На інавгурації Зеленського зустріли всі президенти України, крім Януковича

21.05.2019
На інавгурації Зеленського зустріли всі президенти України, крім Януковича

(Фото: apostrophe.ua)

Портрети Зеленського та вигуки «слава»

Закрита станція метро «Арсенальна», перекриті дороги, металошукачі та посилені заходи безпеки. Від самого ранку під стінами парламенту збиралися прибічники Володимира Зеленського. Кількасот людей чекали на новообраного Президента ще з 8-ї ранку.
 
«Спеціально сьогодні рано встали, бо розуміємо, що така подія є історичною. Це нова епоха для нашої країни, тому ми сьогодні з чоловіком тут», —  розповідає Марія Устименко, тримаючи в руках портрет Володимира Зеленського.
 
Напередодні у Маріїнському парку встановили 10 металошукачів, щоб унеможливити будь-які провокації під час церемонії. Під посиленими заходами безпеки до парламенту проходили і народні депутати. Ближче до 9-ї години ранку під Верховною Радою масово почали збиратися  колеги та друзі Володимира Зеленського, серед них учасники студії «Квартал-95»: Євген Кошовий, Юрій Корявченков, Міка Фаталов, Ігор Ласточкін, Юрій Ткач, а також Вадим Переверзєв — керівник авторської групи «Кварталу».
 
У розмові з журналістами Укрінформу Євген Кошовий заявив, що не збирається йти у політику в команді Зеленського, проте на питання, чи хтось із «кварталівців» таки допомагатиме новому Президенту, відповів коротко: «Чи пропонували комусь та чи буде хтось йти із наших —  не знаю». 

Дорога до влади

Вперше Президент прямував на інавгурацію пішки. Перед початком церемонії Володимир Зеленський вийшов до людей у Маріїнському парку. Без автомобіля, проте  із двома охоронцями. Зеленський пройшовся коридором своїх прибічників, робив селфі, плескав у долоні. Йому аплодували та скандували: «Зеленський Президент!». Так без офіціозу новообраний  глава держави прямував до Верховної Ради. Після вітання з людьми Зеленський увійшов до парламенту. У залі засідань Верховної Ради нового главу держави зустріли всі попередні президенти України, окрім Віктора Януковича, нардепи, а також представники міжнародних делегацій з Литви, США, Канади, Великої Британії, Угорщини, Азербайджану, Чехії, Румунії, Польщі, Японії, Австрії та інших держав. Також у залі були присутні всі президенти країн Балтії та представник Вселенського патріархату. Після офіційного слова спікера парламенту прозвучав Гімн України, яким і розпочалося урочисте засідання парламенту.
 
Володимир Зеленський — Президент України
 
Перше слово під час урочистої церемонії надали голові Центральної виборчої комісії Тетяні Сліпачук. Саме вона оголосила офіційні результати президентських виборів. Після цього голова Конституційного Суду Наталія Шаптала вручила Зеленському текст присяги. Володимир Зеленський, поклавши руку на Пересопницьке Євангеліє, офіційно склав присягу українському народу.
 
«Я, Зеленський Володимир Олександрович, волею народу обраний Президентом України, заступаючи на цей високий пост, урочисто присягаю на вірність Україні. Зобов’язуюсь усіма своїми справами боронити суверенітет і незалежність України, дбати про благо Вітчизни і добробут Українського народу, обстоювати права і свободи громадян, додержуватися Конституції України і законів України, виконувати свої обов’язки в інтересах усіх співвітчизників, підносити авторитет України у світі». Після цього прозвучали вже офіційні слова голови Конституційного Суду про те, що Зеленський обраний Президентом на 5-річний термін. 

Двері, військовий та посвідчення

Проте не обійшлося без конфузів. З обережністю чекали моменту, коли Президент Зеленський заходив до парламенту. Адже у 2014 році в момент, коли Петро Порошенко заходив до Верховної Ради, знепритомнів солдат, а коли заступав на посаду Віктор Янукович, перед ним закрилися двері Верховної Ради. І цього разу стався дивний момент, адже під час інавгурації Зеленського у вартового впало посвідчення Президента. Коли Зеленський отримав із рук Тетяни Сліпачук посвідчення глави держави, то, за протоколом, він поклав його на подушечку, яку тримав солдат. Той, у свою чергу, мав відійти на кілька кроків, однак під час цього посвідчення злетіло і впало. У мережі відразу почали згадувати погані прикмети попереднiх керiвникiв держави.
 
