Не в гаю при Дунаю: як «Музичний батальйон» у Бессарабії розбудував «Дунайську Січ»

25.06.2019
Не в гаю при Дунаю: як «Музичний батальйон» у Бессарабії розбудував «Дунайську Січ»

В Ізмаїлі виступить разом з іншими гурт TaRuta.

Для багатьох туристів і досі незвіданою територією є українське Подунав’я зі славним містом Ізмаїл.
 
 
Уже 28-29 червня є додатковий привід туди завітати — на «Дунайську Січ», музично-мистецький фестиваль, який організовують на Одещині вже вшосте.
 
 
Окрім іншого, дійство може зацікавити екологічно свідомих людей: у регіоні, де найбільше сонячних днів в Україні, звучання відтворюватиме саме нешкідлива для довкілля сонячна енергія.
 
 
За роки подія розрослася. Зокрема, тепер в Ізмаїлі працюватиме дві повноцінні сцени: «Головна» (Сцена 1 з Віталієм Кириченком, «Нумер 482») і «Набережна» (Сцена 2 з Сергієм Файфурою). Біля першої можна буде відірватися, пострибати, потанцювати і навіть помахати «хаєром» під 200 кВт звуку.
 
А біля другої — послухати лагідний рок-лаунж від «Солодке щастя» українського музиканта, композитора, саундпродюсера Сергія Доценка, який святкуватиме на «Січі» ювілей), чи віддатися спокусливості гурту «Очеретяний кіт» iз неповторним Романом Крілем.
 
Під цей стиль рок-н-ролу добре смакує вишукане вино від місцевих виноробів. До того ж організатори обіцяють стільці, парасолі від сонця і якнайближче сусідство з зоною фуд-корту — саме так, як то відбувається на відомих рок-лаунжевих фестивалях Європи та США. 
 
Родзинкою головної сцени фестивалю «Дунайська Січ» стане День симфо-року, коли спільно виступатимуть у повному складі Національний академічний оркестр народних інструментів України НАОНІ Оrchestra та знані гурти Kozak System, «Тінь Сонця», TаRuta і «Друже Музико». Хедлайнерами другого фестивального дня заявлені українські The Hardkiss iз Юлією Саніною та стрімко набираюча оберти «Толока».
 
А з Болгарії в Ізмаїл завітає здивувати «Епізод». Співатиме і фольк-метал гурт Znich, заснований 1996 року в Мінську, що вдало використовує автентичні інструменти, поєднує традиційні вокальні прийоми і сильний гроулінг, що вигідно відрізняє групу від багатьох представників стилю.
 
Фестиваль — це можливість заявити про себе й початкуючим музикантам. Весь березень організатор фесту «Музичний батальйон» через інтернет-ресурси приймав заявки від бажаючих і вибрав 4 найкращі гурти, аби надати їм можливість заграти перед хедлайнерами «Дунайської Січі»: київські «Спеку» та More Neba, «Толоку» із Кам’янця-Подільського, етно-рок гурт iз Харківщини «Яри». 
 
Обов’язковою умовою участі у фестивалі — як для українських, так і закордонних музикантів — є виконання хоча б однієї пісні про Дунай українською мовою. Усім без винятку запропонували зробити авторський кавер на народні пісні зі збірника «Ой у гаю при Дунаю», за ці роки упорядкованого та виданого силами волонтерів «Музичного батальйону». Найкращі пісні потрапляють до однойменної аудіозбірки, яка щороку оновлюється. Так музичний фестиваль щороку дає нове життя багатющому пісенному спадку під назвою «Пісні про Дунай», який залишили українцям пращури цього регіону. 
 
Тим, хто призабув історію, варто нагадати хоча б такі літописні рядки: «...Київ­ський князь Святослав Хоробрий — син київського князя Ігоря і княгині Ольги, з болгарського царського роду, — пішов iз військом через Дунай, щоб заявити про своє право на Болгарський трон. Цього мета — було об’єднання двох найпотужніших держав Європи, і тому він обрав місце для своєї столиці на Дунаї».
 
Усі бажаючі матимуть змогу долучитися в Ізмаїлі до фестивальної ходи зі 100-метровим прапором України. Також «Дунайська Січ» — це і проект Лесі Воронюк «Вишиванка — одяг вільних», персональна виставка народної художниці Лесі Тищенко «Журавлина Україна», майстер-класи з народних танців, фестивальний велопробіг центральними вулицями Ізмаїла, ярмарок майстрів, нічна дискотека 90-х, виставка сучасної зброї від Ізмаїльського прикордонного загону, зустріч iз творцями української історичної фентезі-стрічки режисера Владислава Чабанюка «Чорний козак», квести для дітей-учасників Всеукраїнського вишколу «Джура-прикордонник». Також відбудеться презентація проекту «АРТерія» Дмитра Лазуткіна та Бориса Севастьянова. 
 
По закінченнi «Дунайської Січі» учасники фестивалю не порушать традиції «Музичного батальйону»: вирушають з концертами у військові гарнізони ЗСУ — у Болград, Рені, Кілію та Вилкове. 
 
Оргкомітет найстаршого рок-фестивалю в регіоні спільно зі студентами Ізмаїльського державного гуманітарного університету зі сцени ініціюватиме звернення до громади побудувати у місті на схилах Дунаю сучасний і повністю енергонезалежний Літній амфітеатр (на 8 000 місць), як, до прикладу, є у Вітебську, де багато років відбувається усім відомий міжнародний «Слов’янський базар». Це має пожвавити фестивально-концертне життя Ізмаїла, Бессарабії й Подунав’я в цілому, впевнені ініціатори, адже подібного немає в жодній країні по Дунаю. 
 
Розпочинаючи у 2014-му з маленької сцени та п’яти гуртів, за роки «Дунайська Січ» силами волонтерів «Музичного батальйону» спромоглася стати міжнародним фестивалем й отримати підтримку на державному рівні від Міністерства молоді і спорту.
 
Потужна підтримка фестивалю у 2019 році «Центром розвитку Бессарабії» дає можливість «Дунайській Січі» стати дійсно грандіозним дійством не тільки для Ізмаїла, а й для всього регіону, демонструючи, як крок за кроком мультинаціональна Бессарабія стає центром відродження української культури, сучасним і креативним.