На Черкащині 8 червня стартує Kamianka Music Fest просто неба

29.05.2019
На Черкащині 8 червня вдруге  відбудеться культурологічний фестиваль просто неба Kamianka Music Fest, який проходить за ініціативи Центру культурних ініціатив Responsible Future «Відповідальне майбутнє» та дієвої підтримки Кам’янської міської ради.
 
Кам’янка, яку називають «музами геніїв місто осяяне», не випадково стала місцем проведення  фестивалю, адже має потужний музичний бекґраунд — творчість всесвітньо відомих композиторів Петра Чайковського та Кароля Шимановського. 
 
Цей населений пункт сміливо можна назвати музичною Меккою.
 
Упродовж 28 років, з 1865-го по 1893-й, сюди приїздив до своєї улюбленої сестри Олександри уславлений композитор Петро Чайковський — потомок козацького роду Чайок. Саме у Кам’янці, за словами  композитора, він жив, працював, відпочивав, оновлювався душею, розумом і серцем.
 
Почувався ніби вдома, був щасливим, натхненним і написав понад 30 творів, серед яких: опери «Євгеній Онєгін», «Мазепа», «Орлеанська діва», балети «Лебедине озеро», «Спляча красуня», фортепіанні цикли «Дитячий альбом», «Пори року» та багато інших.
 
У Кам’янці та Вербівці на Черкащині часто бував відомий польський композитор, засновник польської композиторської школи ХХ століття Кароль Шимановський (1882—1937), народжений у селі Тимошівка цього краю, що став для нього сповненою краси і свободи рідною домівкою, де проходили безтурботні дитинство і молодість. До слова, ці благословенні місця дали натхнення  багатьом композиторам, письменникам, поетам та художникам.
 
Мета фестивалю «Кам’янка мюзік фест» — залучати туристів до великої культурної та історичної спадщини міста, підвищувати обізнаність місцевого населення і туристів задля збереження української культурної спадщини і за допомогою музики «достукатися» до нематеріальної сутності людської душі.
 
Головною локацією проведення фесту є парк Кам’янського державного історико-культурного заповідника зі сценою та відомою музичною школою. Враховуючи, що в місті  15 років поспіль проводять дитячий конкурс пам’яті Петра  Чайковського,  логічною є участь у фестивалі дітей — переможців конкурсу, які з’їжаються з різних містечок і сіл України.
 
Цьогоріч хедлайнером класичної частини  буде Національний ансамбль солістів «Київська камерата» та його солістка, народна артистка України Богдана Півненко. Варто згадати, що минулого року неймовірний успіх мав виступ  у рамках фестивалю талановитої скрипальки Мирослави Которович, заслуженого артиста України Ігоря Саєнка та яскравого, згуртованого колективу молодих музикантів Арте Хатта.
 
У рамках фестивалю діє джазова сторінки  Jazz Cosmic Night. Торік виступала група із загадковою назвою Atma Winds.  Цьогоріч  запрошено відомий  колектив із Німеччини Falk Bonitz trio (Тріо Фалька Бонітца).