Від Кукелка до Майдану: головне про ІІІ Міжнародний фестиваль камерних театрів AndriyivskyFest

25.06.2019
Від Кукелка до Майдану: головне про ІІІ Міжнародний фестиваль камерних театрів AndriyivskyFest

Воєнна драма «Шкіра і небо» Дімітре Дінева театру із Румунії. (Фото надані організаторами AndriyivskyFest.)

Київський академічний театр «Колесо» втретє провів Міжнародний фестиваль камерних театрів AndriyivskyFest: із 17 по 23 червня на кількох сценах глядачі мали змогу подивитися проекти представників восьми країн, Австрії, Греції, Литви, Молдови, Польщі, Румунії, України та Чехії.
 
 
До конкурсної програми ввійшли постановки шести зарубіжних колективів і двох українських театрів. 
 
 
І ця можливість побачити, як актори та режисери різних країн креативно показують найнесподіваніші ракурси життя, не залишила байдужою українську публіку. 
 
Відкривали міжнародний фестиваль камерних вистав «Звірячі історії» 
харківського «Театру 19», які стали переможцем третього AndriyivskyFest.
 
Міжнародній програмі AndriyivskyFest передував Український формат фестивалю, участь у якому взяли 7 вистав із різних регіонів країни: Маріуполя, Сум, Житомира, Чернігова, Харкова, Дніпра і Кропивницького. Вистава-переможниця — «Звірячі історії» харківського «Театру 19» — і відкривала ІІІ Міжнародний AndriyivskyFest. Постановка Ігоря Ладенка п’єси сучасного американського драматурга Дона Нігро — лише на перший погляд комедія.
 
З іронією, а місцями й сарказмом через образи і життя тварин актори ненав’язливо змушують глядачів філософствувати про хліб насущний (чи кукурудзяні качани) і мрії, які можуть стати реальністю; спокуси і безпечність; егоїзм і любов; діаметрально протилежне сприйняття найтрагічніших перспектив... Драматург описує мешканців рідних лісів штату Огайо, де живуть індички, качкодзьоби й бабуїни, утім їхня олюднена поведінка мало чим відрізняється від тієї, яку часто кожен бачить поряд і на нашому континенті. 
 
Господарі фестивалю — театр «Колесо» — показали виставу «Ми, Майдан», поставлену за однойменною п’єсою Надії Симчич, яка описує події листопада 2013 — лютого 2014 років у Києві на майдані Незалежності. Авторка створила її зі свідчень активістів у Facebook.
 
Їх читають актори Наталя Надірадзе, Анна Артем’єва, Аліна Проценко, Денис Драчевський, Олег Лепенець, Андрій Мороз, Владислав Пупков, Олександр Соловонюк. Режисерка вистави — директорка-художня керівниця «Колеса» Ірина Кліщевська.
 
Театр Kitas kampas (м. Вільнюс, Литва) показав виставу-імпровізацію «Дивовижні речі» Дункана Макміллана. В основі постановки режисера Кирила Глушаєва — історія молодого чоловіка, котрий, незважаючи на великі виклики в його житті, знайшов спосіб залишатися сильним. Допомагати жити насправді можуть зовсім прості речі: морозиво, запах старих книг, танці навколо купи шкільних сумок на шкільній дискотеці, речі зі смугами...
 
Актор — майстер імпровізації Мартінас Недзінскас, лауреат Golden Cross of the Stage), працював на сцені разом із джазовим музикантом Дмітріусом Головановасом.
 
Національний театр Vasile Alecsandri (м. Яси, Румунія) показав щемливу воєнну драму «Шкіра і небо» Дімітре Дінева. Гра акторів Петронела Григореску, Іонут Корніле, Разван Гросу нагадали слова Ісаака Азімова про те, що «життя приємне, смерть спокійна, а перехід між ними проблематичний». Вистава румунського колективу саме про цей перехід, позначений трьома каталізуючими силами: любов’ю, вірою і надією. І якщо люди їх втратять, то нічого не залишиться, окрім смерті. 
 
Гості з австрійської столиці — театральний гурт Karl Menrad & vienna clarinet connection представили музично-текстовий колаж композитора Александера Кукелка «Маленький Відень на Пруті» композитора Александера Кукелка (стоїть у ряду з Брамсом, Кодаєм, Бартоком, Стравінським). Це — «Чернівецькі замальовки».
 
Музика Кукелка в поєднанні з буковинською поезією (Пауль Целан, Грегор фон Реццорі, Роза Ауслендер, Карл Еміль Францоз та інші). Виставу було створено у співпраці з віденським ансамблем кларнетистів та Neues Wiener Musik Theater (Новий віденський музичний театр). Варто уточнити, що Александер Кукелка має особистий зв’язок із Буковиною — звідти походять його предки. Головними поштовхами до написання цього твору були враження та спогади, що залишилися в нього від дідуся, коли той займався музикою.
 
Із Кишенева (Молдова) у Київ приїхав Державний російський молодіжний драматичний театр «З вулиці Роз» з виставою Миколи Коляди «America for Russia подарувала пароплав». Це пронизлива психологічна історія кохання, пристрасті і самотності. Режисер — Юрій Хармелін, актори — Наталя Єрмолаєва та Яків Грібіненко.
 
«Мольєр, комедіант» за Михайлом Булгаковим показав White Puppet Theatre з Афін (Греція). Режисером і художником вистави, а також акторкою є Ірина Бойко, з якою грає Константина Кумпулу. В лабіринті пошуку щастя і сенсу, творчості і буття сина королівського шпалерника, Жана-Батиста Поклена, мандрівного комедіанта і драматурга, сплетені воєдино актори, ляльки, світло і тіні.
 
Завершив AndriyivskyFest Варшавський театр Druga Strefa авторською виставою «Fin de...» режисера Сильвестра Біраги. Еклектика монотонності життя у виставі переросла у зображення різних форм насилля: від напівдитячих витівок приклеювання на голову викладача солодких лизунців до сексуальних і суспільно-політичних знущань.
 
У сценарій уписався навіть плакат із написом Free Sentsov! (Волю — Сенцову!). Не оминули польські актори на театральній сцені виразити підтримку й деокупації Криму. Щоразу в нових образах упродовж годинної постановки мистецьки препарували стосунки між кривдниками та жертвами актори Галина Хробак, Наталя Марія Войцеховська, Сильвестр Бірага, Славомир Долинець, Петр Дуда, Павел Ференс, Кім Лі, Петр Зволскі. 
 
У рамках фестивалю в акторів і колег була можливість відвідати майстер-клас режисерки з Чехії Оксани Смілкової.
 
Паралельно працювало два журі. І професійне, і глядацьке переможцем визнало виставу харків’ян «Звірячі історії».