Великі плани — малі результати: зі стартом передвиборчої кампанії продуктивність Ради стає дедалi нижчою

29.05.2019
Великі плани — малі результати: зі стартом передвиборчої кампанії продуктивність Ради стає дедалi нижчою

Сьогоднішній день парламенту: великі плани — малі результати. (Фото з сайта ukrinform.com.)

То хто каже неправду?

Імпічмент президенту, відкриті списки, нове ви­борче законодавство та відставка уряду. Ще в понеділок, під час погоджувальної Ради, продуктивність депутатів на словах просто зашкалювала.
 
Запланували парламентарії й справді чимало. Адже менше двох місяців залишилося працювати Верховній Раді 8-го скликання.
 
Тому і плани депутатів щодня стають дедалi більшими. І незважаючи на всю продуктивність i бажання працювати, яке ж засідання без сварки? Спікер парламенту Андрій Парубій звинуватив представника президента у Верховній Раді Руслана Стефанчука у дискредитації парламенту.
 
Причиною стала заява Зе-команди, що депутати зірвали домовленості щодо виборчого законодавства і спеціально провалили голосування в минулу середу стосовно пониження прохідного бар’єра до 3% та анулювання «мажоритарки». Яблуком розбрату між президентом і депутатами стали закриті списки.
 
«Я хочу заявити, як учасник цієї зустрічі, я почав її зі слів, що має вестись стенограма зустрічі. Я вкотре повторюю — ніякого компромісу або консенсусу між депутатами та Зеленським не було досягнуто стосовно закритих списків. Ми як виступали, так і виступаємо проти закритих списків. Тому попрошу команду президента надалі не дискредитувати найвищий законодавчий орган України і голів фракцій. Я вимагаю публічно надання стенограми наших консультацій», — зазначив спікер Андрій Парубій. 
 
І справді, весь конфлікт могла б вирішити стенограма зустрічі президента із лідерами парламентських сил. Але її, на вимогу депутатів, адміністрація президента так і не надала. Знизуючи плечима, представник президента у Верховній Радi Руслан Стефанчук заявив, що з цим парламентом буде важко працювати: «Зеленський уже зазначив, більше так Рада не функціонуватиме. Більше кнопкодавства не буде. Де буде порушена процедура — Зеленський не буде підписувати законопроекти». Проте про стенограму — ні слова. 

Імпічмент і виборчий кодекс. Бути чи не бути? 

Пріоритетом цього тижня спікер назвав закон про імпічмент президенту та нове виборче законодавство. Тому і закликав депутатів підтримати зміни до чинного Виборчого кодексу. Уже в середу профільний комітет має підготувати до розгляду Виборчий кодекс iз нормою про відкриті списки:
 
«На жаль, ми стали свідками, що перша законодавча ініціатива президента була про закриті списки. Я не міг своїм очам повірити, але, власне, так воно і було, тому, на жаль, немає довіри до реформаторських намірiв команди президента.  І тому, власне, цей склад Верховної Ради, я переконаний, має прийняти закон про відкриті списки. Наголошую ще раз: він стосується і виборів у парламент, і в органи місцевої влади. Це наш обов’язок!».
 
Головна ж проблема у тому, що Виборчий кодекс — дуже об’ємний. До нього вже подали 4 тисячі поправок, кожну з яких, за правилами, треба розглядати окремо. Наприклад, закон про мову, поправок у якому було вдвічі менше, розглядали близько двох місяців. Незважаючи на такі терміни, в Опозиційному блоці проблем у цьому не бачать. Кажуть: якщо дуже треба, то можна й встигнути.
 
«Ми підтримували та будемо підтримувати пропорційну систему з відкритими списками. Там і справді чотири тисячі поправок, але все це можна пройти. Коли хотіли — проходили і швидше. Тому зараз депутатам варто не розслаблятися, а плідно працювати, щоб прийняти цей закон», — заявив голова фракції «Опозиційний блок» Олександр Вілкул. 
 
Окрім виборчого кодексу, за словами Парубія, Рада восьмого скликання зобов’язана прийняти закон про імпічмент.
 
«У нас був план розглянути закон про імпічмент. Під час ви­борчої кампанії на цьому неодноразово наголошував ще кандидат у президенти Володимир Зеленський. Його команда постійно говорила, що це некоректно — розглядати закон між першим та другим туром. Ми дочекалися другого туру. Але парламент не може чекати безкінечно, ми повинні приймати рішення». Парубій зазначив, що в Зеленського є три дні для внесення президентського законопроекту.
 
«Я тільки нагадаю, що ми розглядаємо не окремий закон про імпічмент. Ми розглядаємо закон про Тимчасові слідчі комісії. Оскільки це також має слідча комісія робити, передбачена також позиція і про імпічмент. І вже в середу комітет перейде до його розгляду. Я хочу наголосити, що президент має ще три дні. Ми даємо три дні на те, щоб була внесена його версія. Якщо його версія внесена не буде, ми розпочнемо розгляд у другому читанні депутатського законопроекту», — додав він. Альтернативний законопроект мають у команді Зеленського.
 
Проте коли планують його вносити в Раду — поки не повідомляють.
 
«Законопроект про імпічмент у нас готовий. Ми вважаємо, що це має бути окрема комплексна процедура», — заявив представник президента у Верховній Раді Руслан Стефанчук.

Планували багато — зробили мало

Проте слова словами, але через виборчий процес і відсутність більшості депутатів у залі засідань робота парламентаріїв учора звелася до нуля. Більшість законопроектів, які виносили на розгляд, або ж провалювали, або ж відкладали через недостатню кількість голосів.
 
На засіданні у вівторок Верховна Рада відхилила законопроект щодо звільнення органів місцевого самоврядування від сплати авансового внеску для проведення виконавчих дій. Документ підтримали 69 народних депутатів. Також парламентарії відхилили законопроект, що визначав джерела фінансування додаткової відпустки учасникам бойових дій та особам з інвалідністю внаслідок війни.
 
За ухвалення рішення у першому читанні проголосували 185 народних депутатів. Як зазначила заступник міністра соціальної політики Олександра Чурхіна, його ухвалення дало б змогу учасникам бойових дій отримувати у разі необхідності додаткову відпустку.
 
Єдине, за що вдалося проголосувати депутатам, — це урядовий проект постанови про зміни встановлення меж міста Горлівка та Бахмутського району Донецької області. Завдяки цій постанові вдасться упорядкувати адміністративно-територіальні відносини в умовах проведення ООС на території Донецької області.

Чи піде уряд?

Але все, про що так багато говорили — і виборчий кодекс, і відкриті списки, і закон про імпічмент — цього тижня не розглядатимуть. Адже, за словами Парубія, цього тижня згадані законопроекти пройдуть розгляд лише в комітетах. Проте голова Верховної Ради запевнив, що поставить на розгляд Виборчий кодекс негайно після рішення Комітету ВР iз питань правої політики та правосуддя, який має підготувати документ до другого читання.
 
«Тільки з рішенням комітету може бути розгляд. Тому закликаю вас: у середу — розгляд на комітеті, і невідкладно, я поставлю на розгляд Виборчий кодекс з відкритими списками», — заявив Парубій.
 
Невідкладним питанням цього тижня також є відставка Володимира Гройсмана. А от за неї голосуватимуть уже в четвер — чи вистачить голосів та чи піде уряд у відставку, стане відомо уже під кінець тижня. Проте, що точно можна зрозуміти — чекати продуктивної роботи від парламентаріїв у найближчі два місяці — точно не варто.