Конституційний Суд розпочав розгляд справи про указ президента Володимира Зеленського щодо розпуску парламенту

12.06.2019
«Я розпускаю Верховну Раду восьмого скликання» — саме таку заяву під час своєї інавгураційної промови зробив новообраний президент Володимир Зеленський. Тоді це прозвучало як факт.
 
Пiсля призначення дати парламентських виборів ситуація отримала неочікуваний вектор. Адже 62 народні обранці подали до суду на рішення президента. 
 
Учора на судове засідання приїхав сам Володимир Зеленський, але пробув у суді лише близько 15 хвилин. Для розгляду справи він залишив свого представника Федора Веніславського. За словами Зеленського, він не хоче, щоб його присутність розцінили як тиск на суддів під час засідання. Він заявив, що впевнений у конституційності свого рішення, тому й залишив залу суду.
 
«Не мені розповідати вам, що таке дух і буква закону. Я впевнений, що рішення про розпуск Верховної Ради України відповідає обом цим критеріям... Народ України аплодує рішенню про розпуск Верховної Ради... Оспорювання цього рішення — це просто спроба народних депутатів ще на кілька місяців утриматися у своїх кріслах, за недоторканність і можливість збагачення», — сказав він.
 
Упродовж засідання суд кілька разів «мінували», судді оголошували перерви, проте згодом засідання продовжували. Але рішення поки почути не вдалося, адже для його прийняття судова колегія має 30 діб. Тому оголосити рішення може до 11 липня. Загалом, суд має вирішити, чи був указ президента про розпуск парламенту конституційним. 
 
Головним аргументом при розгляді законності указу про розпуск парламенту в Конституційному Суді була відсутність коаліції у Верховній Раді з 2016 року. Представник президента Володимира Зеленського Федір Веніславський заявив, що коаліція в Раді розпалася в 2016 році, коли з неї вийшла фракція «Радикальної партії». Натомість частина депутатів, зокрема з фракції «Народного фронту», заявила про розпад коаліції лише перед другим туром виборів і вимагала дати час на формування нової.
 
Якщо ж суд визнає рішення конституційним, то депутати підуть на вибори таки 21 липня, в іншому випадку — парламентські вибори відбудуться 27 жовтня 2019 року.