Лихоманка пiд куполом: Верховна Рада навіть не внесла до порядку денного закон про імпічмент

05.06.2019
Вибори дають про себе знати. 5 червня зранку в парламенті було 340 зареєстрованих депутатів, проте до сесійної зали дійшло менше половини. Дехто в моменти голосування навідувався до своїх робочих місць, але в цілому порожні місця депутатів більше нагадували про передвиборчий процес, аніж про ефективну роботу. 
Планували розглянути, але навіть до порядку денного не внесли. Законопроект «Про тимчасові слідчі комісії і тимчасові спеціальні комісії Верховної Ради України» група народних депутатів, серед яких голова ВР Андрій Парубій, зареєстрували в Раді ще в листопаді 2014 року. Говорити про нього почали лише після інавгурації президента Володимира Зеленського, проте згадувати — не означає проголосувати. Так трапилося і вчора. Хоча спікер парламенту в понеділок на погоджувальній Раді й обіцяв, що законопроект про імпічмент президенту реально буде розглянути до кінця тижня. Законопроект не був внесений навіть до порядку денного. Під час голосування про включення в порядок денний він набрав 110 голосів при мінімально необхідних 226. У першому читанні депутати ухвалили цей документ 25 квітня 2019 року. При підготовці до другого читання профільний комітет отримав понад 1600 поправок до законопроекту. 
Проте неефективна робота зовсім не зупиняє депутатів у бажаннi вносити бiльшу кількiсть законопроектів. Учора до парламенту було внесено ще один законопроект про імпічмент президенту. Автором став депутат від БПП Ігор Артюшенко. У своєму «Фейсбуцi» він зазначив, що: «Демократичні процедури та правосуддя дають нам iмовірну можливість уникнути протистоянь і жертв у боротьбі за майбутнє України. Саме тому й має бути чітко та детально прописана законна процедура імпічменту президенту. Бо краще вже процедурами та голосуваннями, ніж копняками та шинами», — написав депутат.
Усього у Верховній Раді вже зареєстровано три законопроекти про імпічмент президенту. І один із них — президентський. Зокрема, проект закону №10340 передбачає, що імпічмент президенту може бути ініційований більшістю народних депутатів від конституційного складу Верховної Ради. Претензії до глави держави має дослідити спеціальна слідча комісія ВР і зробити висновки щодо наявності в його діях державної зради або іншого злочину. Під час процедури імпічменту в президента мають бути захисники, які стежитимуть за дотриманням його прав і свобод. Висновки слідчої комісії Верховна Рада має розглянути на відкритому засіданні. Конституційний Суд повинен підтвердити, що рішення ВР про імпічмент ухвалено з дотриманням процедур, вимог Конституції та законодавства України, а Верховний Суд — підтвердити наявність ознак злочину в діях президента. І остаточно за імпічмент мають проголосувати не менш як три чверті депутатів від конституційного складу Верховної Ради.
Проте не лише внесення до порядку денного законопроекту про імпічмент президенту провалили депутати. Також вони не включили до розгляду на сесії законопроект Зеленського про внесення змін до закону про вибори нардепів щодо забезпечення виборчих прав військовослужбовців. А ще Рада не підтримала включення до порядку денного сесії низки інших законопроектів, зокрема в галузi фінансування програм і установ охорони здоров’я, у галузi житлово-комунальних послуг та енергетики. n