В іншому впадку — шансів практично немає. 
 
Саме заради публічності в агентстві «Укрінформ» представники українського бізнесу і влади, а також громадські активісти провели «круглий стіл» на тему «Право власності як основа інвестиційної привабливості України». Тож на цій зустрічі як учасники «круглого столу», так і журналісти дізналися про низку вражаючих і нахабних «діянь» рейдерів. 
 
Пан Семидідько зазначає, що, згідно зi статистикою антирейдерів, за півроку до будь-яких виборів в Україні й упродовж півроку після фіксується сплеск рейдерства. Не винятком став і нинішній період після президентських і напередодні дострокових парламентських виборів. 
 
«У зла, у рейдерства є прізвища, ім’я і по батькові. От тільки коли правоохоронці показово затримують «тітушок» у масках — це є биттям по хвостах. Бо у кожної схеми є голова, а це організатори і співучасники на рівні влади», — каже голова Антирейдерського союзу. 
 
І додає, що нещодавно повернувся зі скандально відомого райцентру Голованівськ на Кіровоградщині, де раніше засуджений за вбивство селянина екс-нардеп Лозінський вийшов на волю й знову «звично віджимає у місцевих фермерів по 200-300 га землі». 
 
Директор громадської організації «Бізнес-Варта» Ольга Матвєєва вважає, що нині рейдери почувають себе безкарно, бо корінь зла криється у роботі Мін’юсту, який акредитував шахраїв і дозволяє їм продовжувати роботу.
 
«Заслуга Мін’юсту тут значна: найбільша частина рейдерських захоплень саме завдяки так званій роботі, так званим реформам Міністерства юстиції на чолі з Петренком. Схеми є різні, і вони узаконюються за допомогою фіктивного банкрутства, продажу, дроблення підприємств або виведення їх в офшори», — розповіла Ольга Матвєєва.

«Перепишіть на мене цілий ЖК, разом із мешканцями»

Конкретний випадок, який засвідчує масштабні апетити рейдерів, навів бізнесмен і керуючий власник девелоперської компанії ОМОКС Олексій Кулагін. За його словами, він уже понад два роки веде боротьбу з рейдерами Андрієм Шишовим і Павлом Климцем, які не залишають спроб привласнити побудований його компанією ЖК «Чайка» під Києвом, у якому мешкає 16 тисяч осіб!
 
Вражає, що лише кілька тижнів тому — в ніч на 29 травня 2019 року рейдери реалізували чергову спробу силового захоплення комплексу, паралельно переписавши документи на підставну особу. Державним реєстратором у процедурі значився такий собі Олександр Прошкін, котрий, імовірно, існує лише на папері.
 
Тоді пункти пропуску ЖК «Чайка» вдалося звільнити лише після прибуття спецпідрозділу Нацполіції і представників Генпрокуратури України.
 
«За допомогою фіктивних реєстраторів у людей переписують бізнес. Потім, навіть якщо ти звернувся в комісію Мін’юсту, в суди, і вони виносять рішення забрати ключі, анулювати акредитацію цих реєстраторів, вони все одно продовжують діяти», — обурюється пан Кулагін.
Інші бізнесмени, серед яких і фермери Вінниччини, які також постраждали від дій вказаного «реєстратора» Прошкіна, розповіли, що зловмисників цікавлять винятково успішні підприємства, незалежно від їх профілю і масштабів. Згідно з даними з держреєстру, за останні кілька місяців так званий Олександр Прошкін зловживав доступом до системи не менше 22 разів!
 
«Прошкін — це вже ім’я загальне. Відносно нього відкрито вже 70 кримінальних проваджень. 6 червня було прийнято рішення забрати у нього ключі. Однак 11 червня він зробив перереєстрацію, вже будучи, за розпорядженням Мін’юсту, без ключів. Але 21 червня знову була спроба заходу в базу цією особою для переписування мого підприємства. Ось як захистити бізнес? Я вважаю, що не потрібно ніяких нових парламентів, законопроектів і програм. Якщо задіяти правоохоронців, порядок можна навести протягом місяця», — переконаний Олексій Кулагін.

Від рейдерства не зарікайся

Учасники «круглого столу» зійшлися на думці про необхідність прирівняти замах на чужу власність до особливо тяжких злочинів, що тягне за собою великі терміни ув’язнення. При цьому бізнесмени акцентують, що термін розслідування рейдерських захоплень повинен бути максимально стислим.
 
На їхню думку, для припинення рейдерства як явища в Україні достатньо, щоб поліція, прокуратура і Державне бюро розслідувань (ДБР) спільно «швидко розслідували два-три випадки». Зокрема, наразі ДБР розслідує спроби захоплення ЖК «Чайка», однак просувається провадження дуже повільно.
 
Відтак, дізнавшись про цю ситуацію, присутній на «круглому столі» в.о. керівника першого управління організації досудових розслідувань ДБР Олег Корецький (інші представники правоохоронних органів цю зустріч чомусь проігнорували) заявив, що ініціює переведення провадження щодо ЖК «Чайка» зі столичного в центральний орган Бюро, де ефективність роботи слідчих значно вища.
 
«Що стосується тем сьогоднішнього «круглого столу», а також рейдерського захоплення ЖК «Чайка», можу сказати одне: ми направимо відповідний лист директору ДБР. Я доповім йому ситуацію, розповім про всі питання, які були висвітлені в ході «круглого столу». Думаю, що це питання (про переведення справи в центральний орган ДБР. — Ред.) буде вирішено днями. Далі, відповідно, будемо здійснювати розслідування, шукати докази. Якщо будуть знайдені докази провини посадових осіб, правоохоронних або інших органів, міністерств — звичайно ж, будемо вживати заходів щодо притягнення їх до відповідальності», — наголосив Олег Корецький.
 
У свою чергу, нардеп Леонід Козаченко наголосив, що проблема рейдерства набула неабиякої гостроти за останні 10-15 років, але влада так і не спромоглася навести порядок. Чому? Бо не було політичної волі карати, у першу чергу, державних чиновників, які сприяють рейдерам. 
І наостанок: віце-президент Нотаріальної палати Ольга Оніщук вважає, що якщо зараз задля протидії рейдерам не об’єднаються влада і бізнес, а також громадські активісти і правозахисники, тоді «не важливо, хто прийде до влади, адже в кожного зможуть забрати 
майно». 

ДО РЕЧІ

Щорічно в Україні відбувається близько чотирьохсот рейдерських атак, при цьому лідерами за їх кількістю є Київ і Київська область. Як повідомляє платформа для роботи з відкритими даними Опендатабот, починаючи з 2014 року, кількість рейдерських захоплень щорічно зростала. 
Усього за останні сім років в Україні відбулося 3242 рейдерських захоплення. Найбільша кількість таких атак сталася в 2017 році (724). Найменшу кількість зареєстровано в 2014 році (279 справ).
 
Якщо говорити в розрізі міст, то за останні сім років найбільше рейдерських атак зафіксовано у Києві та Київській області (1253 рейдерських атаки). На другому місці — Дніпропетровська (200) і Харківська (191) області.
 
Щоб протидіяти рейдерським захопленням, експерти рекомендують стежити за статусом, майном і реєстраційними даними своєї компанії в Опендатабот. Для цього потрібно додати Опендатабот в улюбленому месенджері та відправити код або назву компанії для її перевірки.
Станом на 2019 рік понад 70% аграріїв вважають свій бізнес незахищеним від рейдерства. На думку експертів, перерозподіл активів після виборів може торкнутися навіть найстійкіших підприємців.