Пляж курорту Затока на Одещині отримав міжнародний знак якості

04.06.2019
Пляж курорту Затока на Одещині отримав міжнародний знак якості

Блакитний стяг на тлi блакитного моря.

На початку літа одразу над декількома пляжами в Одесі та області замайорiли блакитні прапори, які позначають лише найкраще упорядковані та найчистіші зони морського узбережжя. В Україні цією перевагою наразі користуються лише зони відпочинку в Одеській області.
 
 
Міжнародний сертифікат вручають причалам та пляжам iз високими стандартами обслуговування, безпеки та рівня екологічної чистоти.
 
 
Для отримання сертифіката пляжі мають бути обладнані рятувальними вежами, паркуванням, медпунктом, усім необхідним для людей з особливими потребами.
 
— Пляж курорту Затока вперше внесений до списку Міжнародної туристичної організації як рекомендований для відвідування, — розповів глава управління туризму та курортів Одеської обласної державної адміністрації Олександр Шека. — Право на відзнаку «Блакитний прапор» отримують тільки ті пляжі, на яких дотримано одразу 30 критеріїв суворого відбору. Надалі інформація про відповідність екологічним стандартам істотно вплине на привабливість об’єкта для туристів та відпочивальникiв.
 
Деякі одеські пляжі отримали престижну нагороду «Блакитний прапор» уже вдев’яте (як, наприклад, муніципальний пляж міста Чорноморськ), інші ж завоювали міжнародне визнання вперше. Серед дебютантів три зони відпочинку: пляжі Zanzibar і SunDali — Sun Yard у селі Фонтанка та пляж Caleton в Одесі.
 
Зауважимо, що ще у 2018 році жоден iз пляжів Одеси не мав «Блакитного прапора». Нагороду призначають щороку, а це означає, що минулі заслуги не враховуються. Отже, у кожному сезоні потрібно заново доводити своє право називатися найчистішим пляжем.
 
Координатор програми «Блакитний прапор» в Україні Модест Алєв сподівається, що поступово блакитних прапорів на узбережжі нашої країни побільшає. 
 
Поки що нагороду отримують винятково платні пляжі, зацікавлені у продажу послуг, а відвідувачам державних про подібний комфорт залишається лише мріяти. 

ДОВІДКА «УМ»

Нагорода «Блакитний прапор» заснована у 1987 році Європейською комісією з охорони навколишнього середовища та щорічно присуджується пляжам на основі 30 критеріїв якості.
 
Тестується на чистоту вода, перевіряється прилегла акваторія, сервіс, безпека для відпочиваючих та багато іншого.
Пляж обов’язково повинен мати власну службу спостереження й порятунку, пункт невідкладної медичної допомоги, а також всю необхідну інфраструктуру. Програма «Блакитний прапор» добре відома в усьому світі.
 
Її сертифікат видається пляжам країн Європи, Африки, Карибських островів, а також Нової Зеландії та Канади на підставі рішення незалежного міжнародного журі. На сьогодні знаки відмінної якості міжнародного рівня отримали пляжі у 45 країнах світу. Нагороди роздає французька організація FEE (Фонд екологічної освіти).