Тернополяни долучилися до символічної дороги Сина Божого

16.04.2019
Тернополяни долучилися до символічної дороги Сина Божого

Cимволічний хрест прийняли голова обласної держадміністрації Степан Барна та міський голова Тернополя Сергій Надал. (Фото прес-служби Тернопільсько-Зборівської архiєпархії УГКЦ.)

До низки традицій передвеликоднього посту, до яких щороку долучається все більше людей, у Тернополі стала символічна Хресна хода, що її організовує Українська греко-католицька церква.
 
 
Цієї неділі у ній, за приблизними підрахунками спостерігачів, взяло участь близько трьох тисяч чоловік.
 
 
Суть дійства полягає у тому, що учасники неначе долучаються до останньої прижиттєвої дороги Сина Божого до місця його розп’яття на Голгофі — вони, передаючи з рук у руки, разом несуть великий важкий хрест.
 
 
При цьому звучать уривки зі Святого Євангелія, роздуми над страстями Христовими, спільні молитви та духовні пісні.
 
Як повідомила прес-служба Терно­пільсько-­Зборівської архiєпар­­хії УГКЦ, цьо­го­річну Хресну дорогу тернополян очолив митрополит Тернопільсько-Зборівський УГКЦ Василій (Семенюк) та ще 150 священнослужителів.
 
Символічний дерев’яний хрест почергово несли представники духовенства, влади, волонтери, військовослужбовці, представники різних молитовних груп та громадських організацій.
 
Окрім нього, цьогоріч священики вперше несли в голові колони і копію чудотворної ікони Розп’яття Спасителя із Зарваниці, яку нещодавно наділив своїм благословінням у Ватикані та передав українському народові Папа Римський.
 
Усі разом учасники ходи молилися за мир в Україні. А на центральному Театральному майдані Тернополя, через який пролягав її маршрут, відбулося урочисте покладання квітів перед меморіалом Героїв Небесної Сотні та бійців, які загинули, обороняючи Україну від російської агресії.
 
Того ж дня Хресна хода менших масштабів відбулася і в інших населених пунктах, а взагалі це дійство розпочалося в містах і селах області наприкінці березня і триватиме аж до Великодня.