Проте це ніяк не збентежило Президента, і церемонія продовжилась. Із рук голови ЦВК він отримав знак Президента, гербову печатку та булаву. Після підняття головних атрибутів президентства, Зеленському надали слово для урочистої промови. Почав він її словами про те, що з цього моменту кожен українець є Президентом і бере на себе відповідальність за процеси в країні.  «Кожен з нас Президент. Не 73%, які за мене голосували. А всі 100%. Це не моя, це наша спільна перемога. Кожен з нас поклав руку на Конституцію і кожен з нас присягнув на вірність Україні. Кожен з нас несе відповідальність за Україну, яку ми залишаємо своїм дітям. Європейська країна починається з кожного», — сказав він.
 
Згодом новообраний Президент звернувся до всіх українців у світі та зазначив, що готовий надавати громадян­ство тим, хто хоче повернутися на Батьківщину та розбудовувати Україну. Зеленський підкреслив, що насправді українців — 65 мільйонів. «Наше перше завдання — припинення вогню на Донбасі. Я готовий втратити свою посаду, щоб тільки настав мир, не втрачаючи наші території. Ніколи. Не ми розпочали цю війну, але нам цю війну закінчувати», — сказав він.
 
Президент звернувся до військових і заявив, що зробить усе, аби вони відчували повагу та мали гідне фінансове забезпечення. Не оминув і питань комунальних послуг, бідності, освіти та медицини. І зазначив, що закликає Кабмін «узяти папір і ручку і звільнити свої місця для тих, хто буде думати про наступні покоління, а не про наступні вибори». Попросив також, щоб у кабінетах чиновників не було його портретів. «Я дуже хочу, щоб у ваших кабінетах не було моїх портретів, бо Президент — це не ікона, не ідол», — додав Зеленський.
 
Згадав Президент і про політичних в’язнів, які перебувають у Кремлі, проте в цей момент продовжив свою промову російською мовою. І тут не змовчав народний депутат і голова «Радикальної партії» Олег Ляшко, вигукуючи: «Вони розуміють українську, говори українською!». Ляшка підтримали інші парламентарії і почалися вигуки: «Українською!». Проте Зеленський попросив  Ляшка «припинити розділяти людей». 

На вибори у липні! 

Кульмінацією промови став момент, коли Зеленський закликав нардепів прийняти закони про зняття депутатської недоторканності, про кримінальну відповідальність за незаконне збагачення, затвердити Виборчий кодекс, зробити відкриті списки, а також звільнити з посад голову СБУ, Генпрокурора та міністра оборони.
 
Після цих слів він зробив паузу й офіційно заявив: «У вас на це є два місяці. Я розпускаю Верховну Раду восьмого скликання. Слава Україні!». Оплески деяких депутатів, усмішки на обличчі фракції «Опозиційний блок»...
 
«Дякую всім. Було весело», — зазначив Парубій та закрив урочисте засідання парламенту.
 
Після офіційної частини у парламенті Президент Володимир Зеленський вийшов із будівлі Ради та взяв участь у церемонії підняття Державного Прапора України. На ній були присутні міністр оборони Степан Полторак, міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, командувачі підрозділами Збройних сил і МВС. Відразу після зустрічі міністр оборони Степан Полторак подав у відставку. Згодом Володимир Зеленський після урочистого засідання Верховної Ради і вступу на посаду Президента приймав глав іноземних делегацій у Маріїнському палаці.

Що відбувалося поза парламентом?

Президент Росії Володимир Путін не буде відправляти привітання або дзвонити Володимиру Зеленському після його інавгурації.
 
«Президент Путін буде вітати Президента Зеленського із першими успіхами в справі врегулювання конфлікту на південному сході України, а також з першими успіхами у справі нормалізації російсько-українських відносин», — заявив прес-секретар президента Росії Дмитро Пєсков у бесіді з журналістами. І відразу додав, що Крим — це російський регіон і про його повернення не може бути і мови : «Що стосується приналежності Криму, то тут, як ми неодноразово говорили, взагалі такого питання не існує та існувати не може: це один із регіонів РФ».
 
Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш написав листа новообраному Президенту Володимиру Зеленському. У ньому він висловив підтримку мирного врегулювання на сході України та запевнив у підтримці України з боку ООН. Про це йдеться в копії листа від 13 травня, яка опинилася в розпорядженні українських журналістів, акредитованих при ООН.
 
Канцлер Німеччини Ангела Меркель привітала Президента Володимира Зеленського з інавгурацією. Як заявила представник німецького кабінету міністрів Мартіна Фіц, він вступає на посаду згідно з демократичним мандатом. Вона підкреслила, що відносини Німеччини та України «залишаються тісними», а ФРН і далі продовжить надавати Україні підтримку в розвитку та реформуванні.