На Черкащині вшанували пам'ять всесвітньо відомого земляка Тодося Осьмачки

21.05.2019
У Куцівці Смілянського району вшанували пам’ять відомого на весь світ поета Тодося Осьмачки, який народився і жив в цьому селі.
 
«У рідному для геніального Тодося Осьмачки селі зібралися шанувальники поета з околишніх районів, а також із Києва, Білої Церкви, аби відзначити 124-ту річницю з дня його народження», — розповідає черкаська письменниця Валентина Коваленко.
 
За її словами, під час урочистостей було вручено літературну премію імені Тодося Осьмачки поету і науковцю з Києва Миколі Слюсаревському. Також того дня отець Василь здійснив традиційну відправу в Куцівській церкві, де вінчалися батьки поета і де його хрестили.
 
Пані Валентина каже, що учасники заходу обговорили подальші дії щодо достойного відзначення наступного року ювілею — 125-річчя від дня народження Осьмачки, зокрема й організацію створення його музею.
 
«Вдячна всім, хто долучається до популяризації імені митця, якого знищила радянська влада за його глибинну українську поезію і відкриту позицію проти ворогів України», — підсумовує Валентина Коваленко, яка презентувала перед земляками поета свою книгу-дослідження про його родовід «Русалко з куцівських ярів» та подарувала у музейний куточок, присвячений Осьмачці, схему родового дерева Осьмачок-Лукіїв.
 
До речі, на урочистостях були й нащадки Осьмачок: онука рідної сестри Тодося — Валентина, та Володимир Осьмачка, онук рідного поетового брата Харитона, зі своєю дружиною Любою Козир.