Суботня розмова: чому Зеленський хоче провести інавгурацію саме 19 травня та чи планує розпускати Раду

07.05.2019
Суботня розмова: чому Зеленський хоче провести інавгурацію саме 19 травня та чи планує розпускати Раду

Інавгурацію Зеленський хоче провести якомога швидше.

Третього травня газета Верховної Ради «Голос України» опублікувала офіційні результати другого туру президентських виборів.
 
 
Таким чином, церемонія інавгурації має відбутися впродовж 30 днів iз моменту офіційного оголошення результатів.
 
 
Новообраний Президент Володимир Зеленський вирішив керуватися принципом «поспішай, Химко, поки ярмарок» і вже в суботу зустрівся з головами фракцій парламенту, щоб домовитися стосовно дати інавгурації. 
 
 
Фішки, міжнародні гості, актори та дійство, якого ще не бачили в Україні. Так у команді Зеленського обіцяють провести інавгурацію Президента.
 
Напередодні сценарист фільму «Слуга народу» і член команди Зеленського Юрій Костюк в інтерв’ю «Українській правді» заявив, що штабісти новообраного гаранта активно готуються до церемонії і планують її провести в нестандартній для України манері.
 
«Ми, до речі, думали, чи можна вивести депутатів у інше місце на інавгурацію, але для цього треба змінювати регламент. Тобто є історичні процедури, які ми повинні поважати і виконувати. А потім ми ще щось придумаємо, не хочу розкривати всі секрети. Такої інавгурації ще не було», — заiнтригував сценарист.
 
У суботу, ще до початку зустрічі з головами фракцій i спікером парламенту Андрієм Парубієм, новообраний Президент заявив журналістам, що він та його команда (а прийшов він разом з адвокатом Ігоря Коломойського Андрієм Богданом, засновником «Кварталу 95» Сергієм Шефіром i власником продакшн-студії Кирилом Тимошенком) наполягатимуть на даті 19 травня: «Не хочу відтягувати дату інавгурації, бо вже час нормально працювати, а не розмовами займатися», — заявив Зеленський. Зустріч із депутатами тривала понад двi години, проте ніякої конкретики так і не оголосили. 
 
За інформацією журналістки Соні Кошкіної, голова парламенту Андрій Парубій запропонував Зеленському дату 28 травня. Адже за такої умови і Верховна Рада не розійдеться достроково, і в команди Зеленського буде вдосталь часу для організації інавгурації.
 
Оскільки команда Зеленського планує щось феєричне — дата 28 травня надасть змогу запросити міжнародних партнерів, очільників країн світу та зірок з усього світу.
 
Проте питання — у найближчому засіданнi Верховної Ради, де й мають проголосувати за дату інавгурації. А найближче засідання парламенту лише 14 травня, тому якщо депутати таки проголосують за 19-те число, в команди Зеленського буде лише п’ять днів, щоб офіційно надіслати запрошення гостям церемонії.
 
У свою чергу, дата 28 травня дасть змогу заздалегідь запросити гостей і пересвідчитись, хто ж усе-таки зможе приїхати. 
 
Ці дві дати обговорювали впродовж двох годин, і начебто новообраний Президент уже й погодився на компроміс із Парубієм. Проте, як пише Соня Кошкіна, тут у «гру» вступив голова фракції «Самопоміч» Олег Березюк, який таки нагадав, що спершу новообраний Президент наполягав на даті 19 травня. Тому давайте дотримуватися саме цього числа, зазначив Березюк.
 
«Парламент визначиться з цією датою формально наступного пленарного тижня, так само як формально наступного тижня прийме рішення і фракція — але ще раз кажу: особисто не бачу загроз у 19 травні, бачу переваги — чим швидше взяти відповідальність за країну, тим більша ймовірність, що все буде добре», — зазначив після зустрічі Олег Березюк.
 
Цю ж позицію підтримують в Опозиційному блоці та фракції «Відродження». Проте остаточно депутати визначатимуться вже на засіданнях фракцій, а саме 14 травня. У цей же день Верховна Рада має назвати дату проведення офіційної церемонії. 
 
Уже опісля зустрічі на офіційній сторінці Зеленського у «Фейсбуці» з’явилася заява до голови парламенту Андрія Парубія, у якій він закликав Верховну Раду якнайшвидше призначити день інавгурації: «Сподіваюся, що народні депутати підтримають наші пропозиції на своєму засіданні 14 травня, адже нам потрібно працювати. Зокрема, і з парламентом. Визначеність украй важлива і для народу України, і для іноземних гостей, які вже висловили бажання прибути на урочистості, і для мене особисто».
 
І що цікаво, за статтею 165 регламенту Верховної Ради, якщо парламент і новообраний Президент таки не зможуть домовитися щодо дати проведення інавгурації, її одноосібно має призначити Голова Верховної Ради Андрій Парубій. Офіційної відповіді на лист від голови парламенту поки не було. 
 
Зауважимо, що категорично проти 19 травня проведення урочистостей виступив голова Інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович. Нагадавши, що 19 травня в Україні вшановують жертв політичних репресій.
 
«Це траурний день, в який проводяться жалобні заходи по всій Україні, обмежено розважальні заходи та розважальне мовлення на телебаченнi», — написав В’ятрович.
 
Чому ж так багато суперечок і дискусій стосовно дати офіційної церемонії вступу на посаду? Бо саме від дати проведення інавгурації залежить подальша доля парламенту.
 
Якщо інавгурація відбудеться після 27 травня, Володимир Зеленський не зможе розпустити парламент і йому доведеться до жовтня працювати з Верховною Радою цього скликання. Згідно з законом, це не можна зробити пізніше, ніж за 6 місяців до закінчення її повноважень.
 
Якщо ж проведення інавгурації пройде 19 травня, то саме в руках Зеленського опиниться подальша робота парламенту цього скликання. 
 
Де і як відбуватиметься інавгурація — поки теж під питанням. Так само невідомо, скільки коштуватиме все дійство, адже найдешевшою церемонією була iнавгурацiя Президента Петра Порошенка (тоді бюджет обійшовся у 800 тис. грн.), суттєво дорожчими — у Віктора Януковича — 3 млн. грн., та у Віктора Ющенка — 4,5 млн. грн. Чи зекономлять у команді Зеленського на інавгурації чи навпаки робитимуть «дорого і багато», дізнаємося вже після церемонії. 
 

А ТИМ ЧАСОМ...

Проведення інавгурації 19 травня не завадить Дню пам’яті жертв репресій, оскільки раніше він збігався з Днем Європи. Про це заявив член команди обраного Президента Володимира Зеленського Андрій Герус на своїй сторінці у «Фейсбуці» у відповідь на слова очільника Українського інституту національної пам’яті Володимира В’ятровича. «Третя субота травня — День Європи в Україні. Торік святкування дня Європи розтягнулося на 18-20 травня. Були фестивалі, змагання, турніри, концерти, в тому числі організовані міністерствами і різними адміністраціями. Багато з тих концертів проходили і в День пам’яті жертв політичних репресій — 20 травня 2018-го», — стверджує він. Тоді, за словами Геруса, ніхто з «сьогоднішніх моралізаторів не був помічений у спробах зупинити святкування і музичні концерти». «Жодних «Фейсбук»-постів, жодних заяв. А ось для процедури демократичної зміни Президента їм цей день поганий», — поскаржився член команди Зеленського.