На Харківщині браконьєри вирубали 40 гектарів столітніх дубів

24.04.2019
Жителі села Мокра Рокитна Нововодолазького району попросили громадських активістів розібратися з «чорними» лісорубами, які безкарно нищать їхні зелені масиви.
 
На місце виїхали голова обласної організації «Правого сектору» Юрій Ліхута і депутат Харківської райради Артем Фісун. На жаль, підтвердилися найсумніші прогнози селян — браконьєри встигли знищити не один гектар абсолютно здорових столітніх дубів, діаметр яких сягав майже 100 сантиметрів. 
 
На зачищеній площі «інспектори» знайшли колоди обпиляних дерев, а також автівку, завантажену деревиною.
 
«Поки ми чекали поліцію, приїхала ще одна фура, — каже Юрій Ліхута. — Чіп ми виявили лише на одному з 50 зрубаних дубів». Тут же трудилося кілька бригад. Самі лісоруби і не думали тікати з місця злочину, хоча при собі не мали жодного дозвільного документа. «Інспектори» викликали патрульних.
 
«Поліція сказала, що буде розслідувати справу і виявить винних, — повідомив Артем Фисун. — Уже відкрили кримінальне прова­дження за статтею про незаконну вирубку лісу. За попередніми оцінками, там спиляли близько 40 гектарів, але я вважаю, що площа значно ширша. Ми побували лише в п’яти місцях, але насправді їх більше». 
 
Господар знищеної діброви поки що не знайшовся, оскільки до лісгоспу вона не належить. За словами Артема Фисуна, цей ліс повинна була взяти на баланс райдержадміністрація, але чиновники або не виконали своїх прямих обов’язків, або свідомо покривають факт відвертого браконьєрства.
 
Водночас підприємливість «заготівельників» набула чималих розмахів, адже неподалік від села знайшовся ще й склад, куди лісоруби звозять готову деревину. Запасів цього схрону, за оцінками фахівців, вистачило б на добрих чотири фури. Вартість «товару» — щонайменше 2 мільйони гривень.