«Із пензлями в руках» проти руйнації: художники картинами привертають увагу до проблем Києва

04.06.2019
«Із пензлями в руках» проти руйнації: художники картинами привертають увагу до проблем Києва

Шиман Катерина. Національна філармонія.

У кулуарах колонної зали Київської міської ради у День міста відкрилась виставка учасників чергового етапу (2019 року) реалізації комплексного іміджевого культурно-мистецького проекту «Артвізитівка Києва».
 
Усе частіше останнім часом відчуваємо невдоволення людей станом збереження культурної спадщини у столиці України, яка мала б бути взірцем для інших регіонів нашої країни: «Київ треба рятувати!», «Київ благає про допомогу!», «Київ методично знищують!»...
 
Протестувати можна по-різному. Митці ж об’єднались «із пензлями в руках» проти руйнації пам’яток культури, історії та архітектури у столиці України. Вони мають бажання змінити Київ на краще, повернути йому славу міста-парку, міста-музеїв та й міста-музею.
 
Бо кожна вулиця Києва, кожний його будинок має свою неповторну історію, з якою можна і треба ділитись із кожним, хто цього забажає. Туристичний потенціал стародавнього міста Києва — безмежний.
 
Молоді художники знайшли час для написання робіт тих місць, які їм запали в душу, і які хочеться зберегти для себе і для майбутніх поколінь — це їхній вклад у справу захисту культурної спадщини, якою колись опікувались мільйони громадян.
 
Зараз чомусь пам’яткоохоронців в Україні і в Києві — одиниці. Кожного разу, коли відбувається зустріч із пам’яткою давнини, отримуєш відповіді на нові і нові запитання, які виникають щоразу, спілкуючись з нею, уявляєш коли, хто і за яких обставин створював ці шедеври, яку ідею творці намагались донести і своїм сучасникам і їхнім нащадкам. І цю можливість треба цінувати.
 
До молоді в межах проекту «Артвізитівка Києва» доєднались і митці старшого віку, з досвідом і знаннями, які розуміють, що ніхто, окрім самих себе, нічого не зробить для покращення рідного міста.
 
Вони теж проти знищення прекрасного міста, проти бездумного бетонування історичного спадку в центрі Києва. І якщо сьогодні немає можливості отримати відповіді на конкретні запитання, то завтра обов’язково знайдуться і люди, і нові методи вивчення пам’яток, і нові методи їх збереження та консервації.
 
Тому треба пам’ятати, що пам’ятки історії, культури та архітектури у будь-якій країні не належать окремим можновладцям, вони належать усьому людству, яке знайде можливість рано чи пізно зрозуміти всі таємниці, що зберігає для нього світова спадщина.
 
А зараз треба просто протидіяти цим безглуздим рішенням, які призводять до знищення історичного простору в центрі історичного міста, до знищення цього прадавнього града. Кожен може приєднатись до цього проекту і тим самим допомогти Києву.
 
Молодь обирає майбутнє в місті музеїв та парків, а небайдужим треба допомогти в реалізації цієї мрії...
 
Всім учасникам культурно-мистецького проекту «Артвізитівка Києва», спрямованого на збереження історичного центру міста Києва та пам’яток історії, культури та архітектури столиці України хочеться подякувати за активну життєву позицію, за розуміння проблем сьогодення, за творчу співпрацю в реалізації проекту.
 
Київ — прадавнє місто, яке має свій неповторний колорит, індивідуальність та оригінальність, місто-пам’ятник, яке ще зберегло для нас пам’ятки історії та архітектури, що надихають митців на створення нових шедеврів та залучають багатонаціональні групи туристів.
 
Завдання небайдужих людей — зберегти старовинне місто для себе і для майбутніх поколінь. Саме митці, які є агентами культурних змін, одними з перших зрозуміли свою місію у збереженні Києва, і особистий вклад кожного учасника та його оточення обов’язково матиме до позитивні результати.
 
Доля Києва — у наших руках. 
 
Людмила ЧЕРВАТЮК, 
авторка проекту «Артвізитівка Києва»