3D-модель енергоблока ЧАЕС для серіалу HBO «Чорнобиль» створили українці

05.06.2019
3D-модель енергоблока ЧАЕС для серіалу HBO «Чорнобиль» створили українці

У кадрі — 3D-відтворений четвертий енергоблок ЧАЕС. (Фото надане Film.UA Group.)

Той самий фатальний Енергоблок номер 4 у міні-серіалі «Чорнобиль» від телеканала HBO (якщо досі не бачили — рекомендовано до перегляду) створила комана студії Postmodern Digital, що є частиною Film.UA Group, повідомляє компанія.
 
Для створення достовірної віртуальної 3D-моделі будівлі та її оточення використовували архівні дані, а також фото- та відеоматеріали. Вигляд станції після аварії було відтворено зі скрупульозною увагою до кожної деталі, аби показати глядачеві всі пошкодження від вибуху саме такими, якими вони були насправді, уточнюють у прес-релізі. І це можуть підтвердити всі глядачі, які вже прожили погодинно події ядерної катастрофи 1986 року в Чорнобилі і Прип’яті, дивлячись новий міні-серіал.
 
Від самого початку ассет енергоблока був розроблений для міні-серіалу «Метелики» (2013) — телепродукту, що потрапив у шорт-лист головної премії в галузі візуальних ефектів VES Awards відразу в двох номінаціях: «Видатні візуальні ефекти в телевізійній програмі» (Outstanding Visual Effects in a Broadcast Program) та «Створення видатної локації для реклами або телевізійної програми» (Outstanding Created Environment in a Commercial or Broadcast Program). 
 
Це пояснює, зокрема, чому віртуальна 3D-модель будівлі 4-го енергоблока ЧАЕС та навколишніх споруд привернула увагу HBO до цього ассету. У результаті — він продовжує вражати глядачів у одному з найпомітніших телепроектів 2019 року.
Студія Postmodern Digital є частиною Film.UA Group — найбільшої у Східній Європі вертикально інтегрованої групи компаній у галузі теле- та кінопродакшну, яка розташована у столиці України.
 
Телеканал НВО 3 червня представив фінальну, п’яту, серію серіалу «Чорнобиль» про аварію на ЧАЕС 26 квітня 1986 року. У головних ролях — Емілі Уотсон, Джаред Харріс і Стеллан Скашгорд. Ідея створення міні-серіалу належить Крейгу Мезіну, який написав сценарій, а також став виконавчим продюсером разом із Керолін Штраусс та Джейн Фізерстоун. Режисер — Юган Ренк. 
 
Прем’єра історичної драми спільного виробництва американського кабельного канала HBO та британського Sky Atlantic відбулася 6 травня. Україномовне озвучення виконали студії «НеЗупиняйПродакшн» і DniproFilm.
Основні зйомки проходили в Литві в період із квітня по травень 2018 року, а в червні — в Києві та в містечку Українка Київської області. Велика частина натурних зйомок енергоблоків ЧАЕС відбувалася на зупиненій Ігналінській АЕС, яка має реактори того ж типу (РБМК), що й Чорнобильська АЕС. Зйомки Прип’яті проводили у Вільнюсі, в районі Фабіенішкес.
 
В Україні серіал доступний для легального перегляду на стрімінгових платформах oll.tv, megogo.net, sweet.tv, divan.tv з підпискою, що включає колекцію «Амедіатека».